Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ένταξη σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των ροδακινοπαραγωγών του Νομού Μαγνησίας
Ένταξη σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των ροδακινοπαραγωγών του Νομού Μαγνησίας

Ένταξη σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των ροδακινοπαραγωγών του Νομού Μαγνησίας

Αναφορά Αθανάσιου Λιούπη στους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης

Το αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείου Σποράδων Νομού Μαγνησίας για την οικονομική στήριξη με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) των ροδακινοπαραγωγών όλης της Μαγνησίας, προώθησε με αναφορά του στους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας  Αθανάσιος Λιούπης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λιούπης στην αναφορά του, οι της Μαγνησίας προσδοκούν την ισότιμη μεταχείρισή τους, την ενίσχυση και την ένταξή τους σε αντίστοιχο πρόγραμμα στήριξης, όπως πρόσφατα αποφασίστηκε σύμφωνα με το ΦΕΚ B' 1224/30.03.2021 για τη «Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παρς γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παρς βιομηχανικών και επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών στους παραγωγούς», στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετική για τα προτα των ροδακινοπαραγωγών είχαν οι που εποπτεύονται από το ΥΠΑΑΤ, μετά από συνεννόηση με τον Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου & Βορείων Σποράδων, από τον Μάιο του 2020.

Στη Μαγνησία, τονίζει ο βουλευτής και ιδιαίτερα στην περιοχή του Κεντρικού Πηλίου -Αγριά, Λεχώνια, Άγιο Βλάσιο, Δράκεια, , Άγιο Λαυρέντιο- ιδιαίτερα οι καλλιεργητές της ποικιλίας «λεμονάτα», αντιμετώπισαν μεγάλο πρόβλημα με εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή, εξαιτίας των συνεχών έντονων βροχοπτώσεων,  που σημειώθηκαν την περίοδο της άνοιξης.

Άμεση ήταν τότε η αντιμετώπιση του ζητήματος, από το αρμόδιο υπο του ΕΛΓΑ στη και οι υπεύθυνοι γεωπόνοι έκαναν επιτόπιες επισημάνσεις στην περιοχή, στοιχειοθετήθηκε το αίτιο της ζημιάς για να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης των παραγωγών, από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Λιούπης υπογραμμίζει στην αναφορά του πως , σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο συνεταιρισμός από τον , στο Νομό Μαγνησίας καλλιεργούνται περίπου 700 στρέμματα με ροδακινιές, κατά συνέπεια, η ενίσχυση είναι όντως ήσσονος σημασίας για τα δεδομένα του ΥΠΑΑΤ, αλλά μέγιστης σημασίας ζήτημα για τους μικροκαλλιεργητές ροδακινοπαραγωγούς του Νομού Μαγνησίας και τη συνέχιση της καλλιέργειας, της εξαιρετικής τοπικής ποικιλίας «λεμονάτα». Για τον λόγο αυτό, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο της οικονομικής στήριξης των ροδακινοπαραγωγών της Μαγνησίας.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση