Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Κ. Αγοραστός: Το πρώτο έτοιμο έργο green deal στην Ευρώπη είναι ο Αχελώος
Κ. Αγοραστός: Το πρώτο έτοιμο έργο green deal στην Ευρώπη είναι ο Αχελώος

Κ. Αγοραστός: Το πρώτο έτοιμο έργο green deal στην Ευρώπη είναι ο Αχελώος

Ο περιφερειάρχης Θεσσλίς Κ. Αγοραστός σε ημερίδα στη Λάρισα για την ευάλωτη γεωργία: «Το πρέπει να μας ενώνει όχι να μας χωρίζει» 

« Κατόπιν εντολής της προηγούμενης κυβέρνησης ο αποκλεισμός του έργου που όλους τους ωφελεί και δεν βλάπτει κανέναν»

«Το πρώτο έτοιμο έργο green deal στην Ευρώπη είναι ο . Όλους τους ωφελεί, δεν βλάπτει κανέναν αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση τον εξαίρεσε από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών, κατόπιν εντολής της στον μελετητή» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, από το βήμα της επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λάρισα, με θέμα: «Ελλειμματικό στην ευάλωτη γεωργία της Θεσσαλίας».

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ό,τι καλλιέργεια και να κάνεις, χρειάζεσαι νερό. Η Θεσσαλία χρειάζεται νέο, φρέσκο νερό γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο και φέτος θα γίνει ακόμα πιο έντονο. Άρα ο πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί όμως να γίνει γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση τον έβγαλε από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών κατόπιν εντολής στον μελετητή. Ο ίδιος μελετητής που έγραφε ότι για να αντιμετωπιστεί το υδατικό έλλειμμα στη Θεσσαλία χρειάζεται να γίνει μεταφορά νερού από τον Αχελώο μαζί με τα συνοδά έργα -φράγμα Πύλης, Μουζακίου, Νεοχωρίτη- και που είχε αποδείξει ότι η λύση αυτή είχε τον μεγαλύτερο δείκτη κοινωνικοοικονομικής ωφέλειας, κλήθηκε με εντολή του Υπουργείου να εξετάσει τρόπο για να αντιμετωπιστεί το υδατικό έλλειμμα μόνο μέσα στην χωρική περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Αυτός ήταν ο τρόπος της τότε ηγεσίας του Υπουργείου για να αποκλειστεί η λεκάνη του Αχελώου από τη μελέτη, παρότι πρόκειται για μία, ενιαία υδρολογική λεκάνη. Έτσι η μελέτη που συντάχθηκε επιχειρεί να δώσει λύση επιστημονική λύση απέναντι σε μια παρέμβαση πολιτική. Το νερό όμως δεν είναι πολιτική, το νερό είναι ζήτημα ζωής και επιβίωσης για τη Θεσσαλία» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός, προσθέτοντας:«Ο Αχελώος έχει γίνει κατά 65% και ο ελληνικός λαός έχει ξοδέψει 1,2 δις σε παρούσες αξίες όταν η μπήκε στο μνημόνιο για 500 εκατομμύρια . Όσο το έργο δεν προχωρά, είναι πεταμένα λεφτά και υπάρχουν ευθύνες».

Ο κ. Αγοραστός επανέλαβε την καθαρή πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η ΔΕΗ να αναλάβει το υδροηλεκτρικό έργο, η τα έργα μεταφοράς νερού, οι Αιτωλοακαρνάνες να κρατήσουν τα «κλειδιά» της διαχείρισης του νερού και το Υπουργείο να έχει την επιτελική εποπτεία.

Όσο για το ΣτΕ, ο κ. Αγοραστός τόνισε: «Για να πάει το έργο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πρέπει να υπάρχει έργο. Αυτή τη στιγμή το έργο είναι εκτός σχεδιασμού, δεν υπάρχει συμβατότητα με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών. Άρα πώς να πάει στο Δικαστήρια, αφού δεν μπορείς να το κάνεις; Όσοι επικαλούνται το Στε κάνουν λεκτική ακροβασία. Όλοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να γίνει ο Αχελώος αλλά πρέπει συγχρόνως να μην πουν «όχι» στον πολιτικό φορέα που τους στηρίζει. Πώς να γίνει προσφυγή αν δεν υπάρχει έργο σε εξέλιξη;

Η Ευρώπη μας απάντησε καθαρά, ότι μπορεί μια περιοχή Natura να μετατραπεί σε ανθρωπογενές σύστημα για τις ανάγκες της άρδευσης και της ύδρευσης. Μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Η Ευρώπη μας έδειξε το δρόμο και άναψε πράσινο φως. Το έργο μπορεί να προχωρήσει σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και τους περιβαλλοντικούς όρους» καξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση