Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Κλιματική Αλλαγή και Αγροτικός Τομέας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Κλιματική Αλλαγή και Αγροτικός Τομέας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κλιματική Αλλαγή και Αγροτικός Τομέας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 Καινοτόμο 4ήμερο σεμινάριο  με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου

Η Κλιματική Κρίση τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στις καλλιέργειες όσο και στα υδατικά αποθέματα σε όλο τον πλανήτη και φυσικά στη Θεσσαλία.

Η επιστημονική κοινότητα και η Πολιτεία καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά ερωτήματα σε ότι αφορά  τις και τους υδάτινους πόρους, να αναπτύξουν και να προχωρήσουν στην εφαρμογή  πολιτικών ή δράσεων για την αξιοποίηση και αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων.

Για τον λόγο αυτό καλούνται να δηλώσουν ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους Γεωπόνοι, Περιβαλλοντολόγοι, Μηχανικοί, φοιτητές αντίστοιχων ειδικοτήτων, στελέχη της αυτοδιοίκησης με τις κατάλληλες γνώσεις   και γενικά, επιστήμονες  οποιασδήποτε ειδικότητας των οποίων το επιστημονικό / επαγγελματικό σχετίζεται με τη θεματολογία του θερινού σχολείου.

Φορείς ,όπως είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος , Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών & Ελέγχου Περιβάλλοντος και το Τμήμα Περιβάλλοντος ) , αλλά και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ( ΚοινΣεπ « και Ενέργεια» και ο Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου ) διοργανώνουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον 4ήμερο σεμινάριο ( Summer School) , διάρκειας 32 ωρών, με τίτλο : “Μέτρα προσαρμογής του αγροτικού τομέα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής” ( 3) , προκειμένου να αναδείξουν καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Λίμνη Κάρλα, αναδεικνύοντας παράλληλα την λίμνη και το τεράστιο περιβαλλοντικό της περιοχής μας, έτσι ώστε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές στην Ελλάδα και όχι μόνο.

  Η  4ήμερη εκπαίδευση θα διεξαχθεί:

1.στη Λάρισα (Σάββατο 15 Οκτωβρίου -Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 ) -Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Περιβάλλοντος, Εγκαταστάσεις Τμήματος Περιβάλλοντος, Συγκρότημα «ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ» (Περιφ. Οδός Λάρισας- Τρικάλων  ΤΚ  41500)

2.στο Βελεστίνο Μαγνησίας, το Σάββατο   22 Οκτωβρίου –Κυριακή  23  Οκτωβρίου 2022 , -Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών & Ελέγχου Περιβάλλοντος-Θερμοκηπιακό Πάρκο.

 

Δηλώσεις Συμμετοχής

Λόγω του περιορισμένου αριθμού των εκπαιδευόμενων δηλώστε έγκαιρα  τη συμμετοχή σας ηλεκτρονικά στο LINK :  https://forms.gle/b5EpwhAQuezKW2pr7 .

Η επιθυμητή από τους διοργανωτές  συμμετοχή στις συνεδρίες είναι η  φυσική παρουσία και στις δύο  πόλεις ( Λάρισα, Βελεστίνο Μαγνησίας) , ενώ θα επιτρέπεται η διαδικτυακή παρακολούθηση μόνο στους εκτός Νομού συμμετέχοντες, εφόσον αδυνατούν να συμμετέχουν δια ζώσης.

Την τέταρτη μέρα της εκπαίδευσης  ( 23/10/2022) , που αφορά επίσκεψη στο Θερμοκηπιακό Πάρκο στο Βελεστίνο, η συμμετοχή  μπορεί να γίνει μόνο με φυσική παρουσία και όχι διαδικτυακά.

Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ θα δοθεί σε όσους παρακολουθήσουν τις εργασίες του SUMMER SCHOOL και τις 4 μέρες διδασκαλίας.

Το Link παρακολούθησης  διαδικτυακά θα σταλεί στους συμμετέχοντες έγκαιρα.

Η απάντηση της επιστημονικής κοινότητας στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης

Θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει διαρκής  εκπαίδευση ειδικών επιστημόνων στο μείζον θέμα που είναι οι κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα στον πολύπαθο Θεσσαλικό κάμπο, από την έλλειψη νερού άρδευσης , εστιάζοντας ιδιαίτερα στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, δεδομένου ότι :

  1. η ανασύστασή της αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ε.Ε.,
  2. διότι τα αναμενόμενα για την άνοδο του υδροφόρου ορίζοντα δεν είναι ακόμα αξιόλογα, και
  3. να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η θεματολογία του 4ήμερου σεμιναρίου , που θα εξελιχθεί σε δύο συνεχόμενα Σ/Κ , είναι η εξής:

  1. “Κλιματική αλλαγή: θεωρητικό υπόβαθρο και μελλοντικές προγνώσεις”
  2. “Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με έμφαση στον αγροτικό τομέα και σχετικά προσαρμογής”
  3. “Διαχείριση Υδάτινων πόρων με έμφαση στον αγροτικό τομέα και σχετικά προσαρμογής και υποδομών”
  4. Επισκέψεις και εκπαίδευση πεδίου (Θερμοκηπιακό Πάρκο Παν/μίου Θεσσαλίας -Βελεστίνο)

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης επιστήμονες θα αναλύσουν όλα τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε συνθήκες κλιματικής κρίσης , ενώ την 4η μέρα ( 23/10/2022), οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του θερμοκηπιακού υ του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο και να ενημερωθούν για τα πειράματα που διενεργούνται εκεί, στα οποία αξιοποιούνται σύγχρονες τεχνολογίες και αυτοματισμοί με στόχο την ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας (π.χ. θα ενημερωθούν για τις αρχές λειτουργίας ενός υδροπονικού συστήματος καλλιέργειας, με το οποίο εξοικονομούνται νερό και λιπάσματα, για τα στάδια λειτουργίας ενός συστήματος ενυδρειοπονίας, το οποίο υποστηρίζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, κ.ά. )

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο “ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ. Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων”, και υλοποιείται από την ΚοινΣΕπ «Δράση και Ενέργεια” (συντονιστής εταίρος ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ,και τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Πληροφορίες στο Site του προγράμματος: www.karlaclima.gr ή/και στις σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα και τον εκπρόσωπο του Συντονιστή Εταίρου , Περιβαλλοντολόγου  Θέου Ευάγγελου. Τηλέφ. 6946-969784 E-Mail : theosoffice@gmail.com .

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση