Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Κ. Παπανάτσιου: Δεν έχει να περιμένει τίποτα ο αγροτικός κόσμος από τη ΝΔ
Κ. Παπανάτσιου: Δεν έχει να περιμένει τίποτα ο αγροτικός κόσμος από τη ΝΔ

Κ. Παπανάτσιου: Δεν έχει να περιμένει τίποτα ο αγροτικός κόσμος από τη ΝΔ

Από το της απουσιάζει παντελώς ο πρωτογενής τομέας

Η κ. Παπανάτσιου στην σημερινή τοποθέτησή της στη Βουλή, τόνισε πως η κατάσταση στον αγροτικό χώρο και το συνεταιριστικό κίνημα είναι γνωστή σε όλους και πως τα προηγούμενα χρόνια έγινε μία σοβαρή προσπάθεια ανασύστασης και εκσυγχρονισμού του συνεταιριστικού πλαισίου. Η βουλευτής ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εδραιώσει και να νομιμοποιήσει κοινωνικά την πληγείσα αξιοπιστία των συνεταιριστικών σχημάτων. Προσπάθησε επίσης να βοηθήσει τους μικρούς αγρότες να επιβιώσουν στο σημερινό περιβάλλον της ακραίας ανταγωνιστικής παγκόσμιας αγοράς δημιουργώντας υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως με το νόμο 4384 απλοποιήθηκε η διαδικασία σύστασης των συνεταιρισμών, ενώ ρυθμίστηκε και η υποχρέωση των μελών να παραδίδουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους, με στόχο να δημιουργηθούν οι όροι για δυνατούς, αυτάρκεις και οικονομικά εύρωστους συνεταιρισμού. Αντίθετα με το νομοσχέδιο της ΝΔ αγνοούνται παντελώς οι συνεταιριστικές αρχές, αλλά και ο αναπτυξιακός, οικονομικός και κοινωνικός ρόλος των συνεταιρισμών. Η βουλευτής τόνισε πως με το νομοσχέδιο καταργείται ο έλεγχος από το Κράτος και ο περιορισμός των δύο θητειών του Προέδρου. Οι δύο αυτές διατάξεις είχαν στόχο να περιορίσουν τα φαινόμενα κακοδιοίκησης.

Η κ. Παπανάτσιου έκανε ειδική αναφορά στη δυνατότητα εισόδου των ιδιωτών – επενδυτών στους συνεταιρισμούς, σε ποσοστό έως 35%. Κατέκρινε την επιλογή οι επενδυτές να έχουν δικαίωμα ψήφου και να συμμετέχουν στη διοίκηση και στις αποφάσεις, χωρίς να συναλλάσσονται μ’ αυτόν. Σημείωσε επίσης, πως μέσω αυτής της ρύθμισης, καταπατούνται οι συνεταιριστικές αρχές της Δημοκρατικής Διοίκησης και της Αυτονομίας, καθώς ο ιδιώτης επενδυτής μπορεί να ελέγχει το 35% των ψήφων και να επηρεάζει τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης! Αντίθετα όμως, όπως ανέφερε η κ. Παπανάτσιου, οι δημοκρατικές αρχές του συνεταιρισμού, τον διαφοροποιούν δομικά από τις κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις. Η Βουλευτής σημείωσε εμφατικά ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν εξυπηρετούν τους υγιείς συνεταιρισμούς, αλλά τους ιδιώτες μεγαλέμπορους στον έλεγχο της αγοράς, την εκμετάλλευση του brandname και της περιουσίας των συνεταιρισμών.

Κλείνοντας η βουλευτής σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υλοποιήσει μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου, όπως ο χαρακτηρισμός των πλεονασμάτων των συνεταιρισμών ως εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα και όχι από εμπορική και η εξαίρεση των συνεταιρισμών και συνεταιρισμένων αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος. Παράλληλα είχε εξαγγελθεί η χρηματοδότηση των υπαρχόντων συνεταιρισμών αλλά και η βελτίωση της φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών που διακινούν την παραγωγή τους μέσω συνεταιρισμών.

Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε τέλος, πως δεν πρέπει να υπερισχύσουν λογικές του παρελθόντος που οδήγησαν τους συνεταιρισμούς στην ανυποληψία και ανέφερε πως η κοινωνική οικονομία εξυπηρετεί τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, γι’ αυτό αποτελεί πεδίο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ενώ τέλος, ζήτησε να εισακουστεί η γνώμη της αντιπολίτευσης, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά « δεν τοποθετούμαστε ως ακαδημαϊκοί του συνεργατισμού, αλλά ως ενεργά μέλη του αγροτικού χώρου ».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση