Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ένταξη βρώσιμης ελιάς ποικιλίας «Κονσερβολιά Πηλίου» στο πρόγραμμα στήριξης του μέτρου 21 του ΠΑΑ
Ένταξη βρώσιμης ελιάς ποικιλίας «Κονσερβολιά Πηλίου» στο πρόγραμμα στήριξης του μέτρου 21 του ΠΑΑ

Ένταξη βρώσιμης ελιάς ποικιλίας «Κονσερβολιά Πηλίου» στο πρόγραμμα στήριξης του μέτρου 21 του ΠΑΑ

Κ. : Να τύχουν αντίστοιχης οικονομικής στήριξης με τους άλλους παραγωγούς βρώσιμης ελιάς, οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς ποικιλίας “Κονσερβολιά Πηλίου”

Αναφορά κατέθεσε η Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΠΣ κ. Αικατερίνη την Δήμου Νοτίου με θέμα :“Ένταξη της βρώσιμης ελιάς σε πρόγραμμα στήριξης στους γεωργούς τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας covid 19”.

Η αναφέρει ότι σύμφωνα με την επιστολή του Δήμου Ν. Πηλίου και όπως έχει και η ίδια επισημάνει σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της, η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί για το Ν. Πήλιο κύριο χαρακτηριστικό του πρωτογενή τομέα σε επίπεδο σχεδόν μονοκαλλιέργειας και η ποικιλία που κυρίως καλλιεργείται είναι η «Κονσερβολιά Πηλίου» που έχει χαρακτηριστεί και ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

Στο πλαίσιο του μέτρου 21 του ΠΑΑ «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας covid -19» χορηγήθηκε οικονομική ενίσχυση μεταξύ άλλων στους παραγωγούς ελαιολάδου και στους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών όχι όμως στις άλλες ποικιλίες βρώσιμης ελιάς.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου επισημαίνει ότι η κατανάλωση της βρώσιμης ελιάς έχει επηρεαστεί αρνητικά από το κλείσιμο της εστίασης και ότι υπάρχουν αδιάθετες μεγάλες τητες βρώσιμης ελιάς στις αποθήκες των παραγωγών από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο με αποτέλεσμα την της ποιότητας και τη χαμηλή τιμή τους εάν και όταν αυτές τελικά διατεθούν στην αγορά. Επιπλέον έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές στα κτήματα της περιοχής του Δήμου από την τις 14-17/2/.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ενισχυθούν όσοι από τους ελαιοπαραγωγούς δεν έχουν τύχει καμίας ενίσχυσης από τις χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί από την στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας και συγκεκριμένα οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς ποικιλίας «Κονσερβολιά Πηλίου».

Τονίζει δε, ότι αποτελεί δίκαιο αίτημα των εν λόγω παραγωγών βρώσιμης ελιάς να τύχουν αντίστοιχης οικονομικής στήριξης με τους άλλους παραγωγούς ελιάς.

Η βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να εισακουστεί το αίτημα του Δήμου Νοτίου Πηλίου και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών βρώσιμης ελιάς ποικιλίας «Κονσερβολιάς Πηλίου» .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση