Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Eπανάληψη γενικού δολωματικού ψεκασμού
Eπανάληψη γενικού δολωματικού ψεκασμού

Eπανάληψη γενικού δολωματικού ψεκασμού

Σε με την αντιπεριφερειάρχη και Σποράδων , η  Ομάδα Διαχείρισης Προγράμματος Δακοκτονίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας, απέστειλε προς το και προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη δαπανών του Προγράμματος Δακοκτονίας για το έτος 2021.

Όπως επισημαίνεται στην , για την περσινή ελαιοκομική περίοδο οι δαπάνες δακοκτονίας, που πραγματοποιήθηκαν για τον ελαιώνα των και Σποράδων, αποτέλεσαν μόνον ποσοστό 51% του ποσού της διατεθείσας κατανομής του προϋπολογισμού 2020, ανερχόμενες μόνο σε 385.000,00 €, ενώ για φέτος η Υπηρεσία εκτιμά ότι οι διαθέσιμες πιστώσεις, δεν θα επαρκέσουν για τη διεξαγωγή των απαραίτητων επαναλήψεων δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου μέχρι το πέρας της περιόδου εφαρμογής του προγράμματος, παρουσιάζοντας έλλειμμα προϋπολογιζόμενης δαπάνης ύψους € 129.000,00 για τη διενέργεια μιας επανάληψης γενικού δολωματικού ψεκασμού κατά τον κρίσιμο μήνα Οκτώβριο.

«Η σκοπιμότητα της πρόσθετης επιχορήγησης έγκειται στη διασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών δολωματικών ψεκασμών των ελαιοδένδρων για την υποστήριξη της συνεχούς προστασίας της ελαιοπαραγωγής από το δάκο και τη συγκομιδή της καλύτερης δυνατής ποιότητας ελαιόκαρπου σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, που είναι τα προϊόντα που συμμετέχουν τα μέγιστα στη διαμόρφωση του αγροτικού εισοδήματος των παραγωγών για την πλειονότητα των περιοχών του Πηλίου και ιδίως των Σποράδων και του Αλμυρού (μονοκαλλιέργεια).

Ειδικότεροι λόγοι που συνάδουν και δικαιολογούν την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα της χορήγησης πρόσθετης πίστωσης, η οποία θα καλύπτει τη δαπάνη για μια επανάληψη γενικού δολωματικού ψεκασμού, είναι οι εξής:

Α. Σε αντίθεση με την περσινή, η εξελικτική πορεία της παραγωγικότητας του ελαιώνα τη φετινή περίοδο ξεκίνησε, εμφανίζοντας ήδη πολύ καλές προοπτικές, καθόσον παρατηρείται ευρύτατη έκπτυξη και ανάπτυξη των ανθοταξιών, παρατηρούμενη σε ποσοστό 80% των καλλιεργούμενων ελαιοδένδρων.

Η παρατήρηση αυτή δικαιολογεί υπό κανονικές καιρικές συνθήκες την προσδοκία της ευρύτατης ανθοφορίας, καρπόδεσης, και καρποφορίας των ελαιοδένδρων στις Π.Ε και Σποράδων.

Β. Οι παρατηρούμενες σε αρκετές πεδινές περιοχές ήπιες συνθήκες του απελθόντος χειμώνα δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για τη διαχείμαση του δάκου στον ελαιώνα και αναμένεται ανάπτυξη σημαντικού πληθυσμού ακμαίων δάκου της λευκής περιόδου.

Γ. Η κύρια ποικιλία ελιάς στις Π.Ε Μαγνησίας και Σποράδων είναι η «κονσερβολιά» ή «Αμφίσσης» και οι στοχεύουν στην υψηλή ποιότητα ελαιοκάρπου, που θα τους επιτρέψει την προοπτική διάθεσης του μεγαλυτέρου μέρους της ελαιοπαραγωγής ως βρώσιμης μαύρης ελιάς, χωρίς να αποκλείεται η κατεύθυνση για παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, αναλόγως της ζήτησης στην αγορά.

Δ. Το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών τα προηγούμενα έτη ήταν μειωμένο, σχεδόν μηδενικό, γεγονός που συμπιέζει τα περιθώρια της οικονομικής τους βιωσιμότητας και αυξάνει παράλληλα την ανάγκη παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την αποτελεσματική προστασία από το δάκο της φετινής, αναμενόμενης καλής ελαιοπαραγωγής, στο πλαίσιο εκπλήρωσης του σκοπού του προγράμματος της δακοκτονίας προς όφελος των παραγωγών και του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος από τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας.

Ε. Οι κατά κανόνα επικρατούσες καιρικές συνθήκες του φθινοπώρου, οι οποίες ευνοούν την εντονότερη αναπαραγωγή και αύξηση του πληθυσμιακού μεγέθους του δάκου (σχετική υγρασία υψηλή, θερμοκρασία η οποία κυμαίνεται γύρω στους 15 – 20 βαθμούς Κελσίου και βροχοπτώσεις) επιβάλλουν αυξημένη ετοιμότητα και την ύπαρξη εγκαίρως δεσμευμένων πιστώσεων για την προστασία της ελαιοπαραγωγής με την εφαρμογή των αναγκαίων δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου, ιδίως κατά το μήνα Οκτώβριο, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο με βάση τα ορθολογικά και επιστημονικά λήψης των σχετικών αποφάσεων του Διευθυντή της Ομάδας Διαχείρισης του Προγράμματος Δακοκτονίας. Επισημαίνεται ότι για την περσινή ελαιοκομική περίοδο οι δαπάνες δακοκτονίας, που πραγματοποιήθηκαν για τον ελαιώνα των και Σποράδων, αποτέλεσαν μόνον ποσοστό 51% του ποσού της διατεθείσας κατανομής του προϋπολογισμού 2020, ανερχόμενες μόνο σε € 385.000,00.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες έγκρισης πρόσθετης επιχορήγησης με το ποσό των € 129.000,00 που αντιστοιχεί στη δαπάνη για ένα γενικό δολωματικό ψεκασμό των ελαιοδένδρων των Π.Ε Μαγνησίας και Σποράδων, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Θετικός ο υπ. Εθνικής Άμυνας στην κτηριακή και ενεργειακή αναβάθμιση των 304 ΠΕΒ και ΚΑΑΥ στο Μαλάκι… - https://t.co/xBYQgg8oKY -

  • Συνέχιση των δράσεων αλληλεγγύης των σωματείων της Μαγνησίας #Δράσειςαλληλεγγύης - https://t.co/GFZewp7GMm -

  • Τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων της Μικράς Ασίας στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας #ΜικρασιατικήΚαταστροφή - https://t.co/jmCyDTEry5 -

"Αλιεύοντας" την είδηση