Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ερώτηση Ζέττας Μ. Μακρή για τους ελαιοκαλλιεργητές της Μαγνησίας
Ερώτηση Ζέττας Μ. Μακρή για τους ελαιοκαλλιεργητές της Μαγνησίας

Ερώτηση Ζέττας Μ. Μακρή για τους ελαιοκαλλιεργητές της Μαγνησίας

 Που υπέστησαν ζημίες λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας  Ζέττα Μ. Μακρή, κατέθεσε, σήμερα αργά το βράδυ της Τρίτης 3 Μαρτίου 2020, κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη, για την υποστήριξη διεκδίκησης χρηματοδότησης από την Ε.Ε. για τις ζημίες που υπέστησαν οι ελαιοκαλλιεργητές του Ν. Μαγνησίας από έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και από έξαρση ασθενειών και εντόμων ως επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή την προετοιμασία εμπεριστατωμένου φακέλου για ανάλογη διεκδίκηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ο Νομός Μαγνησίας έχει πληγεί το τελευταίο έτος, τουλάχιστον δύο φορές, από ακραία καιρικά φαινόμενα με την πρόκληση σοβαρότατων ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές των αγροτών. Εκτός, όμως, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ελιάς, τόσο στη νοτιοδυτική Μαγνησία όσο και στις περιοχές του κεντρικού και νοτίου Πηλίου καταστράφηκε λόγω της μη αποτελεσματικής καταπολέμησης του δάκου αλλά και της έξαρσης του μύκητα γλοιοσπορίου.

Η έξαρση των φαινομένων αυτών οφείλεται, κυρίως στη ραγδαία κλιματική αλλαγή που συντελείται τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και μετά το πέρας του καλοκαιριού, έχουν οδηγήσει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των προαναφερόμενων μικροβίων και μυκήτων με η προκαλούμενη ζημία στην ελαιοπαραγωγή του Νομού να είναι συνεχώς ολοένα και πιο έντονη.

Οι του Ν. Μαγνησίας, εδώ και αρκετούς μήνες, εκφράζουν την εύλογη αγωνία τους για την εξεύρεση πόρων, είτε αμιγώς εθνικών, είτε μέσω των δυνατοτήτων των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την καταβολή αποζημιώσεων προς αυτούς για τις ζημίες που έχουν προκληθεί

Στόχος της κοινοβουλευτικής ερώτησης είναι, πρωτίστως, η διερεύνηση της βούλησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανάλογου φακέλου διεκδίκησης χρηματοδότησης για τους ελαιοπαραγωγούς του Ν. Μαγνησίας.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον ΟΛΒ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς #ΜαργαρίτηςΣχοινάς… - https://t.co/nQrNwaVaQW -

  • Ασφαλτοστρώσεις σε #Αργαλαστή και Άφησσο #Αργαλαστή #Άφησσος - https://t.co/LsNB98NAo8 -

  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

"Αλιεύοντας" την είδηση