Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Οικολόγοι: Όχι άλλη καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης
Οικολόγοι: Όχι άλλη καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ για την καλλιέργεια  κλωστικής κάνναβης

Οικολόγοι: Όχι άλλη καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης

 

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν τονίσει επανειλημμένως τα πολλαπλά  οφέλη της καλλιέργειας της  κλωστικής –βιομηχανικής  κάνναβης (όπως λιγότερο νερό για , φυσική ζιζανιοκτονία, μειωμένη ανάγκη λιπασμάτων) λόγω του ότι  είναι ένας φυσικός ανανεώσιμος πόρος και το υπέργειο μέρος του φυτού  είναι πλήρως αξιοποιήσιμο σε μία μεγάλη ποικιλία χρήσεων.

Eνδεικτικά αναφέρουν:

• Ίνες για υφάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενδύματα, ταπετσαρίες, σχοινιά κ.λπ. και χαρακτηρίζονται ως υποαλεργικά.

• Χαρτί που χρειάζεται επτά φορές λιγότερα χημικά παράγωγα του θείου και ελάχιστο χλώριο για τη λεύκανσή του σε σχέση με τον χαρτοπολτό από δασική ξυλεία. Τέσσερα στρέμματα κάνναβης παράγουν τόσο χαρτοπολτό όσο ένα στρέμμα δάσους. Και ενώ το μονοετές φυτό της κάνναβης παρέχει ετήσια σοδειά, τα δάση που υλοτομούνται χρειάζονται δεκάδες χρόνια για την αποκατάστασή τους.

• Οικοδομικά υλικά πολύ ελαφριά που «αναπνέουν», με έντονη θερμική και ακουστική μόνωση και τα οποία πιστοποιούν την ενεργειακή κατάσταση του κτηρίου.

• Βιοδιασπώμενα πλαστικά.

• Χρώματα, βερνίκια, βαφές. ια χιλιάδες χρόνια όλα σχεδόν τα χρώματα και τα βερνίκια παράγονταν ή περιείχαν λάδι από τους σπόρους της. Από το 1937 και μετά οι βαφές φυσικής προέλευσης αντικαταστάθηκαν από πετροχημικά προϊόντα με ολέθριες για το περιβάλλον επιπτώσεις.

• Είδη κοσμετικής (κρέμες, σαπούνια, έλαια αρωματοθεραπείας κ.λπ.).

• Είδη διατροφής.

• Ενέργεια. Είναι μια από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες βιομάζες που μπορεί να μετατραπεί σε μεθάνιο, μεθανόλη ή υγρό καύσιμο.

Σήμερα οι κυριότερες χώρες καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία, η σία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση με περισσότερα από 500.000 στρέμματα στα -μέλη. Στη χώρα μας η κάνναβη καλλιεργούνταν μέχρι το 1992 όταν δημοσιεύτηκε ο νόμος που απαγόρευε «την καλλιέργεια οποιουδήποτε φυτού του γένους Cannabis». Η τελευταία καλλιέργεια περίπου 2.000 στρεμμάτων ήταν στην περιοχή της Αλιάρτου για την παραγωγή οικοδομικών υλικών της εταιρείας ΠΑΝΟΜΠΕΛ.

Το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων πρωάτησε  σε ότι αφορά την νομοθετική του ζητήματος της επανακαλλιέργειας της κλωστικής – βιομηχανικής κάνναβης στην χώρα μας. Από το 2010 μέχρι το 2013  με τις 4 ερωτήσεις των ευρωβουλευτών μας (4)  προς τις αρμόδιες  Ευρωπαϊκές ,  συντελέσαμε στον νομικό διαχωρισμό της με τον νόμο 4139/2013.

Επειδή:

1.  Έχουν περάσει τρία χρόνια και η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που ο νόμος θέτει ως προϋπόθεση για την καλλιέργεια της ακόμη δεν έχει υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης),

2.  Έχουν γίνει 7 κοινοβουλευτικές  ερωτήσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία  για την καθυστέρηση υπογραφής της ΚΥΑ (ανάμεσα στους ερωτώντες και ο επί ένα χρόνο τώρα υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης κ. Ευ. Αποστόλου),

3. Η χώρας παρανομεί απέναντι στον Ευρωπαϊκό κανονισμό για κοινή οργάνωση στο λινό και την κάνναβη,

4. Το πολύ «κοσκίνισμα καθυστερεί το ζύμωμα» όπως λέει και η παροιμία,

ζητάμε τώρα, όχι άλλη καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος κανούλης δήλωσε σχετικά: «Είναι γεγονός ανεξήγητο αλλά και πολιτικά απαράδεκτο ότι η νέα ΚΥΑ δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τα δύο συναρμόδια Υπουργεία. Η καλλιέργεια της κλωστικής – βιομηχανικής κάνναβης θα συμβάλει καταλυτικά προς στη ανάκαμψη της υπαίθρου αλλά και στον οικολογικό μετασχηματισμό της γεωργίας, δημιουργώντας  νέες θέσεις εργασίας και αντικαθιστώντας υδροβόρες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και ο . Ως Οικολόγοι πράσινοι δεσμευόμαστε για δράσεις πίεσης προς πάσα κατεύθυνση με στόχο την οριστική επίλυση του ζητήματος.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση