Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Όγκος τα προβλήματα αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της Μαγνησίας σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ
Όγκος τα  προβλήματα αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της Μαγνησίας σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Όγκος τα προβλήματα αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της Μαγνησίας σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τον  πρώην υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρώην πρόεδρο  του ΕΛΓΑ

Tα προβλήματα των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων στο Ν. Μαγνησίας συσσωρεύονται τόνισαν ο πρώην υπουργός  και τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης και ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ και μέλος της γραμματείας του τομέα Αγροτικής Πολιτικής  Φάνης Κουρεμπές, οι οποίοι άκουσαν τα προβλήματα του αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος σε δύο εκδηλώσεις που έγιναν χθες στον Αλμυρό και στο Βελεστίνο, ενώ είχαν συνάντηση και με παράκτιους .

Οι κ.κ. Αραχωβίτης και Κουρεμπές έδωσαν συνέντευξη Τύπου, παρουσία της βουλευτή Κατερίνας   και το υπεύθυνου γραφείου Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε ότι η Μαγνησία είναι ένας παραγωγικός νομός  με αρκετά προβλήματα αλλά και πλεονεκτήματα και σημείωσε:  «Στη θητεία μας ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκαν βασικές καλλιέργειες αλλά προβλήματα δεν ξεπεράστηκαν. Όμως αυτή την ώρα είμαστε μπροστά σε συσσώρευση προβλημάτων σε ελαιοκομία και συνεταιρισμούς και στον τομέα της αλιείας και ς», τόνισε.

Όπως συμπλήρωσε,  οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείας της Μαγνησίας είπαν ότι από τη νέα του υπουργείου υπάρχει αδράνεια, ενώ ο παραγωγικός κόσμος στην ουσία των προβλημάτων και ζητάει λύσεις από ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν ελπίζει πολλά σε αυτή την κυβέρνηση κι πολιτική υπουργείου. Κατά την προηγούμενη περίοδο κάποια λύθηκαν και άλλα δρομολογήθηκαν. Μας ζήτησαν να προωθήσουμε και να θέσουμε προτάσεις ως αξιωματική αντιπολίτευση. Εμείς θα είμαστε παραγωγικοί και χρήσιμοι, όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση», είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα της ς της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία και θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός είναι ότι έγινε για να εξυπηρετήσει το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας «κάτι που εν τιμά τον θεσμό. Θα περιμέναμε μεγαλύτερο βάθος από την κυβέρνηση». Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση όπως κινείται στο προσφυγικό και στα εξωτερικά θέματα, δείχνει ότι δεν ξέρει να χειρίζεται θέματα στην ουσία.

Από την πλευρά του ο Φάνης Κουρεμπές είπε ότι τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό πλαίσιο, ανάγκασε την προηγούμενη κυβέρνηση να δώσει βάση στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων αγροτικής παραγωγής και να βάλει σε δεύτερη μοίρα άλλα θέματα. «Ελπίζουμε η διακυβέρνηση της Ν.Δ. να μην μας πάει πίσω», τόνισε και πρόσθεσε ότι εμείς ξεκινάμε πάλι επαφές να συζητήσουμε προβλήματα, τις θέσεις για νέο παραγωγικό μοντέλο με το οποίο θα επιβιώσουν οι Έλληνες παραγωγοί και θα μείνει στον τόπο του», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το πλαίσιο ξεκινήσαμε περιοδείες και συζητήσεις που θα καταλήξουν το επόμενο διάστημα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ του τι γεωργία θέλουμε και ποια θα είναι τα επιμέρους ζητήματα που θα βάλουμε μπροστά σαν νέα κυβέρνηση, αλλά θα πιέζουμε και την παρούσα να μειώσουμε συσσώρευση νέων προβλημάτων.

Τα προβλήματα που μετέφερε στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ο αγροτικός κόσμος της Μαγνησίας είναι από την περιοχή του Βελεστίνου η διαχείριση του νερού για άρδευση με επίκεντρο την Κάρλα.

Όπως είπε ο κ. Αραχωβίτης, τον Μάιο του 2019 εγκρίθηκε έργο 16,5 εκ. € για δίκτυο άρδευσης.

Επίσης τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Συνεταιρισμοί και η συνεργατικότητα, καθώς η Μαγνησία έχει ιδιαίτερη παράδοση και ο Συνεταιρισμός της Ζς είναι ο παλιότερος με συνεχή λειτουργία, όπως και η χρηματοδότηση αγροτών μετά το ξεπούλημα αγροτικής ς και η γη που είναι υποθηκευμένη στην κακή ΑΤΕ, αλλά και το ζήτημα των συσσωρευμένων δανείων κυρίως στους συνεταιρισμούς.

Οι έθεσαν το χαράτσι από 1/1/2020 και κτηνοτρόφους η ανάγκη στήριξης της ς γιατί είναι σε οριακό επίπεδο η κτηνοτροφία. Σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη, πέρυσι είχε δοθεί μια ενίσχυση μετά  από αυστηρούς ελέγχους. Φέτος δεν υπάρχει ήδη ζέση σε ελέγχους ενώ δεν δόθηκα και βοήθεια.

Αναφορικά με το θέμα της ζημιάς που προκαλεί ο δάκος στην ελαιοκαλλιέργεια, ο Φάνης Κουρεμπές ειπε ότι κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν ασφαλίζει ζημιές από εχθρούς και ασθένειες που μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν. «Θέλουμε ο παραγωγός να προσέχει την παραγωγή για να έχει εισόδημα, αλλά είναι δύσκολο μετά να ξεχωρίσεις ποιος είναι καλός παραγωγός που πλήρωσε και έχασε και από τον άλλο δεν καλλιέργησε και θα έλθει να αποζημιωθεί. «Σαφώς και το 2018 είχαμε προβλήματα αλλά στήσαμε νομοθετικό πλαίσιο για δακοκτονία. Το 2019 ξεκίνησε στην ώα της αλλά σημερινή ηγεσία σε Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2019 δεν προέβλεψε να υπάρχουν κονδύλια ώστε η δακοκτονία να συνεχιστεί», τόνισε.

Ο πρώην υπουργός είπε ότι για τα προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας η προηγούμενη ηγεσία είχε ξεκινήσει προσπάθεια στήριξης ελαιοκαλλιέργειας στην Ευρώπη, συναντήσεις με επίτροπο, αλλά μετά εκλογές δεν δόθηκε καμία συνέχεια. «Γι' αυτό κάνουμε λόγο για αδράνεια. Ο Ισπανός υπουργός ζήτησε από την ΕΕ αποθεματοποίηση και την πήρε έστω και αν δεν δούλεψε το μέτρο. Εμείς δείχνουμε αφωνία, ενώ είχαμε ξεκινήσει μια προσπάθεια από Σεπτέμβριο 2018 είχαμε καταθέσει με τεκμηριωμένη στοιχεία ότι υπάρχει πρόβλημα στην ελαιοκομία», ανέφερε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση