Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Φυτοπροστασία στη βαμβακοκαλλιέργεια
Φυτοπροστασία στη βαμβακοκαλλιέργεια

Φυτοπροστασία στη βαμβακοκαλλιέργεια

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας σε με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Μαγνησίας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Μαγνησίας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας στο πλαίσιο του προγράμματος «Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας καλλιεργητικής περιόδου 2018».

Στόχοι

– H έγκαιρη ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.

-Η τακτική παρακολούθηση κάθε βαμβακοχώραφου ώστε να εφαρμόζονται οι καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα.

Διαπιστώσεις

Κατά τη φετινή περίοδο, παρατηρήθηκε μέτριος αριθμός συλλήψεων ακμαίων πράσινου σκουληκιού στο δίκτυο των παγίδων παρακολούθησης. Αυτό, σε συνδυασμό με την έγκαιρη καταπολέμηση από τους παραγωγούς (χρησιμοποιήθηκαν φυτοφάρμακα φιλικά προς τα ωφέλιμα έντομα και τις μέλισσες), οδήγησαν σε μικρές προσβολές στο χωράφι (εστιακά σε μικρό αριθμό βαμβακοχώραφων).

Oι συλλήψεις ακμαίων ρόδινου σκουληκιού που παρατηρήθηκαν στο δίκτυο παγίδων ήταν μέτριες. Οι προσβολές στο χωράφι περιορίστηκαν από τις έγκαιρες επεμβάσεις με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Οι καιρικές συνθήκες (ανομβρία με χαμηλή σχετική υγρασία) που επικράτησαν κατά τη διάρκεια και το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, ήταν ευνοϊκές για την συγκομιδή του βάμβακος και οι αποδόσεις κυμάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Συστάσεις – Kαλλιεργητικές πρακτικές

Κατά γενικό κανόνα οι προληπτικές ενέργειες των βαμβακοκαλλιεργητών για τον περιορισμό των διαχειμαζόντων εχθρών του βαμβακιού συνιστούν ορθότερη και οικονομικότερη πρακτική από τις επεμβάσεις καταπολέμησής τους. Τόσο για το πράσινο, όσο και για το ρόδινο σκουλήκι η πληθυσμιακή εξέλιξή τους κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, άρα και οι αναμενόμενες αρχικές προσβολές στις βαμβακοφυτείες, εξαρτώνται από το μέγεθος του διαχειμάζοντος πληθυσμού. Το πράσινο σκουλήκι διαχειμάζει στο στάδιο της νύμφης εντός του εδάφους και το ρόδινο ως «εν διαπαύση προνύμφη» μέσα στα εναπομείναντα και βαμβακοστελέχη, καθώς και στις ρωγμές του εδάφους.

Για το λόγο αυτό πρέπει οι βαμβακοκαλλιεργητές να προβούν στις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά τη συγκομιδή, με σκοπό την καταστροφή των νυμφών και τη δημιουργία δυσμενών συνθηκών για την τυχόν διαχείμασή τους.

Ειδικότερα:
Απαιτείται στελεχοκοπή και τεμαχισμός της καλαμιάς και στη συνέχεια άροση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι) σε βάθος 20 έως 25 εκατοστά, για ενσωμάτωση των θρυμματισμένων στελεχών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται:

1. Άμεση καταστροφή των νυμφών.
2. Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες.
3. Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες εδαφικές συνθήκες λόγω υδατικού κορεσμού του εδάφους, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αυτού.
4. Μεταφορά των νυμφών σε βάθος 20 έως 25 εκατοστά, με επακόλουθο την καταστροφή παλαιών στοών εξόδου και τη μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.

Επίσης συνιστάται, στα προσβεβλημένα από μύκητες χωράφια να γίνεται σπορά με ανθεκτικές ποικιλίες και όπου είναι δυνατόν, εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων όπως είναι η τριετής αμειψισπορά με καλλιέργειες που δεν προσβάλλονται από τους μύκητες (σιτηρά και καλαμπόκι), στελεχοκοπή και ενσωμάτωση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, πυκνή φύτευση και σπορά την κατάλληλη εποχή, ώστε τα φυτά να αναπτυχθούν γρήγορα.

Επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί θα έχουν ιδιαίτερο όφελος από το θρυμματισμό της καλαμιάς και της κατεργασίας του εδάφους παρά την του κόστους καλλιέργειας, καθότι με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μειώσουν τον αναγκαίο αριθμό ψεκασμών που θα απαιτηθεί την επόμενη καλλιεργητική περίοδο για το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, αλλά και θα επιτύχουν εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία, με συνέπεια τη μείωση του κόστους για αζωτούχο λίπανση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μαγνησίας (τηλ. 2421352494, 2422091281), καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (τηλ. 2421066525).

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση