Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Λύσεις στα προβλήματα των κτηνοτρόφων της αυτόχθονης φυλής γίδας Σκοπέλου
Λύσεις στα προβλήματα των κτηνοτρόφων της αυτόχθονης φυλής γίδας Σκοπέλου

Λύσεις στα προβλήματα των κτηνοτρόφων της αυτόχθονης φυλής γίδας Σκοπέλου

Συνάντηση Λιούπη -Γεωργαντά στο ΥΠΑΑΤ παρουσία κτηνοτρόφων της Μαγνησίας

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας παρουσία κτηνοτρόφων του Νομού.

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού της αυτόχθονης φυλής γίδας Σκοπέλου Βασίλης Νικολάου, τα μέλη  Απόστολος Κ. νσταντός, Απόστολος Δ. νσταντός και ο γεωπόνος σύμβουλός τους  Αρίστος Χατζησταματίου.

Η Αίγα φυλής Σκοπέλου δίνει υψηλότερη γαλακτοπαραγωγή, σε σχέση με άλλες φυλές αιγών ενώ είναι η μοναδική αίγα στη χώρα που το κάθε ζώο της συνοδεύεται από γενεαλογικό πιστοποιητικό (pedigree). Οι κτηνοτρόφοι του Συνεταιρισμού πλέον ενταγμένοι στη βιολογική κτηνοτροφία, παραδίδουν βιολογικό αίγειο γάλα και παράγουν πιστοποιημένο βιολογικό κρέας. Σε συνεργασία με την ΕΒΟΛ και άλλες γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είχαν καθοριστική συμβολή στην εμφιάλωση και τοποθέτηση στα μάρκετ του αίγειου βιολογικού γάλακτος.

Οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού έθεσαν στον Υπουργό θέματα που αφορούν στις «γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» και ειδικότερα την παράταση της δράσης για τη βιολογική κτηνοτροφία, (μέτρο 11.2.2) για τους ήδη ενταγμένους κτηνοτρόφους, καθώς επίσης της ειδικής δράσης για την παράταση του προγράμματος σπανίων φυλών του μέτρου 10.9 για τη διατήρηση των απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών και της δράσης «Διατήρηση γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία».

Έγινε εκτεταμένη συζήτηση με τον Υπουργό για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις αδειοδοτημένες σταβλικές εγκαταστάσεις-πρόχειρα καταλύματα, ενώ οι κτηνοτρόφοι αναφέρθηκαν και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για την εύρεση κατάλληλου προσωπικού για τα κοπάδια τους, τους εργάτες γης και τις διαδικασίες ασφάλισης και της παραμονής των εργατών.

Ο Υπουργός αρχικά ενημέρωσε τους τες στη σύσκεψη ότι σήμερα, Παρασκευή θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και θα αφορούν τόσο σε θεσμικές , όσο και σε οικονομικές ύψους άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ για την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Ο κ. Γεωργαντάς και υπηρεσιακοί παράγοντες ενημέρωσαν και καθοδήγησαν τους κτηνοτρόφους ως προς τη μετάβαση τους στις δράσεις των προγραμμάτων που τους αφορούν, δίνοντας ουσιαστική λύση, ενώ για την έλλειψη προσωπικού επισημάνθηκαν οι προσπάθειες που γίνονται σε συνεργασία με τα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εξωτερικών για εξεύρεση λύσεων παραμονής αλλοδαπών εργατών. Ακόμη ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε τις σημαντικές αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ σημείωσε ότι θα ακολουθήσει αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να διορθωθούν κάποιες στρεβλώσεις που αφορούν στην κτηνοτροφία.

Εκτός από τα ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων ο κ. Λιούπης έθεσε μια σειρά ζητημάτων με πρώτο την εξασφάλιση επιπλέον πόρων για την ένταξη στην περιφέρεια Θεσσαλίας όλων των εγκεκριμένων φακέλων των Νέων Αγροτών και Κτηνοτρόφων, θέμα το οποίο επεξεργάζεται και ο ίδιος ο Υπουργός, προκειμένου να δοθεί λύση. Ζήτησε να αντιμετωπιστούν τα δια ζητήματα και να αποζημιωθούν οι πληγείσες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στην περιοχή Αλμυρού από την και τα ακραία του Ιουνίου 2022 .

Ακόμη, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα θεσμοθέτησης του Αγροτικού Γεωτεχνικών εντός 3ετίας από τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με την επιστολή του Προέδρου του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας για την οποία ο Υπουργός ήταν ενήμερος και θετικός.

Ο κ. Λιούπης απέσπασε τέλος και τη δέσμευση του Υπουργού να παραβρεθεί στη Μαγνησία σε εκδήλωση στα τέλη Οκτωβρίου για τη Νέα μετά την διαμόρφωση του Στρατηγικού Σχεδίου της Χώρας.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση