Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου για την πορεία ενίσχυσης ελαιοπαραγωγών Μαγνησίας
Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου για την πορεία ενίσχυσης ελαιοπαραγωγών Μαγνησίας

Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου για την πορεία ενίσχυσης ελαιοπαραγωγών Μαγνησίας

 Λόγω ζημιάς στην ελαιοπαραγωγή του 2019

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΠΣ Κατερίνα Παπανάτσιου, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την του αιτήματος προς την ΕΕ για ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας που επλήγησαν από την επίδραση των ακραίων καιρικών φαινομένων και εντομολογικών – μυκητολογικών προσβολών στην ελαιοπαραγωγή του 2019.

Στην ερώτησή της η βουλευτής αναφέρεται σε απάντηση του ΥΠΑΑΤ  σε σχετική προηγούμενη ερώτησή της, ότι συστήνεται ειδική Ομάδας Εργασίας για τη μελέτη της επίδρασης των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Μαγνησίας η οποία πρόκειται να ολοκληρώσει το έργο της και να παραδώσει την έκθεσή της μέχρι τον Σεπτέμβριο  του 2020 και στη συνέχεια «θα υποβληθεί φάκελος διεκδίκησης χρηματοδότησης από την ΕΕ για την των ελαιοπαραγωγών λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Η κ. Παπανάτσιου τονίζει ότι δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο  τον Οκτώβριο 2020 αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του σχετικού φακέλου στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και ότι επρόκειτο άμεσα να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια η βουλευτής επισημαίνει ότι έχει παρέλθει τετράμηνο από τα σχετικά δημοσιεύματα περί κατάθεσης του σχετικού φακέλου στα αρμόδια όργανα της ΕΕ και ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας έχουν πληγεί στο αναμεταξύ οικονομικά και από την Πανδημία με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί πολλαπλά πλήγματα στο εισόδημά τους επί σειρά ετών. Αναφέρει επίσης ότι κατά την εφαρμογή του  μέτρου 21 του ΠΑΑ «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» πολλοί από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες-ελαιοπαραγωγούς της  Μαγνησίας αποκλείστηκαν από την εν λόγω αποζημίωση, για διάφορους  λόγους, ενώ αποκλείστηκαν εξ’ αρχής οι ετερο-επαγγελματίες αγρότες και ότι  είναι σημαντικός αριθμός των ετερο- επαγγελματιών καλλιεργητών ελιάς που στηρίζονται οικονομικά στο εισόδημα που παίρνουν από την καλλιέργεια της ελιάς και που επίσης έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τέλος η κ. Παπανάτσιου θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στον αρμόδιο υπουργό :

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το αίτημα για ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και των παθογόνων που έπληξαν την ελαιοπαραγωγή και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των απαραίτητων ενεργειών μέχρι την ολοκλήρωση και την πληρωμή των ελαιοπαραγωγών.
  • Σε ποια μέτρα θα προβεί ώστε να αποζημιωθούν όλοι ανεξαιρέτως οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα παθογόνα.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών στο Κέντρο Μελισσοκομίας Θεσσαλίας - https://t.co/G718wkViMu… -

  • Έλεγχοι, πρόστιμα και λουκέτα στη Θεσσαλία #κορωνοπρόστιμα - https://t.co/EmgLykGJq3 -

  • Αυτοψία κυβερνητικού κλιμακίου στα έργα του Αλμυρού που ολοκληρώνονται ή προχωρούν #ΔΑλμυρού - https://t.co/z3kMvz1QNd -

"Αλιεύοντας" την είδηση