Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Καταπολέμηση δάκου της ελιάς σε ελαιοκομικές περιοχές της Π.Ε. Μαγνησίας                                                                                              
Καταπολέμηση δάκου της ελιάς σε ελαιοκομικές περιοχές της Π.Ε. Μαγνησίας                                                                                              

Καταπολέμηση δάκου της ελιάς σε ελαιοκομικές περιοχές της Π.Ε. Μαγνησίας                                                                                              

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Π.Ε. ς και Σποράδων  ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές των παρακάτω περιοχών ότι με βάση την των ποσοτικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του δακοπληθυσμού, που προέκυψαν από τις πληροφορίες του αναρτημένου δικτύου δακοπαγίδων (αριθμό ακμαίων, αναλογία φύλου και αναπαραγωγική ωριμότητα των θηλυκών ακμαίων) σε συνδυασμό με το στάδιο ανάπτυξης του ελαιόκαρπου και τις επικρατούσες – αναμενόμενες καιρικές συνθήκες (θερμοα, σχετική υγρασία και ταχύτητα αέρα περιβάλλοντος) κρίθηκε απαραίτητη η επέμβαση για την προληπτική της ελιάς και δόθηκε εντολή διενέργειας δολωματικού ψεκασμού στον ανάδοχο εργολάβο.

Ειδικότερα, κατ΄εντολή και υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας  διενεργείται δολωματικός ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς από τους παρακάτω αναδόχους εργολάβους:

α) Χατζηγεωργίου Τιμολέων, σε εκτέλεση σχετικής ς παροχής υπηρεσιών για τις παρακάτω περιοχές/ τοποθεσίες και ημερομηνίες εφαρμογής, ήτοι:

  • στην Δ.Κ. Νέας Ιωνίας θα ψεκαστούν στις 20/10/2021 οι τοποθεσίες Κλήμα και Νέα Ιωνία, στις 21/10/2021 οι τοποθεσίες Νέα Ιωνία, Ξηρόκαμπος και Σκουπίδια, στις 22/10/2021 οι τοποθεσίες Κοκκινιές και Μπασδανέϊκα, στις 23/10/2021 οι τοποθεσίες Πηγάδια, Βαρέλα, Καρουφλάδικα και Μεγάλη Ράχη, στις 24/10/2021 οι τοποθεσίες Προφήτης Ηλίας, Μελισσάτικα και Σπαρτιάδες και στις 25/10/2021 οι τοποθεσίες Κάκαβος, Σταυρός, Προσκύνημα και στο Μέτρο,
  • στην Τ.Κ. Σέσκλου θα ψεκαστεί στις 20/10/2021 η περιοχή Χρυσή Ακτή Παναγιάς

β) «Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Β. Σποράδων», σε εκτέλεση σχετικής ς παροχής υπηρεσιών για τις παρακάτω περιοχές/ τοποθεσίες και ημερομηνίες εφαρμογής, ήτοι:

  • στην Δ.Κ. ς θα ψεκαστούν στις 20/10/2021 οι τοποθεσίες Αστέρια και Βαμβάκια, στις 21/10/2021 οι τοποθεσίες Μποστάνια, Περιστεριώνας και Παιδόπολη στις 22/10/2021 οι τοποθεσίες Γήπεδο, Νεκροταφείο και Γουδμέϊκα στη 23/10/2021 οι τοποθεσίες Νιάματα και Δώδεκα Απόστολοι, στις 24/10/2021 οι τοποθεσίες Καταρτζή και Σπαστήρα και στις 25/10/2021 οι τοποθεσίες Τσουφλίκια και Τραγάνα,

Σε περίπτωση επικείμενης τοπικής βροχής ή υπέρβασης τοπικά της θερμοας αέρα άνω των 28ο C ή επικράτησης ανέμου εντάσεως μεγαλύτερης των 5 μποφόρ αναστέλλεται προσωρινά η εφαρμογή του ψεκασμού κατόπιν εντολής της Υπηρεσίας .

Επισημαίνεται ότι στις κατοικημένες περιοχές επιτρέπεται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών  του προγράμματος  δακοκτονίας, μη τηρουμένων των ελαχίστων αποστάσεων από τους χώρους προστασίας  σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 7 περίπτωση 1ε) ββ) της Κ.Υ.Α. 6669/79087/20-8-2015 (ΦΕΚ 1791/Β/2015).

Καλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές να μεριμνήσουν για την προσπελασιμότητα των περιφραγμένων ελαιοκτημάτων τους στα συνεργεία ψεκασμού και την κοπή των ζιζανίων για την αποτελεσματική εφαρμογή του δολωματικού ψεκασμού σε όλα τα ελαιοκτήματα (μη συμπεριλαμομένων των ενταγμένων στη βιολογική γεωργία) εξάλλου, είναι σκόπιμο οι ελαιοκαλλιεργητές να ευρίσκονται οι ίδιοι και να υποβοηθούν τα συνεργεία για την καλύτερη δυνατή διασπορά του δολώματος στο ελαιοπερίβολό τους.

Επίσης οι κτηνοτρόφοι και να περιορίσουν τα ποίμνια και τα μελίσσια τους μακριά από τις παραπάνω ψεκαζόμενες περιοχές.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση