Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ένταξη δενδρωδών καλλιεργειών της Μαγνησίας σε πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων
Ένταξη δενδρωδών καλλιεργειών της Μαγνησίας σε πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων

Ένταξη δενδρωδών καλλιεργειών της Μαγνησίας σε πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων

Ζητά με αναφορά του ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Ν.Δ. Αθανάσιος Λιούπης

Την ένταξη δενδρωδών καλλιεργειών του νομού Μαγνησίας σε πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων, καθώς αυτές έχουν υποστεί ζημία στην παραγωγή, ζητά με αναφορά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας  Αθανάσιος Λιούπης.

Ο βουλευτής πρόσφατα ενημερώθηκε από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων αλλά και από δενδροκαλλιεργητές, παραγωγούς της Μαγνησίας, πως εντοπίζεται έντονη ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες –αχλαδιές, αμυγδαλιές, ροδακινιές ποικιλίας «λεμονάτα» και σε άλλες- λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών,  που αποδεδειγμένα επικράτησαν την άνοιξη στο νομό. Αυτό αποδεικνύεται και επιστημονικά από την έκθεση του καθηγητή Δενδροκομίας της  Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας   Γ. Νάνου.

Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα του σταθμού,  που υπάρχει στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και τις αντίστοιχες επισημάνσεις,  που έγιναν σε δενδρώνες του νομού,  η ακαρπία είναι έντονη κατά κύριο λόγο στο κεντρικό Πήλιο και στο Δήμο Ρήγα Φεραίου και δεν καλύπτεται από από τα ασφαλιζόμενα αίτια που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.  Κατά συνέπεια, οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δήλωση ζημίας στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα και να αποζημιωθούν.

Ο κ. Λιούπης υπενθυμίζει στον υπουργό, ότι οι παραγωγοί της περιοχής έχουν επανειλημμένα πληγεί από ζημιές στις καλλιέργειες τους και η οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με την πανδημία του κορωναϊού, δημιουργεί ασφυκτικό κλίμα, για τις συγκεκριμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο νομό Μαγνησίας.   

Έχοντας υπόψη την έντονη ανησυχία των παραγωγών και  γνωρίζοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον του Υπουργού για την αγροτική παραγωγή και την οικονομική βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Λιούπης ζητά  τη συμβολή του κ. Βορίδη ώστε να  εξεταστούν προσεκτικά τα εμπεριστατωμένα αιτήματα των αγροτών και να διερευνηθεί η δυνατότητα αποζημίωσης της απολεσθείσας παραγωγής.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση