Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ενημέρωση για τον εντομολογικό εχθρό της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus
Ενημέρωση για τον εντομολογικό εχθρό της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus

Ενημέρωση για τον εντομολογικό εχθρό της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίς κι Κτηνιατρικής των και Σποράδων ενημερώνει για ένα νεοεμφανιζόμενο εχθρό στην της ς. Πρόκειται για το έντομο Yasumatsu (σφήκα της ς) που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2014 σε περιοχή της Π.Ε. Πιερίας.

Το έντομο προσβάλει τα διάφορα είδη καστανιάς και προκαλεί της παραγωγής των κάστανων έως 85%, της ανάπτυξης και τελικά εξασθένιση των δένδρων.

Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του εντόμου σε μεγάλες αποστάσεις είναι μέσω της μετακίνησης φυτών προς φύτευση (νεαρά δενδρύλλια) ενώ σε μικρές αποστάσεις εξαπλώνεται με την πτήση των ενηλίκων ατόμων.

Τα ενήλικα εμφανίζονται από τα μέσα Ιουνίου έως και το τέλος Ιουλίου και ωοτοκούν στους οφθαλμούς των νεαρών βλαστών των δένδρων. Η εκκόλαψη των προνυμφών ξεκινάει κατά τα τέλη Ιουλίου και διαρκεί έως τα τέλη Αυγούστου. Το έντομο προκαλεί κηκίδες σε νεαρά φύλλα, βλαστούς και οφθαλμούς οι οποίες στο αρχικό στάδιο (καλοκαίρι) δεν είναι ορατές και γίνονται αντιληπτές την επόμενη άνοιξη όπου πλέον τα σημεία προσβολής είναι πολύ ευδιάκριτα.

Εξαιτίας της βιολογίας του εντόμου η εφαρμογή ψεκασμών φυλλώματος έχει περιορισμένα ενώ η εφαρμογή ψεκασμών εναντίον των κηκίδων δεν εγγυάται την καταπολέμησή του. Σε νεαρούς καστανεώνες προτείνεται η μηχανική αφαίρεση και καταστροφή των κηκίδων πριν την έξοδο των ενηλίκων ενώ σε καστανεώνες μεγάλης ηλικίας είναι πρακτικά αδύνατη η αντιμετώπιση του εντόμου.

Ως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου θεωρείται η βιολογική καταπολέμηση με τη χρήση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis.

Σε κάθε περίπτωση υποψίας προσβολής από τη σφήκα της καστανιάς, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνούν με την Υπηρεσία μας (τηλ.: 2421352493-494) ή τον οικείο Δήμο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση