Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Κ. Παπανάτσιου: Άμεσα να αρθεί ο αποκλεισμός τρίτεκνων και πολύτεκνων μητέρων αγροτισσών από το ειδικό βοήθημα του ΕΦΚΑ
Κ. Παπανάτσιου: Άμεσα να αρθεί ο αποκλεισμός τρίτεκνων και πολύτεκνων μητέρων αγροτισσών από το ειδικό βοήθημα του ΕΦΚΑ

Κ. Παπανάτσιου: Άμεσα να αρθεί ο αποκλεισμός τρίτεκνων και πολύτεκνων μητέρων αγροτισσών από το ειδικό βοήθημα του ΕΦΚΑ

Το θέμα του αποκλεισμού των τρίτεκνων και πολύτεκνων μητέρων αγροτισσών από το ειδικό βοήθημα του ΟΠΕΚΑ λόγω μη επικαιρος του πληροφοριακού συστήματος του e- φέρνουν στη Βουλή με πρωτοβουλία της Θεανώ Φωτίου, 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανάμεσά τους και η βουλευτής Μαγνησίας κα. Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ο αυτός αποτελεί άλλον ένα αποκλεισμό δικαιούχων επιδομάτων από την ψηφιακή γραφειοκρατία Μητσοτάκη – Πιερρακάκη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρουν στην ερώτησή τους ότι από τις 23/5/2022 έως τις 15/06/2022 ήταν ανοικτή για η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ για το χρηματικό βοήθημα του 2022 σε 4.000 τρίτεκνες και 1.000 πολύτεκνες μητέρες ασφαλισμένες στον κλάδο αγροτικής ασφάλισης του eEΦKA.

Το βοήθημα αυτό, που παλαιότερα απευθυνόταν μόνο σε πολύτεκνες αγρότισσες, επεκτάθηκε και στις τρίτεκνες επί ΣΥΡΙΖΑ, με αντίστοιχη της δαπάνης.

Φέτος τέθηκε ως προϋπόθεση να είναι οι μητέρες ασφαλιστικά ενήμερες στις 31/12/2021. Όμως, το πληροφοριακό σύστημα του e- έχει ενημερωθεί για τις πληρωμές μόνον μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2021. Έτσι, όσες αγρότισσες είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές τους τον Δεκέμβριο του 2021, αποκλείονταν από την στην πλατφόρμα και δεν μπορούσαν να υποβάλουν καν αίτηση, ενώ εγγράφως διέθεταν την ασφαλιστική τους ενημερότητα για να την καταθέσουν στα ΚΕΠ, όπου υποβάλλονταν οι .

Η προθεσμία έληξε αφήνοντας εκτός πολλές μητέρες, παρόλο που το πρόβλημα είχε επισημανθεί στον e-Α από τα ΚΕΠ, ιδίως μεγάλων αγροτικών περιοχών, όπως της Κρήτης.

Οι 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον Κ. Χατζηδάκη, που εποπτεύει και τον e-Α και τον ΟΠΕΚΑ:

α) αν θα δώσει νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα της πολύτεκνης και τρίτεκνης αγρότισσας μητέρας ώστε και όσες δικαιούχοι απορρίφθηκαν αδίκως να υποβάλουν αίτηση και

β) αν θα φροντίσει να ενημερωθεί άμεσα το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ για τις πληρωμές που έγιναν στο διάστημα του Δεκεμβρίου 2021 ώστε να εμφανίζει ως ασφαλιστικά ενήμερες όσες μητέρες είχαν τακτοποιήσει τότε τις οφειλές τους.

"Αλιεύοντας" την είδηση