Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ερώτηση Μεϊκόπουλου για τα πιστοποιητικά γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων
Ερώτηση Μεϊκόπουλου για τα πιστοποιητικά γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων

Ερώτηση Μεϊκόπουλου για τα πιστοποιητικά γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες-παραγωγοί με αχρείαστα έξοδα και περαιτέρω »

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να μπορέσουν οι αγρότες-παραγωγοί να ανανεώσουν τα απαραίτητα για την προμήθεια γεωργικών φαρμάκων πιστοποιητικά γνώσεων ορθος χρήσης γεωργικών φαρμάκων χωρίς να αναγκαστούν οι ίδιοι να υποβληθούν σε περαιτέρω έξοδα για την απόκτησή τους, αλλά και να επιλυθεί εγκαίρως το πρόβλημα της ανανέωσης των πιστοποιητικών γνώσεων ορθος χρήσης γεωργικών φαρμάκων για να μην διασαλευτεί η πώληση και η αγορά γεωργικών φαρμάκων και η απρόσκοπτη φυτοπροστασία των καλλιεργειών, ζήτησε με ερώτησή του ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Την ερώτηση στήριξαν με τη συνυπογραφή τους και άλλοι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ανέφερε πως σύμφωνα το νόμο (Ν. 4036/2012), η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν σε ισχύ το πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων. Για το σκοπό αυτό, στους αγρότες-παραγωγούς που κάνουν χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, χορηγείται πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων μετά από διαδικασία εξέτασης, η ισχύς του οποίου είναι πέντε έτη και ξεκινάει από την ημερομηνία επιτυχούς χορήγησής του. Τα πρώτα πιστοποιητικά δόθηκαν το 2015 και έτσι πλέον μετά από πέντε χρόνια, φέτος θα πρέπει με τη να ανανεωθούν.

Τα πιστοποιητικά γνώσεων ορθολογικής φυτοπροστασίας, είναι απαραίτητα για τους αγρότες παραγωγούς προκειμένου να μπορούν να προμηθευτούν γεωργικά φάρμακα για τις ανάγκες φυτοπροστασίας στις εκμεταλλεύσεις τους. Ωστόσο, η διαδικασία επανεξέτασης τους για την ανανέωση των πιστοποιητικών τους, γίνεται με την πληρωμή παραβόλου κόστους 50 . «Στη Μαγνησία, όπως και σε όλη τη χώρα, λειτουργούν πολλά μικρά και με καταστήματα αγροτικών εφοδίων και πολλοί είναι οι αγρότες που θα κληθούν να περάσουν από νέες εξετάσεις και να επιβαρυνθούν με το κόστος του παραβόλου», σημείωσε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

«Ειδικά την παρούσα χρονική στιγμή, όπου οι συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού (-19) έχουν πλήξει τον πρωτογενή τομέα, η επιβάρυνση των αγροτών με επιπλέον κόστη δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά τους, ενώ τα τελευταία χρόνια οι καιρικές συνθήκες τόσο τους χειμερινούς όσο και τους θερινούς μήνες έχουν πλήξει σημαντικά την αγροτική παραγωγή με πολλές καλλιέργειες να έχουν μέχρι και μηδενική παραγωγή», τόνισε ο Βουλευτής, ζητώντας από το αρμόδιο Υπουργείο να παρέμβει άμεσα για να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες-παραγωγοί με αχρείαστα έξοδα και περαιτέρω .

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση