Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ερώτηση Ζέττας Μ. Μακρή για τους ελαιοκαλλιεργητές της Μαγνησίας
Ερώτηση Ζέττας Μ. Μακρή για τους ελαιοκαλλιεργητές της Μαγνησίας

Ερώτηση Ζέττας Μ. Μακρή για τους ελαιοκαλλιεργητές της Μαγνησίας

 Που υπέστησαν ζημίες λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας  , κατέθεσε, σήμερα αργά το βράδυ της Τρίτης 3 Μαρτίου 2020, κοινοβουλευτική προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη, για την υποστήριξη διεκδίκησης ς από την για τις ζημίες που υπέστησαν οι ελαιοκαλλιεργητές του Ν. Μαγνησίας από έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και από έξαρση ασθενειών και εντόμων ως επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η κατατέθηκε με αφορμή την προετοιμασία εμπεριστατωμένου φακέλου για ανάλογη διεκδίκηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ο Νομός Μαγνησίας έχει πληγεί το τελευταίο έτος, τουλάχιστον δύο φορές, από ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρότατων ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές των αγροτών. Εκτός, όμως, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, το μεγαλύτερο μέρος της παρς ελιάς, τόσο στη νοτιοδυτική Μαγνησία όσο και στις περιοχές του κεντρικού και νοτίου Πηλίου καταστράφηκε λόγω της μη αποτελεσματικής καταπολέμησης του δάκου αλλά και της έξαρσης του μύκητα γλοιοσπορίου.

Η έξαρση των φαινομένων αυτών οφείλεται, κυρίως στη ραγδαία που συντελείται τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και μετά το πέρας του καλοκαιριού, έχουν οδηγήσει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των προαναφερόμενων μικροβίων και μυκήτων με αποτέλεσμα η προκαλούμενη ζημία στην ελαιοπαρ του Νομού να είναι συνεχώς ολοένα και πιο έντονη.

Οι ελαιοπαραγωγοί του Ν. Μαγνησίας, εδώ και αρκετούς μήνες, εκφράζουν την εύλογη αγωνία τους για την εξεύρεση πόρων, είτε αμιγώς εθνικών, είτε μέσω των δυνατοτήτων των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την προς αυτούς για τις ζημίες που έχουν προκληθεί

Στόχος της κοινοβουλευτικής ερώτησης είναι, πρωτίστως, η διερεύνηση της βούλησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αποστολή ανάλογου φακέλου διεκδίκησης ς για τους ελαιοπαραγωγούς του Ν. Μαγνησίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση