Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Μέτρα προστασίας μελισσών και τοποθέτησης των κυψελών
Μέτρα προστασίας μελισσών και τοποθέτησης των κυψελών

Μέτρα προστασίας μελισσών και τοποθέτησης των κυψελών

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των υπενθυμίζει στους χρήστες γεωργικών φαρμάκων, οι οποίοι αυτή την περίοδο εφαρμόζουν ψεκασμούς για την αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών στο φυτικό τους κεφάλαιο, ότι οφείλουν να χρησιμοποιούν κατάλληλα γεωργικά φάρμακα και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μελισσών, όπως προβλέπεται στο «ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ» (ΑΔΑ: ΒΙΦ2Β-ΡΟΖ) για τις Βέλτιστες Εργασιακές Πρακτικές Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων.

Συγκεκριμένα:

Τα γεωργικά φάρμακα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους και μπορούν εύκολα να ενημερωθούν οι χρήστες των γεωργικών φαρμάκων, έτσι ώστε να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Ο επαγγελματίας χρήστης οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι μέλισσες των οποίων ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από το χρόνο ψεκασμού, έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.

Μετά την επιλογή του πλέον κατάλληλου γεωργικού φαρμάκου, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω μέτρα προστασίας των μελισσών:

Πρέπει να ελέγχεται η παρουσία και δραστηριότητα μελισσών στο χωράφι. Τονίζεται ότι το μελίτωμα ου παράγουν οι αφίδες είναι ελκυστικό για τις μέλισσες.

Πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.

Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΣΠΟΡΑΔΩΝ ΤΜΗΜΑ Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ταχ. Δ/νση: ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ Τ.Κ. 38001 Πληροφορίες: . Τζώρτζη Τηλέφωνο: 2421352493 FAX: 2421352583 E-mail: agroikon.ktin.magn@thessaly. ΒΟΛΟΣ
Διανομή μέσω ‘ΙΡΙΔΑ’ με UID: 5ed4cdbee988af0526533838 στις 02/06/20 07:48

Συνιστάται τις βραδινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.

Εάν είναι απαραίτητος ο κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες.

Αποφεύγεται τη δημιουργία μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους.

Οι επαγγελματίες χρήστες των γεωργικών φαρμάκων πρέπει να τηρούν, επί τουλάχιστον τρία έτη, αρχεία των γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούν, τα οποία περιλαμβάνουν το όνομα του γεωργικού φαρμάκου, το χρόνο και τη της εφαρμογής, την περιοχή και την όπου χρησιμοποιήθηκε.

Σε περίπτωση μη καταγραφής προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 9, παράγραφος 13 του .4036/2012 (ΦΕΚ ΄8) και συγκεκριμένα από χίλια (1.000) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Β. Επιπλέον, υπενθυμίζεται στους μελισσοκόμους ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 της αριθ. 1/2008 αγρονομικής διάταξης «ασφάλεια και προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος και της πρόληψης των αγροτικών ατυχημάτων», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, «απαγορεύεται να τοποθετούνται κυψέλες σε καλλιεργημένες ή ακαλλιέργητες εκτάσεις χωρίς γραπτή συγκατάθεση των ιδιοκτητών.

Υποχρεούνται οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν σε ικανό αριθμό κυψελών το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο τους. Επίσης υποχρεούνται κατά την τοποθέτηση κυψελών στην ύπαιθρο να ενημερώνεται ο αρμόδιος αγροφύλακας της περιοχής».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καμπανάκι Γραβάνη προς ανεμβολίαστους: Το 4ο κύμα θα σας αφορά αποκλειστικά #ανεμβολίαστοι - https://t.co/GzeJxGwkjl -

  • Σε τροχιά καύσωνα η χώρα #καύσωνας - https://t.co/FjrVO0SVFw -

  • Γλυκά Νερά: Ο 33χρονος ξήλωσε την κάμερα στο σαλόνι #ΓλυκάΝερά - https://t.co/AZTHB5Moat -

"Αλιεύοντας" την είδηση