Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Γεωργική ενημέρωση για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Bactrocera dorsalis
Γεωργική ενημέρωση για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Bactrocera dorsalis

Γεωργική ενημέρωση για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Bactrocera dorsalis

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας ενημερώνει τους υπόχρεους (παραγωγούς και διακινητές φρούτων) σχετικά με τη διαπίστωση νέας εστίας προσβολής του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Bactrocera dorsalis στις Ιλ-ντε-Φρανς και Λανγκτόκ-Ρουσιγιόν στη αλλία.

Το έντομο έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα αχα, τα μήλα, οι τομάτες, οι πιπεριές, οι μπανάνες, τα μάνγκο και η παπάγια, απαντάται σε αρκετές περιοχές της Ασίας και έχει αναφερθεί στις (California, Florida). Στην Ευρώπη διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου για πρώτη φορά σε οπωρώνες της Περιφέρειας Καμπάνια της Ιταλίας και πρόσφατα στη Γαλλία.

Τα συμπτώματα από την προσβολή του εντόμου είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλεί το κοινό για τη χώρας μας είδος της οικογένειας των Tephritidae, η Μύγα της Μεσογείου. Στους προσβεβλημέ καρπούς διακρίνονται αρχικά οι μεταχρωματισμοί γύρω από τις οπές ωοτοκίας και κατόπιν τα μπορεί να εμφανίσουν σήψη ή ευδιάκριτες οπές που δημιουργούνται κατά την έξοδο των προνυμφών. Σε πολλές περιπτώσεις σε με υψηλή περτικότητα σε σάκχαρα, όπως τα ροδάκινα, έχουμε την εκροή σακχάρων που στερεοποιούνται δίπλα την περιοχή του νύγματος ωοτοκίας.

Οι κύριοι τρόποι μετακίνησης και διασποράς του εντόμου είναι μέσω της μεταφοράς φορτίων φρούτων τόσο με το εμπόριο όσο και με απλούς ταξιδιώτες. Με αυτό τον τρόπο το έντομο μπορεί να μεταφερθεί σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ως αβγό ή προνύμφη εντός των φρούτων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία (Π.Δ.365/2002-ΦΕΚ 307 Α) οι υπόχρεοι οφείλουν να γνωστοποιούν στην αρμόδια αρχή (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας) οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων ή κάθε άλλη ανωμαλία που αφορά τα φυτά. Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας στα τηλέφωνα 2421352493,494,444 του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση