Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Κ. Παπανάτσιου: «Αγωνία του αγροτικού κόσμου, σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι»
Κ. Παπανάτσιου: «Αγωνία του αγροτικού κόσμου, σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι»

Κ. Παπανάτσιου: «Αγωνία του αγροτικού κόσμου, σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι»

Ο Αγροτικός κόσμος διανύει μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Η αύξηση σε όλα τα εφόδια, τις ζωοτροφές, το ρεύμα και το πετρέλαιο έρχεται να επιβαρύνει υπέρμετρα την ήδη μειωμένη ή κατεστραμμένη – από την επίδραση των ακραίων καιρικών φαινομένων – παραγωγή, σε μια μεγάλη σειρά από αγροτικά προϊόντα.

Η μεγαλύτερη όμως δυσκολία για τον Αγροτικό κόσμο, είναι ότι βρίσκεται στην εξουσία μία Κυβέρνηση που αδιαφορεί παντελώς για  την της αγροτικής παραγωγής και την στήριξη του πρωτογενούς αυτού τομέα, που αποτελεί βασικό πυλώνα ς της ελληνικής οικονομίας και εξασφάλισης φθηνών και ποιοτικών προϊόντων διατροφής στον ελληνικό πληθυσμό.

Η πρόσφατη πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης από την Κυβέρνηση, εμφανίστηκε μειωμένη κατά 63 εκατ. ευρώ, χωρίς καμία διαφάνεια και χωρίς κανένα εξορθολογισμό των κριτηρίων ελέγχου, επί τη βάσει του οποίου μειώθηκαν τα ποσά.

Η ραγδαία αυτή μείωση έρχεται να επιβεβαιώσει την επικινδυνότητα της Κυβέρνησης, όχι μόνο στη συνείδηση του συνόλου του αγροτικού κόσμου αλλά και στη συνείδηση της κοινωνίας γενικότερα.
Κτηνοτρόφοι που μείωσαν – δικαιολογημένα και επίσημα – το ζωικό τους κεφάλαιο, έρχονται αντιμέτωποι με την τραγική μείωση του βοσκότοπού τους και την απώλεια μεγάλου μέρους ή όλης της ενίσχυσης.

Οι διευκρινίσεις που έδωσε το ΥΠΑΑΤ για την αναδρομική ισχύ της πρόσφατης ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους, αποδεικνύουν με το πιο κυνικό τρόπο ότι η ηγεσία του Υπουργείου, αδυνατεί ή αδιαφορεί να εφαρμόσει σωστά κριτήρια διαλογής και ελέγχου , με αποτέλεσμα να εφαρμόζει μια οριζόντια κατακρεούργηση των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Ταυτόχρονα, το σύνολο του αγροτικού κόσμου, έρχεται κάθε μέρα αντιμέτωπο με ένα τσουνάμι αυξήσεων σε αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές, και πετρέλαιο, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο να έχει ληφθεί, από πλευράς πολιτείας, για την  τους. 

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ έχει ήδη καταθέσει κοστολογημένες για την ενίσχυση και στήριξη των αγροτών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε., σε βενζίνη, , η ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης του αγροτικού ρεύματος, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες για το

Η Κυβέρνηση αντίθετα, παρότι ανακοίνωσε απειροελάχιστα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, δεν φαίνεται να επιδεικνύει καμία σπουδή για την υλοποίησή τους. Οι δια του τύπου υποσχέσεις για αμεσότητα πληρωμών και 100% κάλυψη των ζημιών, εξανεμίζονται με τη πάροδο του χρόνου.

Οι υποδομές των αγροτών, ένα χρόνο μετά τον Ιανό, ακόμη δεν αποζημιώθηκαν, πέρα από  μια προκαταβολή της τάξεως του 20%, ενώ η πληρωμή του υπολοίπου 35% (και όχι του 80% – αυτό το ξεχνάμε), συνεχώς μετατίθεται, με το πρόσχημα της συλλογής διαφορετικών κάθε φορά εγγράφων. Ευτυχώς δηλαδή που η Κυβέρνηση είχε προεκλογικά υποσχεθεί λιγότερη γραφειοκρατία.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας – που βλέπουν για δεύτερη συνεχή χρονιά μηδενική παραγωγή – περιμένουν ακόμη τα μέτρα που τους έχουν υποσχεθεί για την ενίσχυσή τους.

Κανένα νεότερο δεν έχουμε επίσης, από το πολλά υποσχόμενο Ειδικό (AD HOC) Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, για τον ‟Παγετό Άνοιξη 2021”, μέσω του οποίου θα παρεχόταν η δυνατότητα αποζημιώσεων στις καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές, σε προανθικό στάδιο, μη καλυπτόμενο από τον ΕΛΓΑ. Καμία επίσκεψη του ΕΛΓΑ στο κατεστραμμένο από το παγετό φυτικό κεφάλαιο. Μόνο υποσχέσεις, κατά την καλοκαιρινή περιοδεία, του Διοικητή του ΕΛΓΑ.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Κυβέρνηση της ΝΔ, έρχεται να ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο στον αγροτικό τομέα, εκδιώχνοντας του παραγωγούς από τις λαϊκές αγορές. Με μια σειρά ρυθμίσεων στο νέο νόμο που επιβάλλει για τις λαϊκές, θέτει όρους ς και ασφαλιστικής ενημερότητας στην ένταξη των αγροτικών επιχειρήσεων στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ηλεκτρικού ρεύματος ΕΤΜΕΑΡ, αποκλείοντας χιλιάδες αγρότες από την πρόσβαση στο μοναδικό μέτρο που υφίσταται σήμερα, για την μείωση του κόστους παραγωγής τους. Παράλληλα, το φως της δημοσιότητας έχουν δει εφιαλτικές ειδήσεις, περί πρόθεσης του ΥΠΑΑΤ να διακόψει 10 από τις 18 συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Η κατάσταση για το σύνολο του αγροτικού κόσμου είναι ζοφερή και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χειμώνας που έρχεται θα βρει τις αγροτικές επιχειρήσεις ανοχύρωτες. Το ντόμινο των αυξήσεων θα επιβαρύνει τελικά το ήδη άδειο πορτοφόλι των  λαϊκών νοικοκυριών. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης για και αυτορρύθμιση των αγορών, θα γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό ότι ζούμε σε ένα κόσμο όπου οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι υποφέρουν.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση