Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου για την ενίσχυση – αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών του Ν. Πηλίου
Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου για την ενίσχυση – αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών του Ν. Πηλίου

Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου για την ενίσχυση – αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών του Ν. Πηλίου

 

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η ς Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κ. Παπανάτσιου σχετικά με την άμεση ενίσχυση και αποζημίωση όλων των ελαιοκαλλιεργητών του Ν. Πηλίου που επλήγησαν από τη κακοκαιρία .

Η ς αναφέρει ότι η χιονόπτωση της 6ης& 7ης Φεβρουαρίου με το κωδικό όνομα «» έπληξε έντονα τις Δημοτικές ενότητες Σηπιάδος, Αργαλαστής και Αφετών του Δήμου Νοτίου Πηλίου και προκάλεσε πολλά σπασίματα παραγωγικών κλάδων στα ελαιόδεντρα με αποτέλεσμα την σχεδόν ολική καταστροφή τους.

Η πρόσφατη αυτή καταστροφή στη περιοχή, όπου επικρατεί μονοκαλλιέργεια της ελιάς, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί από τα έτη 2018, 2019, 2020 που αφορούν την μικρή έως μηδενική παραγωγή ελαιών το 2018 και 2020 και τη καταστροφή του ελαιόκαρπου το 2019 από παθογόνα αίτια για την οποία ήδη εκκρεμεί αποζημίωσή τους.

Η κ. Παπανάτσιου επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα οι επισκέψεις των εκτιμητών του ΕΛΑ για να γίνει σωστή αποτίμηση της ζημιάς, προκειμένου να μπορέσουν οι παραγωγοί στη συνέχεια να κλαδέψουν και να απομακρύνουν τα κατεστραμμένα κλαδιά .

Επιπλέον είναι απαραίτητο να βρεθούν άμεσα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών που υπέστησαν ζημιά, με σκοπό την αποκατάσταση- αντικατάσταση του φυτικού κεφαλαίου και την αποζημίωσή τους για την απώλεια εισοδήματος που θα έχουν τα επόμενα έτη.

Η βουλευτής τονίζει ότι τα προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, που είναι το σύνηθες μέσο αποζημίωσης αγροτών σε περίπτωση καταστροφής φυτικού κεφαλαίου, προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης μόνο στη περίπτωση έχουν υποστεί ζημιά το 30% των ελαιόδεντρων της ευρύτερης περιοχής (νομός ή ελαιοκομική ζώνη).

Επιπλέον δίνεται αποζημίωση μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα, οι διαδικασίες αποζημίωσης μέσω Κ.Ο.Ε. συχνά είναι χρονοβόρες με συνέπεια να δίνονται αποζημιώσεις μετά την παρέλευση 3 και 4 ετών από την ημέρα της καταστροφής.

Η κ. Παπανάτσιου εκθέτει στην ερώτησή της τον παραδοσιακό τρόπο που γίνεται η ελαιοκαλλιέργεια στο Ν. Πήλιο και τις δυσκολίες που υπάρχουν και επισημαίνει ότι η μη άμεση ενίσχυση όλων των ελαιοκαλλιεργητών που επλήγησαν από τη «Μήδεια» θα οδηγήσει μερίδα τους στην αδυναμία αποκατάστασης του φυτικού κεφαλαίου και ενδεχομένως στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ επικίνδυνο για τη περιοχή και για την ανάπτυξή της γενικότερα.

Τέλος θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα οι επισκέψεις των εκτιμητών του ΕΛΑ προκειμένου να μπορέσουν οι παραγωγοί στη συνέχεια να κλαδέψουν και να απομακρύνουν τα κατεστραμμένα κλαδιά;

  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα αποζημιωθούν άμεσα όλοι ανεξαιρέτως οι αγρότες χωρίς διαχωρισμούς και άλλους οικονομικούς ή ηλικιακούς περιορισμούς;

  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε οι επί σειρά ετών δοκιμαζόμενοι οικονομικά ελαιοκαλλιεργητές του Ν. Πηλίου να λάβουν ενίσχυση και από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα πέραν των Κ.Ο.Ε, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει η χ (deminimis, ταμείο αλληλος κλπ);.

  4. Προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να οριοθετηθεί η – ούτως ή άλλως διακριτή – ελαιοκομική ζώνη του Νοτίου Πηλίου, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του κανονισμού των Κ.Ο.Ε.;

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση