Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Καταρροϊκού Πυρετού
Μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Καταρροϊκού Πυρετού

Μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Καταρροϊκού Πυρετού

 

Ο κτρροϊκός πυρετός είναι ένα νόσημα που οφείλεται σε ιό και είναι υποχρεωτικής δήλωσης. Προσβάλλει όλα τα είδη των μηρυκαστικών (αιγοπρόβατα, βοοειδή) εκτός των άγριων ζώων. Μεταδίδεται μέσω κουνουπιών του είδους “Cullicoides imicola” μόνο στα ευαίσθητα είδη ζώων και όχι στον άνθρωπο (ζωονόσος).

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα ζώα είναι: πυρετός με ανορεξία και κατάπτωση, οίδημα της κεφαλής, μπλε χρωματισμό της γλώσσας, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, σιελόρροια, έλκη και εφελκίδες (κρούστες) γύρω από το στόμα και (αιφνίδιος ή μη).

Λόγω της επανεμφάνισης του νοσήματος σε όμορη Περιφέρεια, η Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας τονίζει την αναγκαιότητα όλοι οι εκτροφείς αιγοπροβάτων και βοοειδών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να εφαρμόσουν άμεσα τα παρακάτω μέτρα:

  1. Την χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα για την καταπολέμηση των εντόμων – φορέων του νοσήματος, κατόπιν υπόδειξης των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Τα εν λόγω σκευάσματα οι κτηνοτρόφοι θα τα προμηθεύονται με κτηνιατρική συνταγή και θα αναγράφονται υποχρεωτικά στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής της εκμετάλλευσης. Οι κτηνοτρόφοι εκτροφών που παραδίδουν ή πρόκειται να προβούν σε σφαγή αμνοεριφίων, θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τους χρό αναμονής για το και το .
  2. Την δι τακτικών εντομοκτονιών με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα στους στάβλους, στον περιβάλλοντα χώρο, στις κοπροσωρούς και στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων.
  3. Την σχολαστική απολύμανση όλων των οχημάτων μεταφοράς των ζώων, τόσο πριν την φόρτωσή τους όσο και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
  4. Την απομάκρυνση από τον χώρο της εκτροφής τους των εστιών ς και των πιθανών λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη των εντόμων – φορέων (κουνουπιών).
  5. Την αποφυγή μετακίνησης των ζώων για βοσκή κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων, δηλαδή από την δύση μέχρι και την ανατολή του ήλιου.
  6. Τον καθημερινό έλεγχο των ζώων τους για τυχόν ύποπτα κρούσματα. Σε περίπτωση που ο κτηνοτρόφος διαπιστώσει ύποπτα συμπτώματα σε ζώα του, να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές ή με ιδιώτη κτηνίατρο και να απομονώσει τα ύποπτα ζώα σε χώρο που να μην έρχονται σε επαφή με τα υγιή.
  7. Σε περίπτωση αγοράς ζώων από άλλη εκμετάλλευση τα νεοεισαχθέντα ζώα να παραμένουν σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα ημερών.
  8. Όλοι οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να προμηθεύονται ζώα με νόμιμες διαδικασίες, να ενημερώνουν τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της περιοχής τους, να προσκομίζουν τα υγειονομικά πιστοποιητικά (επίσημα έγγραφα) και να έχουν όλα τα ζώα τους ταυτοποιημένα με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους.

Στα πλαίσια πρόληψης της επανεμφάνισης της νόσου επιβάλλεται όπως όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εντείνουν τις προσπάθειες τους για την αποτελεσματική εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων καταπολέμησης των κουνουπιών στις στάσιμες υδατοσυλλογές, αρδευτικά κανάλια και γενικά στους βιότοπους ανάπτυξης των εντόμων – φορέων.

Οι υπεύθυνοι των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και βοοειδών είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν εγκαίρως τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές σε κάθε περίπτωση που ένα ζώο  εμφανίζει ύποπτα κλινικά συμπτώματα.

Τέλος, τονίζεται ότι η νόσος ΔΕ μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία.

Για κάθε περαιτέρω ενημέρωση οι κτηνοτρόφοι μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ή με τις Υποδιευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση