Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Να ανακληθούν από την αγορά τα ζιζανιοκτόνα με glyphosate
Να ανακληθούν από την αγορά τα ζιζανιοκτόνα με glyphosate

Να ανακληθούν από την αγορά τα ζιζανιοκτόνα με glyphosate


Ψήφισμα του 14ου Συνέδριου  των Οικολόγων Πράσινων

Οι δημοσιοποιούν σήμερα το πρόσφατο ψήφισμα του 14ου Συνέδριου των Οικολόγων Πράσινων, με το οποίο ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ανάκληση της άδειας διάθεσης στην αγορά κάθε ζιζανιοκτόνου που περιέχει την δραστική ουσία glyphosate.

Οι επιμένουν ότι ο Αγροτικής Ανάπτυξης  και ο αρμόδιος υφ   θα πρέπει να πάρουν δραστικά μέτρα. Το Υπουργείο δεν μπορεί να λειτουργεί με διπλό πρόσωπο. Είναι απαράδεκτο να συνεχίζει να αδειοδοτεί σκευάσματα που περιέχουν την επικίνδυνη χημική ουσία και να επιμένει ότι αυτή πληροί τα κριτήρια ασφαλείας, όταν:

έχει ήδη καταψηφίσει την ανανέωση έγκρισης του glyphosate (μαζί με , Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Μάλτα) σε πρόσφατη ψηφοφορία στην ΕΕ (27/11/2017), η οποία δυστυχώς δεν κατέληξε σε σχετική .

συνυπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2017 κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων και την προετοιμασία «σχεδίου εξόδου» του glyphosate από την γεωργία.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα τα θετικά παρα χωρών, όπως η και η , η Ολλανδία κ.ά. που παίρνουν πρωτοβουλίες για την απαγόρευση της χρήσης του glyphosate μέσα στα επόμενα χρόνια και εντείνουν τις έρευνες για εναλλακτικές λύσεις. Υπάρχουν ήδη εναλλακτικές πρακτικές που μπορούν να υποκαταστήσουν σε μεγάλο ποσοστό τη χρήση του.Το ζήτημα αυτό αφορά την υγεία όλων μας αλλά ιδιαίτερα των πολύπαθων αγροτών. Η οικολογία δεν προστατεύει μόνο το αλλά και την ανθρώπινη υγεία.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση