Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Μ. Βορίδης: Συμμετοχή στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών
Μ. Βορίδης: Συμμετοχή στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών

Μ. Βορίδης: Συμμετοχή στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών

Σε υστηρό ξεκθάρισμα του νομικού πλαισίου των αγροτικών συνεταιρισμών, έτσι ώστε να ξέρουμε ποιος εκπροσωπεί τους αγρότες στις συζητήσεις με την κυβέρνηση και πως οργανώνονται οι παραγωγικές οργανώσεις για να βελτιώσουν τις οργανωτικές δομές και τη διαπραγματευτική θέση του παραγωγού έναντι όλων των συναλλασσομένων, θα προχωρήσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Για τον ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε σε αλλαγές που θα αποτρέψουν την πλήρη του, με ενεργό συμμετοχή στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Το ζητούμενο εδώ είναι να βελτιωθεί το πλαίσιο ασφάλισης της παραγωγής χωρίς να επιβαρυνθεί περαιτέρω το κόστος για τους αγρότες. Δεν είναι εύκολο θα το δείξει ο .

Τέλος για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα σκέψεων για που αφορούν στη απλούστευση και ενίσχυση της ελεγκτικής διαδικασίας, επανεξέταση των κυρώσεων προς αυστηρότερη κατεύθυνση και αξιοποίηση των τεχνολογιών που μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στο στόχο.

Πρώτο διαχειριστικό ζήτημα του υπουργείου οι αποζημιώσεις

Την ανάγκη να βρεθεί λύση για τον εδώ και μία τετραετία στον ζημιογόνο ΕΛΓΑ και την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες μέσω ενός πλέγματος ασφάλισης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, λέγοντας πως θα ανοίξει γι' αυτό το θέμα συζήτηση με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕ). Μάλιστα, όπως είπε αυτό είναι κάτι για το οποίο είχε αναφερθεί στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης προεκλογικά και ως εκ τούτου είναι «η εντολή του λαού προς αυτή την κατεύθυνση». Ειδικότερα για τις αποζημιώσεις τόνισε, πως εφόσον ο αγρότης είναι υποχρεωμένος να πληρώνει ασφάλιστρα, είναι και υποχρεωμένος ο Οργανισμός να τον πληρώνει στην ώρα του, αναφέροντας επιπλέον, ότι τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ κάποια στιγμή θα εξαντληθούν, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένα νούμερα για την κατάσταση των οικονομικών του.

Ο κ. Βορίδης ανέδειξε το ζήτημα του ΕΛΓΑ ως ένα από τα πρώτα θέματα που του τέθηκαν όταν ανέλαβε, λέγοντας ότι η ασφάλιση των αγροτών δεν αντιμετωπίζεται με μπαλώματα και με προκαταβολές, ενώ όσον αφορά την αναλογιστική μελέτη για την αλλαγή του κανονισμού στον Οργανισμό, έδειξε να μην πείθεται για το αν πράγματι αυτή η υπόθεση έχει προχωρήσει. «Πρέπει να δώσουμε λύση, να μην κλωτσάμε το τενεκεδάκι και για τα επόμενα 4 χρόνια», τόνισε ο υπουργός.

Όσον αφορά την αλλαγή στη διοίκηση του Οργανισμού, ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχουν διάφορα νομικά θέματα τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης προτού γίνουν κινήσεις.

Καθαρό νομικό πλαίσιο χωρίς περιπλοκές για συνεταιρισμούς

Για το ζήτημα των συνεταιρισμών, ο υπουργός τόνισε στην αρχή την ανάγκη να υπάρξουν θεσμικοί συνομιλητές με το υπουργείο και κυρίως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εμπλέκοντας σε αυτό το σημείο και την ιδέα για τη σύσταση Αγροτικού Επιμελητηρίου. Το θέμα είναι είπε να περάσουμε σε σχήματα που δημιουργούν οικονομίες κλίμακας και έχουν ισχυρή διαπραγματευτική ισχύς στη διακίνηση της παραγωγής και την προμήθεια των εφοδίων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι όσον αφορά τις Ομάδες Παραγωγών και το πλαίσιο που έχει υπάρξει, εδώ εντοπίζονται διάφορα νομικά ζητήματα (π.χ Ομάδες χωρίς ΑΦΜ υπό την ομπρέλα συνεταιρισμών) ενώ μίλησε για την ανάγκη ενός καθαρού νομικού πλαισίου χωρίς περιπλοκές στη λειτουργία και την εκπροσώπηση των συλλογικών σχημάτων.

Στο 10% η φορολογία στο συλλογικό σχήμα

«Χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο αλλά και κίνητρα» ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός, μιλώντας για τη φορολογία και έναν ενιαίο φόρο στα έσοδα των συλλογικών σχημάτων που θα είναι στο 10% (από 13% που είναι σήμερα) χωρίς διακυμάνσεις, νομοθεσία που θα πρέπει να έχει θεσπιστεί έως το Δεκέμβριο του 2019. Βέβαια, για να υπάρξει ένα νέα θεσμικό πλαίσιο, υπάρχουν διάφορα μεταβατικά κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν (π.χ συνεταιρισμοί σε εκκαθάριση), αναφέροντας εδώ «την αξία του να έχεις ένα δικηγόρο στο αγροτικής ανάπτυξης».

Σε τρία επίπεδα η διαχείριση των ελληνοποιήσεων

Το τρίτο μεγάλο ζήτημα που έθεσε ο υπουργός είναι οι ελληνοποιήσεις που το έθεσε στο επίπεδο ενός θέματος που αποτελεί κοινό πολιτικό τόπο. Το γεγονός βέβαια ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί στην ουσία του αυτό το θέμα, είναι «είτε γιατί εξασθενεί η πολιτική βούληση, είτε είναι παρά πολύ δύσκολο», ανέφερε με νόημα ο κ. Βορίδης. Εδώ τόνισε πως υπάρχουν διάφορα επίπεδα που πρέπει αν εξεταστούν οι ελληνοποιήσεις:

Πρώτον, το ποινικό πλαίσιο και το κυρωτικό πλαίσιο, εφόσον μπορεί για παράδειγμα κάποιους ακόμα και να τους συμφέρει να κάνουν την παραβίαση ακόμα και αν τιμωρηθούν. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε τη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον κύπριο ομόλογό του, όπου του ετέθη το θέμα της αιγυπτιακής πατάτας που βαφτίζεται κυπριακή στη χώρα μας με διάφορα τεχνάσματα (π.χ τη βουτάνε στο κοκκινόχωμα), με το κέρδος για τον παραβάτη να είναι πολύ μεγάλο εφόσον η αιγυπτιακή είναι στα 0,25 λεπτά και η κυπριακή στο 1,20 ευρώ.

Δεύτερον, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπου διαπιστώνεται ένα πλέγμα εμπλεκομένων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα συντονισμού, επικαλύψεων και τέλος αδράνειας. Εδώ, είπε, ότι ακούει και για περιπτώσεις ς, αλλά επιθυμία του είναι να μπορεί κάθε φορά να μιλάει με στοιχεία για τέτοιες υποθέσεις.

Τρίτον, εντοπίζονται τεχνικές δυσκολίες (π.χ άλλο πατάτα, άλλο γάλα και φέτα) για να εντοπιστούν οι παραβάσεις που γίνονται κάθε φορά. Επειδή όμως οι παραβάσεις μπορεί να έχουν και διεθνή χαρακτήρα θα πρέπει να δει κανείς και ζητήματα συνεργασίας αλλά και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.

Καίρια εδώ θα είναι η εμπλοκή ολόκληρης της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα παραπάνω επίπεδα, τόνισε ο κ. Βορίδης, θέλοντας να δώσει όπως είπε έναν «ενιαίο χαρακτήρα δράσης» στο θέμα αντιμετώπισης των ελληνοποιήσεων.

Καθαρό νομικό πλαίσιο για συνεταιρισμούς, κίνητρο ο συντελεστής φόρου 10%

Την ανάγκη να υπάρξουν θεσμικοί συνομιλητές με το υπουργείο και κυρίως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εμπλέκοντας σε αυτό το σημείο και την ιδέα για τη σύσταση Αγροτικού Επιμελητηρίου, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης κατά την των δύο νέων γραμματέων του υπουργείου, Γιώργου Στρατάκου και Κωνσταντίνου Μπαγινέτα.

Το θέμα είναι είπε να περάσουμε σε σχήματα που δημιουργούν οικονομίες κλίμακας και έχουν ισχυρή διαπραγματευτική ισχύς στη διακίνηση της παραγωγής και την προμήθεια των εφοδίων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι όσον αφορά τις Ομάδες Παραγωγών και το πλαίσιο που έχει υπάρξει, εδώ εντοπίζονται διάφορα νομικά ζητήματα (π.χ Ομάδες χωρίς ΑΦΜ υπό την ομπρέλα συνεταιρισμών) ενώ μίλησε για την ανάγκη ενός καθαρού νομικού πλαισίου χωρίς περιπλοκές στη λειτουργία και την εκπροσώπηση των συλλογικών σχημάτων.

«Χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο αλλά και κίνητρα» ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός, μιλώντας για τη φορολογία και έναν ενιαίο φόρο στα έσοδα των συλλογικών σχημάτων που θα είναι στο 10% (από 13% που είναι σήμερα) χωρίς διακυμάνσεις, νομοθεσία που θα πρέπει να έχει θεσπιστεί έως το Δεκέμβριο του 2019. Βέβαια, για να υπάρξει ένα νέα θεσμικό πλαίσιο, υπάρχουν διάφορα μεταβατικά κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν (π.χ συνεταιρισμοί σε εκκαθάριση), αναφέροντας εδώ «την αξία του να έχεις ένα δικηγόρο στο αγροτικής ανάπτυξης».

Από την πλευρά του, ο νέος γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, είπε ότι κύρια προτεραιότητά του είναι να προχωρήσουν κατά κύριο λόγο οι αξιολογήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης αλλά και οι προκηρύξεις για όσα Μέτρα των Προγραμμάτων φαίνεται πως έχουν κολλήσει, όπως για παράδειγμα οι Γεωργικοί Σύμβουλοι, λέγοντας πως από τον Αύγουστο θα έχει μία καλύτερη εικόνα για τους λόγους που δεν προχωρούν και νέα να ανακοινώσει.

Ο κ. Μπαγινέτας, αναφέρθηκε επίσης και στη του ως Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ που ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου 2016 και τις συναντήσεις και συζητήσεις με τον αγροτικό κόσμο από τον Έβρο έως την Κρήτη όπως είπε, λέγοντας πως είναι πάντα ανοιχτοί σε ζητήματα της Περιφέρειας.

Από την πλευρά του ο έτερος γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος υπογράμμισε την πρόθεσή του για θωράκιση των θεσμών του υπουργείου, αντιμετωπίζοντας αξιοκρατικά τα στελέχη και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται προς τους αγρότες. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να μετατραπούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες σε πλεονεκτήματα στην ελληνική γεωργίας, λέγοντας πως εδώ ρόλο κλειδί παίζουν οι υπάλληλοι του υπουργείου. «Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή» ανέφερε τέλος.

Έντονη αντίδραση των αγροτών

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων τονίζει για το θέμα του ΕΛΓΑ: “Με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη για το θέμα του ΕΛΓΑ, διαφαίνεται η πρόθεση για είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών και την αύξηση των ασφαλίστρων χωρίς ουσιαστική ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής όπως συμβαίνει άλλωστε και σήμερα.

Βεβαίως και δεν είναι κεραυνός εν αιθρία οι δηλώσεις του, η θέση αυτή ήταν διατυπωμένη από την ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, οι Ομοσπονδίες και οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η απαξίωση του ΕΛΓΑ οδηγούσε αναπόφευκτα στην είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης και την αύξηση των ασφαλίστρων χωρίς αντίκρισμα για τους παραγωγούς.

Στο ζήτημα του ΕΛΓΑ οι μόνοι χαμένοι είναι οι αγρότες και οι που πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να αποζημιώνονται για τις εκτεταμένες ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα και τις νόσους, είτε αποζημιώνονται με ψίχουλα. Εμείς πληρώνουμε τα πάντα στον ΕΛΓΑ, ακόμη και το λειτουργικό κόστος του οργανισμού ενώ όλες οι κυβερνήσεις έχουν «λερωμένη την φωλιά τους» αφού από το 2011 δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ ενώ είχαν την υποχρέωση να καταβάλλουν 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δηλώνει ότι θα μας βρει απέναντί της η κυβέρνηση και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης αν προχωρήσει τον σχεδιασμό του για τον ΕΛΓΑ που στρέφεται ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Διατυπώνουμε ξανά την πάγια θέση μας και δδικούμε:
 ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
 ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
 Ούτε σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων!”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση