Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Γεωργική ενημέρωση για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa
Γεωργική ενημέρωση για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa

Γεωργική ενημέρωση για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa

 

Η Δ/νση  Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτώρια, σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρείες διεθνών μεταφορών, παραγωγούς, συνεταιρισμούς, γεωπόνους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τελωνειακούς, Δήμους και εργολάβους δημόσιων κηποτεχνικών έργων, απλούς πολίτες) σχετικά με τη διαπίστωση νέας εστίας προσβολής του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa σε ασυμπτωματικά φυτά λεβάντας (Lavandula dentata) εντός ζωολογικού πάρκου στην Περιφέρεια Πόρτο της Πορτογαλίας. Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού στην περιοχή.

Tο βακτήριο, που προσβάλει την ελιά και ένα μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών δεν έχει διαπιστωθεί στην Ελλάδα και ανήκει στους πλέον επιβλαβείς οργανισμούς για τη χώρα, λόγω της σημασίας της καλλιέργειας, των φυτών ξενιστών του και του μεγάλου αριθμού των φυτικών ειδών που προσβάλει.

Για το λόγο αυτό η διατήρηση της Χώρας απαλλαγμένης από το επικίνδυνο βακτήριο αποτελεί θέμα Εθνικής Σημασίας και Υψίστου Δημοσίου Συμφέροντος.

Πληροφορίες για τα συμπτώματα καθώς και φωτογραφικό υλικό βρίσκονται αναρτημένα στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/Fytoeigionomikos_Elegxos/XylellaInfoFlyer.pdf  και

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/Fytoeigionomikos_Elegxos/leaflet-xylella.pdf καθώς και στο έντυπο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου: www.bpi.gr →ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ→Επισκοπήσεις→Κατευθυντήριες Οδηγίες Μακροσκοπικών Ελέγχων→Βακτήρια/Φυτοπλάσματα→ΟΔΗΓΙΕΣ Xylella fastidiosa. Επισημαίνουμε ότι μεγάλος αριθμός φυτών είναι δυνατό να προσβληθεί χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα. Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων στα τηλέφωνα  2421352493,494,444 του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.  

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα σχολεία της Μαγνησίας - https://t.co/OszVlh0mpC -

  • Κορωνοϊός: 416 νέα κρούσματα, τα 240 στην Αττική - https://t.co/oy2X1Ucfbi -

  • Δεκαοκτώ θετικά κρούσματα Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/LbP9pVMsBh -

"Αλιεύοντας" την είδηση