Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ενημερωτική συνάντηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ
Ενημερωτική συνάντηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ

Ενημερωτική συνάντηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ

Ποια και από ποια προγράμματα επιδοτούνται

Ενημερωτική συνάντηση εν όψει της επικείμενης ενεργοποίησης των Προσκλήσεων ενίσχυσης των (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) /ΠΓΕ (προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη) προϊόντων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-20 (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Leader) πραγματοποιήθηκε στην ς. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών, ομάδες παραγωγών και φορείς μεταποιητικών επιχειρήσεων του Αγροδιατροφικού τομέα της ς.

 

Όπως έγινε γνωστό η Θεσσαλίας με πρόταση του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού και ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφάσισε τα εξής:

α) να στείλει διαμαρτυρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα της υποστήριξης των /ΠΓΕ προϊόντων

β) να συμμετέχει στο δίκτυο ευρωπαϊκών Περιφερειών προβολής των τοπικών προϊόντων του δικτύου AREPO. Στη Θεσσαλία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 20 Πιστοποιημένα ΠΟΠ/ΠΓΕ και τρόφιμα, ενώ άλλα 20 βρίσκονται προς Αναγνώριση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με φάκελο που στηρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής  Γιώργος Λαδόπουλος επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υποστηρίξει τον πρωτογενή τομέα σε μια προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δημιουργία θεσμών για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, μέσα από συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, επαγγελματικές οργανώσεις κ.α. και παράλληλα μέσα από ευρωπαϊκά Προγράμματα.

«Πιστεύουμε στο πρωτογενή τομέα, τόσο στο ζωικό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο, εκτιμούμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και βάση αυτής της οικονομικής, ποιοτικής και εμπορικής ανάπτυξης είναι η εξωστρέφεια. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης έχει τονίσει ότι εάν δεν αποκτήσουμε εξαγώγιμα προϊόντα δεν θα μπορέσουμε να έχουμε την προστιθέμενη αξία στην παραγωγή και τη μεταποίηση. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες της Περιφερείας, είναι αυστηροί και βεβαιώνουν ότι τα τοπικά προϊόντα είναι άριστα ποιοτικά και πληρούν όλους τους κανόνες της δημόσια υγείας», σημείωσε ο Γ. Λαδόπουλος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ελασσόνας  Νίκος Ευαγγέλου τόνισε πόσο σημαντικό είναι ιδιαίτερα για την περιοχή της Ελασσόνας το ζήτημα της φέτας, καθώς και το αρνάκι, κατσικάκι Ελασσόνας και σημείωσε την ικανοποίησή του στην πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την υποστήριξη των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων. Τόνισε ότι ο Δήμος Ελασσόνας θα είναι αρωγός σ' αυτή την προσπάθεια και ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας Νίκος Γαβριήλ ανέλυσε τον κανονισμό 1151/2012 που αφορά τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ καθώς και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ).

Το στέλεχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας  Γιώργος Εμμανουήλ ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών ΑREPO και είναι ανάμεσα στις πρώτες περιφέρειες της χώρας και της Ε. Ε. στην παραγωγή και εμπορία παραδοσιακών ποιοτικών ΠΟΠ/ΠΓΕ αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Είναι προϊόντα κατοχυρωμένα με εισήγηση και φάκελο μελέτης οργανώσεων παραγωγών που θα ελέγξει το Υπουργείο Γεωργίας και ακολούθως πιστοποιούνται ή θα πιστοποιηθούν με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τους κανονισμούς 1151/2012 (&1234/2007) τα ακόλουθα Θεσσαλικά προϊόντα και τρόφιμα (σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Συνθήκης της ΕΕ και το παράρτημα 1 του άρθρου 2 του καν. 1151/2012):

ΤΥΡΙΑ ΠΟΠ

ΦΕΤΑ, Κασέρι, Μανούρι, Γαλοτύρι, Μπάτζος Θεσσαλίας, Γραβιέρα Αγράφων Καρδίτσας

ΚΡΕΑΤΑ ΠΟΠ

Αρνάκι και Κατσικάκι Ελασσόνας

Κατσικάκι Σκοπέλου, Αρνάκι Αργιθέας, Τόνος Αλοννήσου σε διαδικασία αναγνώρισης

ΦΡΟΥΤΑ ΠΟΠ/ΠΓΕ

Φιρίκι Πηλίου και Μήλα ς

Δαμάσκηνο Σκοπέλου σε διαδικασία αναγνώρισης

Κεράσι και Μήλα Αγιάς σε διαδικασία αναγνώρισης

Αχλάδι, ροδάκινο και Τυρνάβου σε διαδικασία αναγνώρισης

Ακτινίδια Δέλτα Πηνειού σε διαδικασία αναγνώρισης

ΕΛΙΕΣ ΠΟΠ/ΠΓΕ

Κονσερβοελιά Μαγνησίας

Ελιά Κισσάβου και Τεμπών σε διαδικασία αναγνώρισης

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΠΟΠ

Αμύγδαλα Συκουρίου, Τυρνάβου και Αλμυρού σε διαδικασία αναγνώρισης

Κάστανα Κισσάβου σε διαδικασία αναγνώρισης

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΠ/ΠΓΕ/EΠΙΠ

Φασόλια και Πατάτες Oρεινών περιοχών Θεσσαλίας, σε διαδικασία αναγνώρισης

Αλλαντικά Θεσσαλίας σε διαδικασία αναγνώρισης

Χαλβάς Φαρσάλων σε διαδικασία αναγνώρισης

Σκόρδα Πλατυκάμπου

Mέλι Θεσσαλίας σε διαδικασία αναγνώρισης

Προϊόντα Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής Θεσσαλίας σε διαδικασία αναγνώρισης

ΚΡΑΣΙΑ ΠΟΠ

Ραψάνης Λάρισας, Αγχιάλου Μαγνησίας, Μεσενικόλα Καρδίτσας, Τσίπουρο Τυρνάβου

ΚΡΑΣΙΑ ΠΓΕ

Τυρνάβου, Ελασσόνας, Μετέωρα Τρικάλων, Μαγνησίας, Καρδίτσας

Tα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα της Ελλάδας που παράγουν και εμπορεύονται 1200 επιχειρήσεις στην Ελλάδα ελέγχονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (AGROCERT) σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ των Περιφερειών βάση της ΚΥΑ 261611/2006. Πρέπει να εκπληρούν & τα άρθρα του καν. 1151/2012, άρθρο 7: για τις προδιαγραφές του προϊόντος, άρθρο 8 της Ομάδας Παραγωγών, άρθρο 13 ως προς αποφυγή Ελληνοποιήσεων και απομιμήσεων κοκ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΟΠ/ΠΓΕ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

 

  • LEADER 2014-20 Eως 12/ 2017 (μέσω πρόσκλησης Αναπτυξιακών Περιφέρειας)

Mέτρο 19.2.7.2 Επιδότηση σύνταξης Φακέλου ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ

& δράσεις Ενίσχυσης μεταποίησης και σύνδεσης με αγρο και οικοτουρισμό και Προβολής   ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ

2) ΓΓΕΤ δράσεις ΕΠΑΝΕΚ 2014-20 για Επιδότηση σύνταξης Φακέλου ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ πρωτογενή & δευτερογενή τομέα, 2018 (προυποθέτει Διαγνωστική Έκθεση)

  • Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, Αρχές 2018

Μέτρο 3.2 και 16.1 Ενίσχυση Καινοτομίας και Προβολής ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων για παραγωγή (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα).

  • Οριζόντιο Πρόγραμμα Ε. Ε. για ΠΟΠ/ΠΓΕ/ ΑREPO προβολή 1/2018 & 1/2020

5)Διακρατικά Interreg (ΜΕD,ENI, κα) για ΠΟΠ/ΠΓΕ προβολή μέσω συνεργασιών

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΔΥΝΗΤΙΚΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών του άρθρου 37, Φορείς διαχείρισης ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων άρθρου 38, Αγροδιατροφικές συμπράξεις Περιφερειών, του άρθρου 35, Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ανά ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόν, του άρθρου 34 του Νόμου 4384/2016 & συλλογικοί φορείς παραγωγών με ΑΦΜ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη οι περιφερειακοί σύμβουλοι: Γιώργος Σάκκας και Δημήτρης Γιαλαμάς, ο διευθυντής Προγραμματισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιώργος Μπαξεβάνος, η διευθύντρια του ΣΘΕΒ Έλενα Καματέρη, ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ελασσόνας Αθανάσιος Γεροφωκάς, ο Γιάννης Κόκουρας από την ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, εκπρόσωποι της ΑΝΚΑ, της ΑΕΝΟΛ, της ΚΕΝΑΚΑΠ, αλλά και Δήμων της περιοχής, όπως και εκπρόσωποι συναιτερισμών και ομάδων παραγωγών.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση