Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Να ανακληθούν από την αγορά τα ζιζανιοκτόνα με glyphosate
Να ανακληθούν από την αγορά τα ζιζανιοκτόνα με glyphosate

Να ανακληθούν από την αγορά τα ζιζανιοκτόνα με glyphosate


Ψήφισμα του 14ου Συνέδριου  των Οικολόγων Πράσινων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δημοσιοποιούν σήμερα το πρόσφατο ψήφισμα του 14ου Συνέδριου των Οικολόγων Πράσινων, με το οποίο ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ανάκληση της άδειας διάθεσης στην αγορά κάθε ζιζανιοκτόνου που περιέχει την δραστική ουσία glyphosate.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  και ο αρμόδιος υφυπουργός   θα πρέπει να πάρουν δραστικά μέτρα. Το Υπουργείο δεν μπορεί να λειτουργεί με διπλό πρόσωπο. Είναι απαράδεκτο να συνεχίζει να αδειοδοτεί σκευάσματα που περιέχουν την επικίνδυνη χημική ουσία και να επιμένει ότι αυτή πληροί τα κριτήρια ασφαλείας, όταν:

έχει ήδη καταψηφίσει την ανανέωση έγκρισης του glyphosate (μαζί με Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Μάλτα) σε πρόσφατη ψηφοφορία στην ΕΕ (27/11/2017), η οποία δυστυχώς δεν κατέληξε σε σχετική απόφαση.

συνυπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2017 κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων και την προετοιμασία «σχεδίου εξόδου» του glyphosate από την γεωργία.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα τα θετικά παραδείγματα χωρών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, η Ολλανδία κ.ά. που παίρνουν πρωτοβουλίες για την απαγόρευση της χρήσης του glyphosate μέσα στα επόμενα χρόνια και εντείνουν τις έρευνες για εναλλακτικές λύσεις. Υπάρχουν ήδη εναλλακτικές πρακτικές που μπορούν να υποκαταστήσουν σε μεγάλο ποσοστό τη χρήση του.Το ζήτημα αυτό αφορά την υγεία όλων μας αλλά ιδιαίτερα των πολύπαθων αγροτών. Η οικολογία δεν προστατεύει μόνο το περιβάλλον αλλά και την ανθρώπινη υγεία.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η Ανάβρα του Ν. Μαγνησίας, υπόδειγμα πράσινης ενέργειας και ανάπτυξης στην Ελλάδα της κρίσης … - https://t.co/Ln4ZMx6PGc -

  • Nέα Σχέδια Βελτίωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλία - https://t.co/wFr8GgAxJ5 -

  • Νέα έργα νερού για άρδευση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/6HpBseufhB -

"Αλιεύοντας" την είδηση