Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την επέκταση του Προγράμματος των Νέων Γεωργών
Επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την επέκταση του Προγράμματος των Νέων Γεωργών

Επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την επέκταση του Προγράμματος των Νέων Γεωργών

Υπερδέσμευση του προϋπολογισμού κι μεταφορά επιπλέον πόρων προς τις Περιφέρειες ζητά ο Κώστας Αγοραστός

Την επέκταση του Προγράμματος των Νέων εωργών και την μεταφορά επιπλέον πόρων προς τις Περιφέρειες, ώστε να μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι κατέθεσαν αιτήσεις στο Πρόγραμμα και πληρούν τις προϋποθέσεις, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων   Ευάγγελο Αποστόλου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός.

Μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας της παραλαβής των αιτήσεων για ένταξη στο Νέων εωργών, από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι αιτήσεις για όλη τη Θεσσαλία φτάνουν τις 1.879 με το διαθέσιμο ποσό να μπορεί να καλύψει μέχρι στιγμής μόνο 1.350 νέους γεωργούς.

Ο κ. Αγοραστός ζητά την υπερδέσμευση πόρων, όπως γίνεται στα αντίστοιχα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

 

Αναλυτικά η επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας έχει ως εξής:«Με την  υπ' αριθμ. 8837/14-10-2016 ( ΦΕΚ 3442/Β΄/ 25-10-2016)  απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών  Πόρων  και όπως αυτή τροποποιήθηκε  δημοσιεύτηκε η πρόσκληση  για την υποβολή αιτήσεων στήριξης  και φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών ( ΠΑΑ2014-2020) για το έτος 2016».

Σύμφωνα με την πρόσκληση για την εφαρμογή του Υπομέτρου 6.1 κατανεμήθηκαν   σε σύνολο 241 εκ. ευρώ,  25,5 εκ. ευρώ στην ποσοστό 10,58%  του συνολικού προϋπολογισμού. Το  ποσοστό  αυτό θεωρούμε ότι δεν είναι ανάλογο  με την προσφορά του πρωτογενούς τομέα  της Περιφέρειας Θεσσαλίας  στο της χώρας  το οποίο ανέρχεται σε  13%. Αυτό αποτυπώθηκε άλλωστε  και  στα υποβληθέντα αιτήματα  προς ένταξη στο υπομέτρο 6.1.

Συγκεκριμένα  το σύνολο των υποβληθέντων αιτημάτων είναι 1.879 μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής και βάσει της εγκεκριμένης  κατανομής  θα μπορέσουν να ενταχθούν με δέσμευση  %  και μέσο όρο 19.000 ευρώ  1.350  γεωργοί ( 71,8%).

Παρακαλούμε  όπως εξετάσετε  κάδε δυνατότητα  ώστε να ενταχθούν  περισσότεροι  αιτούντες στο των  νέων γεωργών, δεδομένου ότι δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλο πρόγραμμα. Σ΄  αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε :

►      Μεταφορά επιπλέον πόρων προς τις Περιφέρειες, ούτως ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα όλοι οι γεωργοί που πληρούν τις προϋποθέσεις.

►    Την  υπερδέσμευση  του 120%  του   προϋπολογισμού  όπως γίνεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ με ανάλογη υπερδέσμευση  των ποσών που κατανεμήθηκαν στις Περιφέρειες.

Επισημαίνουμε ότι  οποιαδήποτε λύση  δοθεί πρέπει να δοθεί άμεσα πριν οριστικοποιηθούν οι πίνακες των ενταγμένων νέων γεωργών.»

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση