Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Να ανακληθούν από την αγορά τα ζιζανιοκτόνα με glyphosate
Να ανακληθούν από την αγορά τα ζιζανιοκτόνα με glyphosate

Να ανακληθούν από την αγορά τα ζιζανιοκτόνα με glyphosate


Ψήφισμα του 14ου Συνέδριου  των Οικολόγων Πράσινων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δημοσιοποιούν σήμερα το πρόσφατο του 14ου Συνέδριου των Οικολόγων Πράσινων, με το οποίο ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ανάκληση της άδειας διάθεσης στην αγορά κάθε ζιζανιοκτόνου που περιέχει την δραστική ουσία glyphosate.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουν ότι ο   και ο αρμόδιος υφυπουργός   θα πρέπει να πάρουν δραστικά μέτρα. Το Υπουργείο δεν μπορεί να λειτουργεί με διπλό πρόσωπο. Είναι απαράδεκτο να συνεχίζει να αδειοδοτεί σκευάσματα που περιέχουν την επικίνδυνη χημική ουσία και να επιμένει ότι αυτή πληροί τα ασφαλείας, όταν:

έχει ήδη καταψηφίσει την ανανέωση έγκρισης του glyphosate (μαζί με Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Μάλτα) σε πρόσφατη ψηφοφορία στην ΕΕ (27/11/), η οποία δυστυχώς δεν κατέληξε σε σχετική απόφαση.

συνυπέγραψε τον Δεκέμβριο του κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων και την «σχεδίου εξόδου» του glyphosate από την γεωργία.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα τα θετικά παραδείγματα χωρών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, η κ.ά. που παίρνουν πρωτοβουλίες για την απαγόρευση της χρήσης του glyphosate μέσα στα επόμενα χρόνια και εντείνουν τις έρευνες για εναλλακτικές λύσεις. Υπάρχουν ήδη εναλλακτικές πρακτικές που μπορούν να υποκαταστήσουν σε μεγάλο ποσοστό τη χρήση του.Το ζήτημα αυτό αφορά την όλων μας αλλά ιδιαίτερα των πολύπαθων αγροτών. Η οικολογία δεν προστατεύει μόνο το αλλά και την ανθρώπινη .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση