Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Οδηγίες για τη γρίπη των πτηνών
Οδηγίες για τη γρίπη των πτηνών

Οδηγίες για τη γρίπη των πτηνών

Η Υποδιεύθυνση Κτηνς σας ενημερώνει ότι μετά την αύξηση κρουσμάτων ς των πτηνών (υπότυπος Η5Ν1) σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσφατης διαπίστωσης σχετικού κρούσματος στην περιοχή του Έβρου σε μεταναστευτικό είδος της άγριας ορνιθοπανίδας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης των εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο.

ι' αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο να ληφθούν από τους ιδιοκτήτες πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και ορνιθώνων τα παρακάτω μέτρα βιοασφάλειας, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στα εκτρεφόμενα :

  • Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοικτούς χώρους σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από υδροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

  • Τα πουλερικά πρέπει να διατηρούνται σε χώρους με στέγη και περίφραξη από σήτα και τα ανοίγματα των ορνιθώνων να καλυφθούν με κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, ώστε να αποκλείουν την επαφή τους με άγρια .

  • Απαιτείται καλός καθαρισμός των χώρων γύρω από τον ορνιθώνα. Να μην υπάρχουν χύδην σπόροι ή άλλα υλικά που προσελκύουν τα άγρια πτηνά.

Επισημαίνεται ότι οι υπότυποι του ιού της ς που έχουν ανιχνευθεί στα μέχρι σήμερα δε μεταδίδονται στον άνθρωπο, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει την εμφάνιση άλλων υποτύπων που προσβάλουν τον άνθρωπο. Εφιστάται η προσοχή των πολιτών, να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά.

ια περισσότερες πληροφορίες να απευθύνεστε στην Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση