Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου για την Οικονομική Επιβάρυνση επαγγελματιών αλιέων σε σχέση με τα βιβλία ατελείας
Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου για την Οικονομική Επιβάρυνση επαγγελματιών αλιέων σε σχέση με τα βιβλία ατελείας

Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου για την Οικονομική Επιβάρυνση επαγγελματιών αλιέων σε σχέση με τα βιβλία ατελείας

Ερώτηση προς τους yπουργούς Οικονομικών κι Νυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε η bουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και αν. τομεάρχης Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, με τη συνυπογραφή του τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Νεκτάριου Σαντορινιού, με θέμα τη νέα οικονομική επιβάρυνση των επαγγελματιών αλιέων σε σχέση με τα βιβλία ατελείας.

Στην ερώτησή της η βουλευτής αναφέρει ότι στις 23-12-2020 εξεδόθη η με αριθμό Α.1293 απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε, με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά θεώρησης του βιβλίου ατελείας των αλιευτικών σκαφών. Μεταξύ άλλων δικαιολογητικών προβλέπεται και η προσκόμιση – από πλευράς των αλιέων – πιστοποιητικού καταμέτρησης από το οποίο να προκύπτει η χωρητικότητα των δεξαμενών των αλιευτικών σκαφών.

Όπως σημειώνει η βουλευτής, σχετικό πιστοποιητικό καταμέτρησης διαθέτουν ήδη τα αλιευτικά σκάφη, χωρίς ωστόσο να αναγράφεται σε αυτό η χωρητικότητα των δεξαμενών, κάτι που για πρώτη φορά προβλέπεται. Σύμφωνα δε με το διατιμημένο έντυπο του ΝΑΤ, τέτοια πρόβλεψη δεν υφίσταται.

Η βουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή της ότι η Α.Α.Δ.Ε ζητά ουσιαστικά από τους αλιείς να προβούν σε επανέκδοση του σχετικού πιστοποιητικού, ώστε αυτό να περιλαμβάνει και τη χωρητικότητα των δεξαμενών των αλιευτικών, παρότι το στοιχείο αυτό προκύπτει από τις σχετικές υπεύθυνες πλοιοκτήτη, πλοιάρχου ή πράκτορα του πλοίου, που υποχρεωτικά υποβάλλονται.

Το σχετικό πιστοποιητικό θα πρέπει να επανεκδοθεί από ναυπηγό, μηχανολόγο μηχανικό, με ευθύνη των αλιέων, και το κόστος έκδοσής του ανέρχεται κατ΄ ελάχιστο στα 300 ευρώ, με να αποτελεί μια ακόμη σημαντική οικονομική επιβάρυνση των επαγγελματιών αλιέων, σε μία περίοδο που ο συγκεκριμένος κλάδος, όπως και οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας, έχει υποστεί σφοδρό ‘χτύπημα΄ από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφού δεν υπάρχει ζήτηση λόγω της μηδαμινής αγοραστικής δυνατότητας της πλειοψηφίας των πολιτών, αναφέρει η κ. Παπανάτσιου.

Η βουλευτής τονίζει ότι οι διαδικασίες ελέχγου για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος είναι θεμιτές, παρόλα αυτά η πολιτεία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σταθμίζει το ουσιαστικό των διαδικασιών που θεσπίζει, ούτως ώστε αυτές να αποδίδουν εν τοις πράγμασι και να μην αποτελούν απλώς ένα ακόμη γραφειοκρατικό στάδιο και οικονομικό βάρος για τους πολίτες.

Ως εκ τούτων η κ. Παπανάτσιου ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν τελεί σε γνώση τους η σχετική απόφαση του διοικητή της Α.Α.ΔΕ, αν τελεί σε γνώση τους το κόστος έκδοσης του σχετικού πιστοποιητικού και αν έχουν σταθμίσει τη σχετική οικονομική επιβάρυνση στις πλάτες των αλιέων, με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και τέλος αν προτίθενται να προβούν και αν ναι σε ποιες ενέργειες, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι επαγγελματίες αλιείς από το συγκεκριμένο – διόλου ευκαταφρόνητο – κόστος, με δεδομένες και τις οικονομικές συνθήκες της σημερινής συγκυρίας.

Κ.Παπανάτσιου: Επικίνδυνη και άδικη για τους κατοίκους των Β. Σποράδων η διακοπή των δρομολογίων των ταχυπλόων.

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Κ. Παπανάτσιου σχετικά με την διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεση με ταχύπλοα Flying Dolphin των Β. Σποράδων.

Στην ερώτησή της η βουλευτής αναφέρει ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Β. Σποράδων κατά τους χειμερινούς μήνες εξυπηρετείται συνήθως από δρομολόγιο ενός συμβατικού πλοίου και από δρομολόγια ταχυπλόων Flying Dolphin.

Η πλειονότητα των κατοίκων για τις επείγουσες και ολιγόωρες , υποχρεώσεις, συνδιαλλαγές τους κ.λπ. με την ηπειρωτική Ελλάδα έχουν ανάγκη της ύπαρξη ακτοπλοϊκών συνδέσεων που να τους δίνει τη δυνατότητα της αυθημερόν μετάβασής τους στο Βόλο και επιστροφή στο νησί όπου διαμένουν.

Η κ. Παπανάτσιου επισημαίνει ότι, όπως αναφέρουν με τους οι Δήμαρχοι της Σκοπέλου και της Αλοννήσου λόγω των περιοριστικών μέτρων και της δραματικής ς της επιβατικής κίνησης, το ταχύπλοο Flying Dolphin Venus της εταιρείας Flying Dolphin έχει διακόψει τα δρομολόγιά του στη γραμμή Βόλου–Βορείων Σποράδων, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η μετάβαση στον Βόλο νωρίς το πρωί και η αυθημερόν επιστροφή των κατοίκων των Β. Σποράδων, στη βάση τους.

Αποτέλεσμα της παραπάνω διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεση με ταχύπλοα των Β. Σποράδων οι μόνιμοι κάτοικοί τους, που έρχονται στο Βόλο για να διεκπεραιώσουν οποιαδήποτε υποχρέωση τους, χρησιμοποιώντας το πλοίο της γραμμής, δεν επιστρέφουν την ίδια ημέρα στις οικίες τους αλλά υποχρεώνονται να διανυκτερεύουν εκτός έδρας δύο έως τρεις ημέρες, να απέχουν από την εργασία τους και τις λοιπές οικογενειακές υποχρεώσεις τους για όλο αυτό το χρονικό διάστημα και να επιβαρύνονται με πρόσθετες περιττές δαπάνες. Επιπλέον καθώς βρίσκονται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά της οικίας τους, εκτός από την οικονομική και χρονική επιβάρυνση υπάρχει και αυξημένη πιθανότητα έκθεσής τους στον ιό covid 19.

Η βουλευτής τονίζοντας ότι η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων των Β. Σποράδων προς της υπηρεσίες που παρέχονται στο Βόλο και δεν υπάρχουν στα νησιά όπως οι κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία κλπ. χωρίς όμως να παραμένουν για ημέρες, εν μέσω Πανδημίας, εκτός των οικιών τους, κάτι που είναι επικίνδυνο για την υγεία τους και επιβαρυντικό για την οικονομική τους κατάσταση, ερωτά τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να επανέλθουν άμεσα τα δρομολόγια του ταχύπλοου που θα διασφαλίζει την μετάβαση στο Βόλο και την αυθημερόν επιστροφή των νησιωτών των Βορείων Σποράδων στις οικίες τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση