Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Οδηγίες για τη γρίπη των πτηνών
Οδηγίες για τη γρίπη των πτηνών

Οδηγίες για τη γρίπη των πτηνών

Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων σας ενημερώνει ότι μετά την κρουσμάτων γρίπης των πτηνών (υπότυπος Η51) σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσφατης διαπίστωσης σχετικού κρούσματος στην περιοχή του Έβρου σε μεταναστευτικό είδος της άγριας ορνιθοπανίδας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης των εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Γι’ αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο να ληφθούν από τους ιδιοκτήτες πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και ορνιθώνων τα παρακάτω βιοασφάλειας, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στα εκτρεφόμενα πτηνά:

  • Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοικτούς χώρους σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από υδροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

  • Τα πουλερικά πρέπει να διατηρούνται σε χώρους με στέγη και περίφραξη από σήτα και τα ανοίγματα των ορνιθώνων να καλυφθούν με κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, ώστε να αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.

  • Απαιτείται καλός καθαρισμός των χώρων γύρω από τον ορνιθώνα. Να μην υπάρχουν χύδην σπόροι ή άλλα υλικά που προσελκύουν τα άγρια πτηνά.

Επισημαίνεται ότι οι υπότυποι του ιού της γρίπης που έχουν ανιχνευθεί στα μέχρι σήμερα δε μεταδίδονται στον άνθρωπο, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει την εμφάνιση άλλων υποτύπων που προσβάλουν τον άνθρωπο. Εφιστάται η προσοχή των πολιτών, να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά.

Για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνεστε στην Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: Για άλλη μια φορά χωρίς στρατηγικό σχέδιο η ελληνική γεωργία - https://t.co/sAFn03ex0v… -

  • Τον ΑΓΣΙ Ιωαννίνων φιλοξενεί ο Ολυμπιακός Βόλου #ΑΣΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΒΟΛΟΥ1937 - https://t.co/yp4Hnabb0Q -

  • Την ΑΕΛ υποδέχεται ο Ολυμπιακός Βόλου #ΟλυμπιακόςΒόλου - https://t.co/bSKXfLuSUf -

"Αλιεύοντας" την είδηση