Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Μελέτη για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ΜΜΕ της υπαίθρου
Μελέτη για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ΜΜΕ της υπαίθρου

Μελέτη για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ΜΜΕ της υπαίθρου

 

Aπό την Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Innogrow

 

Στη χαρτογράφηση των επιπτώσεων της πανδημίας του  covid-19 στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  της υπαίθρου προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  Innogrow,  στο οποίο συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος.

Στο πρόγραμμα  συνεργάζονται και Ιδρύματα από το , την Ιταλία, την , τη Σλοβενία και την Ουγγαρία, με στόχο την  πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την υιοθέτηση καινοτόμων διαδικασιών στην παραγωγή και εμπορία  προϊόντων και την ίδρυση start-ups  επιχειρήσεων.

Η παράταση του προγράμματος κατά ένα χρόνο επιτρέπει στους συνεργαζόμενους εταίρους να αναλάβουν επιπλέον δράσεις,  με ανταλλαγή εμπειριών και παραδείγματα  καλών πρακτικών για την ενίσχυση των ανθεκτικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της υπαίθρου στην μετα – covid  εποχή.

Πλαίσιο του έργου

Το έργο INNOGROW, με επικεφαλής την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εγκεκριμένο στην 1η πρόσκληση του προγράμματος INTERREG EUROPE κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ολοκληρώθηκε επιτυχώς την 31η Μαρτίου 2021.

Στο πλαίσιο της 5ης πρόσκλησης του προγράμματος, τα ήδη εγκεκριμένα των προηγούμενων 4 προσκλήσεων είχαν τη δυνατότητα να αιτηθούν επιπλέον χρηματοδότησης για επιπλέον δράσεις ανταλλαγής εμπειριών σχετικά με τον τρόπο που η πανδημία του COVID-19 επηρεάζει τα ζητήματα που πραγματεύονται οι πολιτικές περιφερειακής ς,  διάρκειας ενός έτους.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της υπαίθρου (ΜΜΕ) των περιοχών του έργου INNOGROW επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του COVID-19, αντιμετωπίζοντας σοβαρή απώλεια εσόδων, δια στην εφοδιαστική αλυσίδα και ανασφάλεια σχετικά με τη διατήρηση των εργαζομένων. Παρά τις άμεσες  αντιδράσεις της Ε.Ε. και της εθνικής ς στις αγορές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, τέτοια μέτρα δεν καλύπτουν τις ανάγκες ς και καινοτομίας των αγροτικών ΜΜΕ. Χωρίς πρόσθετη υποστήριξη, οι ΜΜΕ των περιοχών του έργου INNOGROW θα αντιμετωπίσουν ακόμη πιο μεγάλα εμπόδια στην καινοτομία και την ανάπτυξη από πριν, γεγονός που τις καθιστά ουσιαστικά αδύναμες να καθορίσουν μια τροχιά ανάκαμψης από την τρέχουσα στάσιμη οικονομική τους κατάσταση.

Στόχος του έργου INNOGROW

Βασικοί στόχοι του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι η βελτίωση των πολιτικών ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ, η ανάκαμψη και σταθεροποίηση τους μετά την πανδημία του COVID-19.

Όλοι οι εταίροι του INNOGROW  θα χαρτογραφήσουν αρχικά τον αντίκτυπο του COVID-19 στις καινοτόμες και αναπτυξιακές δραστηριότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της υπαίθρου, θα τεκμηριώσουν τις προ εφαρμογής των πολιτικών και θα προσδιορίσουν ελπιδοφόρες οδούς ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Αναμενόμενα Αποτελέσματα

­Αύξηση της ικανότητας των περιφερειακών διοικήσεων να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα κενά υλοποίησης πολιτικών.

­Ανάπτυξη ικανοτήτων των περιφερειακών διοικήσεων με στόχο τη δημιουργία ωφέλιμων συνεργιών, με βάση τις ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ και  οι εθνικές πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης.

­Υποστήριξη των αγροτικών ΜΜΕ στο μελλοντικό σχεδιασμό για αντιμετώπιση νέων κρίσεων ενσωματώνοντας προσεγγίσεις διαχείρισης κινδύνου σε αναπτυξιακά μοντέλα.

­Αναπροσανατολισμός των δραστηριοτήτων καινοτομίας και ανάπτυξης των αγροτικών ΜΜΕ προς πράσινες και ψηφιακές (green & digital) οδούς.

Κύριες Δράσεις

­Εμπλουτισμός των ήδη υπαρχουσών ομάδων ενδιαφερόμενων φορέων.

­Συναντήσεις με τις ομάδες ενδιαφερόμενων φορέων.

­Ανάπτυξη κοινής μελέτης μεταξύ των εταίρων με χαρτογράφηση του αντικτύπου του COVID-19 στις αγροτικές ΜΜΕ και προσδιορισμό νέων οδών ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

­Ανταλλαγή  εμπειριών  μέσω  τριών διαπεριφερειακών  σεμιναρίων/εργαστηρίων

­Συγκέντρωση καλών πρακτικών και δημιουργία νέας γνώσης μέσω μελετών, ερευνών και αναλύσεων.

­Ημερίδες ενημέρωσης και ανταλλαγής εφαρμοζόμενων πολιτικών.

­Καμπάνιες ενημερωτικών δελτίων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση