Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Οδηγίες για την προστασία από τον ιό της γρίπης των πτηνών
Οδηγίες για την προστασία από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Οδηγίες για την προστασία από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Aπό την Υποδ/νση Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων

Μετά την πρόσφατη εμφάνιση νεκρών πτηνών στην ευρύτερη περιοχή της ς Κάρλας η Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων μέσω ειδικά καταρτισμένου επιστημονικού και πιστοποιημένου προσωπικού απέστειλε άμεσα σε διαπιστευμένο κρατικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη τα περισυλλεγμένα νεκρά πτηνά προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, να εξακριβωθεί η αιτία θανάτου και να προστατευτεί η πανίδα της περιοχής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μας γνωστοποιήθηκαν, ανιχνεύτηκε των πτηνών τύπου Α(Η5Ν1) σε δύο (2) αργυροπελεκά (Pelecanus crispus), που εντοπίστηκαν στην Κάρλα.

Κατόπιν τούτου η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων στο πλαίσιο της πρόληψης καλεί τους κατόχους συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας για την των πτηνών βάσει των οποίων απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας ς και βιολογικής εκτροφής):

  • Σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές,

  • Σε μη περιφραγμέ χώρους σε όλη την επικράτεια της Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων

Συγκεκριμένα επιβάλλεται:

  • Τα πουλερικά να διατηρούνται σε χώρους με στέγη και περίφραξη από σήτα και τα ανοίγματα των ορνιθώνων να καλυφθούν με κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, ώστε να αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά

  • Καλός καθαρισμός των χώρων γύρω από τον ορνιθώνα. Να μην υπάρχουν χύδην σπόροι ή άλλα υλικά που προσελκύουν τα άγρια πτηνά.

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ συνιστάται η διατήρηση των πουλερικών σε κλειστούς χώρους τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών οι κάτοχοι υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Επισημαίνεται ότι οι υπότυποι του ιού της ς που έχουν ανιχνευθεί στα μέχρι σήμερα δε μεταδίδονται στον άνθρωπο, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει την εμφάνιση άλλων υποτύπων που προσβάλουν τον άνθρωπο.

Εφιστάται η προσοχή των πολιτών, να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση