Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Κ. Παπανάτσιου: Ισχυρό πλήγμα για τους αγρότες η κατάργηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
Κ. Παπανάτσιου: Ισχυρό πλήγμα για τους αγρότες η κατάργηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Κ. Παπανάτσιου: Ισχυρό πλήγμα για τους αγρότες η κατάργηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

 

Ισχυρό πλήγμα θα δεχτούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες της Μαγνησίας όπως τα μήλα, τα , τα , τα καρύδια, τα κελυφωτά φιστίκια και η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας εάν υλοποιηθεί το σχέδιο της Κυβέρνησης για  κατάργηση  των 10 από τις 18 υπάρχουσες συνδεδεμένες ενισχύσεις στην νέα ΚΑΠ 2021-2027, όπως παρουσιάζεται στις πρόσφατες Περιφερειακές Συνδιασκέψεις που διοργανώνει το ΥΠΑΑΤ.

Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις λειτουργούν υποβοηθητικά σε καλλιέργειες όπου τεκμηριωμένα παρουσιάζονται ιδιαίτερες δυσκολίες επιβαρυντικές στο εισόδημα των παραγωγών, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν τομείς της αγροτικής παρς που είναι απαραίτητοι για την οικονομική  βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών και την εξαγωγική δυναμικότητα της χς.

Με το σκεπτικό αυτό η βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κατερίνα Παπανάτσιου κατέθεσε αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  την του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου με την οποία επισημαίνει τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί της ορεινής αυτής περιοχής για την παρ του υψηλής ποιότητας υ και κάστανου το οποίο έχει κάνει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο στην περιοχή.

Ο Α.Σ. Ζαγοράς Πηλίου αναφέρει ότι το της συνδεδεμένης ενίσχυσης που λαμβάνεται αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για τα μέλη του καθώς το κόστος παραγωγής του ορεινού υ είναι πολύ μεγάλο λόγω του δύσβατου της περιοχής, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οι υπόλοιπες αγροτικές ενισχύσεις πολύ λίγες ανά παραγωγό ενώ κλιματικοί και καιρικοί παράγοντες επιβαρύνουν συχνά την ποιότητα του συλλεγόμενου προϊόντος. Η ενδεχόμενη διακοπή της συνδεδεμένης ενίσχυσης θα θέσει τα επόμενα χρόνια τους κατοίκους της περιοχής που βασίζονται στη παραγωγή του μήλου και του κάστανου υπό καθεστώς μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης από αυτήν που ήδη αντιμετωπίζουν. 
Παράλληλα ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι τεράστιος με συνέπεια να συμπιέζει τις δυνατότητες μεγέθυνσης του εισοδήματός τους.

Η κ. Παπανάτσιου ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να ληφθούν σοβαρά υπόψιν τα όσα αναλυτικά αναφέρονται στην του Α.Σ. Ζαγοράς ώστε να μην υποστεί μείωση το εισόδημα των παραγωγών της δύσβατης και κλιματικά επιβαρυμένης περιοχής της Ζαγοράς από τα όσα  προετοιμάζονται για τη νέα ΚΑΠ 2021-2027

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση