Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Αίτημα προς το Υπουργείο για επιπλέον χρηματοδότηση για δακοψεκασμούς
Αίτημα προς το Υπουργείο για επιπλέον χρηματοδότηση για δακοψεκασμούς

Αίτημα προς το Υπουργείο για επιπλέον χρηματοδότηση για δακοψεκασμούς

Αίτημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, μέσω της αρμόδιας διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ζητώντας το επιπλέον ποσό των 150.000 ευρώ, προκειμένου να γίνουν επιπρόσθετοι ψεκασμοί στο πλαίσιο του προγράμματος της δακοκτονίας στο ομό.

Στο αίτημα που εστάλη αναφέρεται ότι, μέχρι στιγμής έχει δαπανηθεί το ποσό των 93.404,65 ευρώ με ΦΠΑ, για ψεκασμούς και το υπολειπόμενο ποσό από τις πιστώσεις που είχε εγκρίνει το Υπουργείο για την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την επαρκή συνέχιση του προγράμματος, ιδιαίτερα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, οι οποίοι παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απ δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο Υπουργείο, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας στο ομό δεν θα μπορεί να συνεχιστεί, εάν δεν εγκριθούν και δεν καταβληθούν άμεσα επιπλέον πιστώσεις για τον εν λόγω πρόγραμμα.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων απέστειλε προς το Υπουργείο και σχετικό πίνακα με τα στοιχεία των περιοχών του Νομού που εντάσσονται στο πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2016.

Σε σχετικές της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε «ως Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων στηρίζουμε τους αγρότες και παραγωγούς της περιοχής μας όπου μπορούμε και όπου αυτό είναι εφικτό.

Το πρόγραμμα της δακοκτονίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας που φημίζεται για την καλή ποιότητα ελιάς και λαδιού και πρέπει να συνεχιστεί για να μην υπάρχουν επιπτώσεις στην παραγωγή.

Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να συνεχιστεί το πρόγραμμα δακοκτονίας και πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση για έγκριση περισσότερων κονδυλίων, ούτως ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα και να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα το εν λόγω πρόγραμμα».

Καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σε περιοχές της Μαγνησίας
Εν τω μεταξύ, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των και Σποράδων ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές, τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των παρακάτω περιοχών ότι κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση για την προληπτική της ελιάς σύμφωνα με τα ποσοστά και βιολογικά χαρακτηριστικά του δακοπληθυσμού που προέκυψε από τις πληροφορίες του δικτύου παγίδων (αριθμό ακμαίων, την αναλογία φύλλου και ωριμότητα των θηλυκών ακμαίων του δάκου της ελιάς), τις επικρατούσες και αναμενόμενες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, σχετική υγρασία και ταχύτητα αέρα)
Ειδικότερα, διενεργείται δολωματικός ψεκασμός στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, σύμφωνα με το πρόγραμμα των αναδόχων εργολάβων ψεκασμών για τις παρακάτω περιοχές, ήτοι:

• στη Δημοτική Ενότητα Τσαγκαράδας του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου στις Τοπικές Κοινότητες Τσαγκαράδας και Μουρεσίου θα ψεκαστούν στις 10/08/2016 οι τοποθεσίες , Τσούκα, Νταμούχαρη, Δεμέστιο και Παπά Νερό και στις 11/08/2016 οι τοποθεσίες Μυλοπόταμος, Σουρβιά, Ροδιές, Φακίστρα και Καραβοστασιά.

• στη Δημοτική Ενότητα Αγριάς του Δήμου Βόλου, στη Τοπική Κοινότητα Δράκειας (άνω συνεργείο), θα ψεκαστούν στις 10/08/2016 η τοποθεσία Άγιος Ταξιάρχης, στις 11/08/2016 η τοποθεσία Ανεμούτσα, στις 12/08/2016 η τοποθεσία Κοκκινόβρυση, στις 13/08/2016 η τοποθεσία Παπαγιάννη, στις 14/08/2016 η τοποθεσία Διάσελα, στις 15/08/2016 η τοποθεσία Ντόνη Ράχη, στις 16/08/2016 η τοποθεσία Αχλίτσα και στις 17/08/2016 η τοποθεσία Παναγίτσα,

• στη Δημοτική Ενότητα Αγριάς του Δήμου Βόλου, στη Τοπική Κοινότητα Δράκειας (κάτω συνεργείο), θα ψεκαστούν στις 10/08/2016 οι τοποθεσίες Κάτω Κναβάκι και Νιάματα, στις 11/08/2016 η τοποθεσία Ταράτσες, στις 12/08/2016 η τοποθεσία Αχλίτσα (πάνω), στις 13/08/2016 η τοποθεσία Αχλίτσα (κάτω), στις 14/08/2016 η τοποθεσία Κατσελόβραχος, στις 15/08/2016 η τοποθεσία Καστέλι (πάνω), στις 16/08/2016 η τοποθεσία Καστέλι (κάτω) και στην 17/08/2016 οι τοποθεσίες Μπατσάρι και Γιάννα.

Ο ψεκασμός θα εφαρμοστεί ανά τρία (3) ελαιόδεντρα και δεν θα διαρκέσει πέραν των οκτώ (8) ημερών συνολικά, τηρουμένων των τεχνικών προδιαγραφών και υποχρεώσεων που αναφέρονται στο παράρτημα Β της αριθ. 2/ 2016 ς την Υπηρεσίας μας για την ανάδειξη εργολάβων ψεκασμού του δάκου της ελιάς.
Σε περίπτωση επικείμενης τοπικής βροχής ή υπέρβαση τοπικά της θερμοκρασίας αέρα τους 28οC ή επικράτηση ανέμου εντάσεως μεγαλύτερης των 5 μποφόρ ενημερώνεται άμεσα η Υπηρεσία και διακόπτεται ο ψεκασμός.

Επισημαίνεται ότι στις κατοικημένες περιοχές επιτρέπεται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας, μη τηρουμένων των ελαχίστων αποστάσεων από τους χώρους προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 7 περίπτωση 1ε) ββ) της Κ.Υ.Α. 6669/79087/20-8-2015 ( 1791/Β/2015).

Καλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές να συμμετέχουν και να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού για την αποτελεσματική πραγματοποίηση του υ τους. Επίσης οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να περιορίσουν τα ποίμνια και τα μελίσσια τους μακριά από τις παραπάνω περιοχές.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση