Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Κ. Παπανάτσιου: «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγρότες μέλη τους, βρίσκονται σε δυσμενή θέση λόγω της ενεργειακής κρίσης»
Κ. Παπανάτσιου: «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγρότες μέλη τους, βρίσκονται σε δυσμενή θέση λόγω της ενεργειακής κρίσης»

Κ. Παπανάτσιου: «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγρότες μέλη τους, βρίσκονται σε δυσμενή θέση λόγω της ενεργειακής κρίσης»

 

Τ προβλήμτα που αντιμετωπίζουν οι Αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι αγρότες μέλη τους που συντηρούν και διακινούν προϊόντα λόγω της ενεργειακής κρίσης φέρνει στη Βουλή η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κατερίνα με ερώτηση της, η οποία συνυπογράφεται από 38 ακόμη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. 

Η κα. Παπανάτσιου αναφέρει ότι οι συνεταιρισμένοι αγρότες και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που παραλαμβάνουν, συντηρούν, τυποποιούν και διακινούν τα προϊόντα των μελών τους, με όλες τις επιπτώσεις της οικονομική κρίσης, βρίσκονται σε πολύ δυσμενή θέση.

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που διαθέτουν ψυγεία για την συντήρηση των προϊόντων των μελών τους, έρχονται αντιμέτωποι με αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως του 200 – 300 % έναντι των περσινών χρεώσεων λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής του ρεύματος η οποία φτάνει και υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ (!) σε πολλούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Από την άλλη, οι εξαγγελθείσες από την μειώσεις του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος σε αγροτικές επιχειρήσεις εως το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι πλασματικές καθώς έχουν ανώτατο πλαφόν τα 20.000 ευρώ!

Επιπλέον, πολύ υψηλό είναι το κόστος διανομής των προϊόντων λόγω του δυσθεώρητου κόστους μεταφοράς από τις υπέρογκες αυξήσεις στο πετρέλαιο και στα υλικά συσκευασίας, τα οποία παρουσιάζουν αυξήσεις άνω του 25%. Η χιλιοειπωμένη υπόσχεση της ς για  επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο σε  όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα ακούγεται πλέον ως κακόγουστο αστείο.

Η πρώην υφ Οικονομικών τονίζει ότι στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που η πληρωμή των παραγωγών γίνεται μετά την πώληση των προϊόντων, η εκκαθάριση που θα κάνουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στα μέλη τους από την πώληση των προϊόντων παραγωγής 2021 θα είναι εις βάρος των παραγωγών μελών τους. Οι τιμές εκκαθάρισης των προϊόντων τους κινδυνεύουν να είναι πολύ χαμηλές λόγω των υπέρογκων επιβαρύνσεων από την αύξηση της τιμής του ρεύματος, του πετρελαίου και των υλικών συσκευασίας. Με το τρόπο αυτό, ο συνεταιρισμένος αγρότης επιβαρύνεται τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για τα περσινά του προϊόντα και ξεκινάει την καινούργια καλλιεργητική περίοδο σε δυσμενή οικονομική κατάσταση. Επιπλέον όπως και όλοι οι άλλοι αγρότες έχει να αντιμετωπίσει την αύξηση της τιμής των αγροεφοδίων που χρειάζονται για την καλλιέργειά τους, σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και 100%, την αύξηση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου και τις αυξήσεις σε όλα τα αγαθά που έχει ανάγκη η οικογένειά του.

Με βάση τα παραπάνω, η κα Παπανάτσιου θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Ποια θα λάβει για τους συνεταιρισμένους αγρότες, για τους οποίους θα εκδοθεί εκκαθάριση για τα προϊόντα τους εσοδείας 2021 με βάση τα έξοδα που γίνονται για λογαριασμό τους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό στον οποίο συμμετέχουν, προκειμένου να μην επωμιστούν την αύξηση του κόστους της ενέργειας των καυσίμων και των υλικών συσκευασίας που αυξάνουν δραματικά το κόστος συντήρησης και εμπορίας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό σε αυτούς.

  2. Ποια θα λάβει για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που έχουν επωμιστεί το δυσθεώρητο πλέον, λόγω ενεργειακής κρίσης, κόστος συντήρησης και εμπορίας των προϊόντων των μελών τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση