Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Ένταξη της βρώσιμης ελιάς του Νομού Μαγνησίας σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης
Ένταξη της βρώσιμης ελιάς του Νομού Μαγνησίας σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης

Ένταξη της βρώσιμης ελιάς του Νομού Μαγνησίας σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης

 

Ζητά με του ο βουλευτής . Μαγνησίας Αθανάσιος Λιούπης

 

Την ένταξη σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της βρώσιμης ελιάς του Νομού Μαγνησίας,  ζητά με του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής . Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας   Αθανάσιος Λιούπης, προωθώντας και σχετικό έγγραφο- αίτημα  του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Όπως επισημαίνεται από τον βουλευτή, οι βρώσιμης ελιάς της Μαγνησίας προσδοκούν  την ένταξή τους στο αντίστοιχο πρόγραμμα στήριξης, όπως αυτό που ενεργοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, για την «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας -19»,  χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα πληττόμενο το προϊόν τους.

Στην κατεύθυνση αξιοποίησης του εν λόγω νέου Μέτρου (Μ21), επιλέχθηκε να στηριχθεί ο κλάδος του ελαιολάδου με γενναία συνολική συγχρηματοδοτούμενη ενίσχυση, που ανήλθε σε 126 εκ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1338/312351/6-11-2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ/Β΄ 4937/09-11-2020) περί Χορήγησης κρατικών ενισχύσεων, επιλέχθηκε να ενισχυθεί η επιτραπέζια ελιά, ποικιλίας Καλαμών για την εφαρμογή προσωρινού πλαισίου με βάση την ανακοίνωση της Επιτροπής της 19/03/2020 C(2020)1863 final (Προσωρινό Πλαίσιο) και χορηγήθηκε ήδη σημαντική οικονομική ενίσχυση 70 € / στρέμμα, στους  παραγωγούς της εν λόγω ποικιλίας.

Ο κ. Λιούπης τονίζει στην αναφορά του πως από τις μέχρι στιγμής ενισχύσεις, δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί οι επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς του Νομού Μαγνησίας, οι οποίοι με αγωνία αναμένουν αντίστοιχη και ισότιμη μεταχείριση. Αναφέρει δε, πως χαρακτηριστικό του πρωτογενή τομέα στην περιοχή, αποτελεί η της ελιάς, που αποτελεί μονοκαλλιέργεια σε πολλές περιπτώσεις, ενώ η κύρια ποικιλία – μεταξύ των ποικιλιών βρώσιμης ελιάς που καλλιεργούνται – είναι  η Κονσερβολιά Πηλίου Βόλου, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Ο βουλευτής επισημαίνει πως η κατανάλωση της βρώσιμης ελιάς έχει επηρεαστεί αρνητικά από το κλείσιμο της εστίασης, υπάρχουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, σημαντικές ποσότητες οδηγήθηκαν προς ελαιοποίηση,  λόγω προσβολής από παθογόνα αίτια, ενώ εκτεταμένες σημειώθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο από την πρόσφατη και για το λόγο αυτό ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καπνοί σε φρεάτιο στο κέντρο του Βόλου - https://t.co/MDxL5f0olr -

  • Διανομή προϊόντων ΤΕΒΑ από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου - https://t.co/Bm7RW3zQdB -

  • Μελέτη αποκατάστασης του τοξωτού γεφυριού Τσαγκαράδας - https://t.co/ogvBKXktq5 -

"Αλιεύοντας" την είδηση