Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Κ. Παπανάτσιου: Άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωση ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας από την Ε.Ε.
Κ. Παπανάτσιου: Άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωση ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας από την Ε.Ε.

Κ. Παπανάτσιου: Άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωση ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας από την Ε.Ε.

 

Ερώτηση κτέθεσε η  ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μγνησίας Κατερίνα , προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας.

Στην ερώτησή της η , αναφέρει ότι η στη Μαγνησία έχει πληγεί σημαντικά, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2019-2020 και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από τη δραστηριότητα παθογόνων, τα οποία ευνοούνται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη περίοδο συλλογής του ελαιόκαρπου.

Επισημαίνει επίσης ότι το Υπουργείο έχει πολλαπλώς ειδοποιηθεί, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Μαγνησίας, ότι υπάρχει σημαντική ζημιά στη του νομού και έχει ζητηθεί η λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών οι οποίοι έχουν οδηγηθεί σε σοβαρότατη οικονομική δυσχέρεια, σε βαθμό που πολλοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν της ελαιοκαλλιέργεια ως μη συμφέρουσα, καθώς σε πολλές περιοχές της Μαγνησίας υπάρχει μονοκαλλιέργεια ελιάς και το εισόδημα από τη πώληση της ελιάς και του λαδιού, είναι το μοναδικό μέσο επιβίωσης των κατοίκων τους.

Στη συνέχεια η κ. αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα,  έχει συσταθεί Επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία θα εξετάσει τη ζημιά στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης λόγω της κλιματικής αλλαγής και θα δημιουργήσει φάκελο με σκοπό την υποβολή αιτήματος αποζημίωσης για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, η βουλευτής ρωτά τον υπουργό,

1) Αν πρόκειται προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήματος για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση

2) Αν πρόκειται να προβεί στη σύσταση Επιτροπής με σκοπό την εξέταση της ζημιάς που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή στη Μαγνησία και τη συσχέτισή της με αιτίες που οφείλονται στη κλιματική αλλαγή, ώστε να δημιουργηθεί φάκελος με σκοπό την υποβολή αιτήματος αποζημίωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών του νομού, όπως έχει ήδη συσταθεί για τη Κρήτη.

3) Σε ποιες άλλες ενέργειες πρόκειται να προβεί για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας που για δεύτερη συνεχή χρονιά υφίστανται σημαντική απώλεια της παραγωγής τους.

Την ερώτηση συνυπογράφει ο βουλευτής Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση