Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Κ. Παπανάτσιου: «Δυσοίωνο το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας, σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα ΚΑΠ»
Κ. Παπανάτσιου: «Δυσοίωνο το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας, σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα ΚΑΠ»

Κ. Παπανάτσιου: «Δυσοίωνο το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας, σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα ΚΑΠ»

 

Δυσοίωνο προβλέπετι το πολλών ελιοκαλλιεργητικών περιοχών της Ελλάδας, ανάμεσά τους και της Μαγνησίας, με βάση το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα ΚΑΠ καθώς οι ενισχύσεις που προορίζονται για την ελαιοκομία εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ μειωμένες.

Ο μειωμένος προϋπολογισμός για τη Βασική Ενίσχυση μαζί με τη σύγκλιση των δικαιωμάτων θα οδηγήσει συρρίκνωση των άμεσων ενισχύσεων. Παράλληλα, η Αναδιανεμητική Ενίσχυση πού προβλέπεται αποκλείει τους παραγωγούς με εκτάσεις μικρότερες των 10 στρεμμάτων. Από την άλλη η Πράσινη Ενίσχυση που αποτελούσε ένα σημαντικό που λάμαν όλοι οι παραγωγοί καταργείται και τα σε εθελοντική βάση Οικολογικά Σχήματα που την αντικαθιστούν, δεν θα μπορέσουν να υποκαταστήσουν ικανοποιητικά τα ποσά που λάμαν σαν Πράσινη Ενίσχυση όλοι οι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων και των ελαιοκαλλιεργητών.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ και επειδή στην ελαιο ο μέσος κλήρος στη χώρα μας είναι μικρός, πέρα από την οριζόντια μείωση της Βασικής Ενίσχυσης, οι ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις θα αποκλείονται κατά κύριο λόγο και από την Αναδιανεμητική Ενίσχυση. Ακόμη και αν ο κλήρος είναι άνω των 10 στρ., οπότε οριακά θα λαμβάνουν οι την Αναδιανεμητική, είναι αμφίβολο το κατά πόσον θα είναι εφικτή και οικονομικά συμφέρουσα η πρόσβαση στα Οικολογικά Σχήματα, αφού θα συνεπάγεται επιπλέον έξοδα προκειμένου να ενταχθούν σε αυτά.

Επομένως, η ελαιο θα δεχθεί πιθανόν την μεγαλύτερη και πολύπλευρη μείωση όλων των ενισχύσεων του Πυλώνα Ι της νέας ΚΑΠ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ, με αποτέλεσμα να πληγεί η βιωσιμότητα πιθανόν και εκατοντάδων χιλιάδων εκμεταλλεύσεων.

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας η ελιά είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια και εξασφαλίζει το μοναδικό εισόδημα των γεωργών ή συμπληρώνει το εισόδημα στηρίζοντας πολλούς μικρο και επηρεάζει θετικά όλη την οικονομία των περιοχών αυτών. Δυστυχώς η Κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε την ελαιοκομία στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για τη Νέα ΚΑΠ χωρίς στρατηγική. Η αναμενόμενη πολύπλευρη και δραστική μείωση των ενισχύσεων θα οδηγήσει στην περαιτέρω εγκατάλειψη της καλλιέργειας των ελαιώνων, αλλά και στην εκτεταμένη υπονόμευση τόσο του «εθνικού» αυτού προϊόντος, όσο και της αγροτικής οικονομίας και της ζωής της υπαίθρου.

Για τους παραπάνω λόγους η βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  Κ. Παπανάτσιου συνυπέγραψε την ερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης μαζί 45 ακόμη βουλευτές, με την οποία καλούν τον αρμόδιο υπουργό έστω και εκ των υστέρων, να απαντήσει στα παρακάτω φλέγοντα ερωτήματα:

1. Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για αυτό το “εθνικό προϊόν”;

2. Ποιοι είναι οι πόροι ανά κατηγορία των Άμεσων ενισχύσεων που εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν προς τις ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις με τη νέα ΚΑΠ;

3. Ποια είναι η γεωγραφική κατανομή ανά περιφέρεια αυτών των ενισχύσεων;

4. Υπάρχει μείωση και σε ποιο ποσοστό των ενισχύσεων που θα παραμείνουν προς διάθεση στην ελαιοκαλλιέργεια σε σχέση με την υφιστάμενη ΚΑΠ;

5. Ποιος είναι ο αριθμός των ελαιοκομικών εκμεταλλεύσεων που δεν θα λάβουν αναδιανεμητική ενίσχυση και εάν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις στην οικονομική βιωσιμότητα αυτών των εκμεταλλεύσεων;

6. Σε ποια από τα οικολογικά σχήματα εκτιμάται ότι θα υπάρξει η δυνατότητα πρόσβασης των ελαιοκαλλιεργητών και ποιοι είναι οι πόροι που έχουν προβλεφθεί σε αυτά, ούτως ώστε να υπάρξει υποκατάσταση μέρους των ποσών που ελάμβαναν από το πρασίνισμα και ποιο είναι το ποσοστό υποκατάστασης που εκτιμάται ότι θα υπάρξει;

7. Προτίθεται να επανεξετάσει ή θα διατηρήσει ως έχουν τις αγορανομικές περιφέρειες της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου;

8. Σκοπεύει και με ποιον τρόπο η κυβέρνηση να αναπληρώσει αυτές τις τυχόν απώλειες;

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση