Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Ενημέρωση ελαιοπαραγωγών για την υπεύθυνη συμβολή τους στην αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς
Ενημέρωση  ελαιοπαραγωγών για την υπεύθυνη συμβολή τους στην αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς

Ενημέρωση ελαιοπαραγωγών για την υπεύθυνη συμβολή τους στην αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς

Παρατηρήθηκε ικανοποιητική καρπόδεση μετά την ανθοφορία των ελαιοδένδρων και η πήξη του πυρήνα του ελαιοκάρπου έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου πενθημέρου του Ιουλίου, μετά τη διενέργεια επιτόπιων επιθεωρήσεων της Ομάδας Διαχείρισης του Προγράμματος Δακοκτονίας.

Τοποθετήθηκε το δίκτυο δακοπαγίδων και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3 αλλαγές, από τις οποίες προκύπτει ότι ο μέσος όρος δάκων ανά παγίδα ανέρχεται μόνον σε 0,52 ανώριμα ακμαία, γεγονός που υποδηλώνει ότι αφενός οι χαμηλές θερμοκρασίες της παρελθούσας χειμερινής περιόδου συντέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στην καταστροφή των διαχειμαζουσών μορφών του δάκου και αφετέρου οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αέρα στην αρχή του τρέχοντος μήνα περιόρισαν σημαντικά την αναπαραγωγή και την επιβίωση της πρώτης γενιάς του δάκου.

Ως εκ τούτου εκπληρώνονται επί του παρόντος οι προϋποθέσεις για την προσδοκία της ευνοϊκής εξέλιξης της φετινής ελαιοπαραγωγής στις και Σποράδων.

Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχτεί το καλύτερο δυνατό για την προστασία της ελαιοκαλλιέργειας και την απόληψη ποσοτικής και ποιοτικής παραγωγής είναι απαραίτητο να ενδιαφέρονται με την ενεργό συμμετοχή τους και οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή των ελαιοπαραγωγών στα εξής κύρια σημεία:

α) να έχουν προβεί στην καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη και του ρυγχίτη,

β) να εφαρμόζουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες και να αντιμετωπίζουν την εδαφική αυτοφυή κάλυψη με ήπιες επεμβάσεις περιορισμού της,

γ) να παρακολουθούν τα «ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ» της Υπηρεσίας και τις ανακοινώσεις που αναρτούν οι εργολάβοι ψεκασμών της περιοχής τους με το τοπικό ημερολογιακό πρόγραμμα διενέργειας δολωματικών ψεκασμών κατά τοποθεσία για την καταπολέμηση του δάκου, ώστε να επιβλέπει συστηματικά καθένας παραγωγός ή εκπρόσωπός τους τη διενέργεια του δολωματικού ψεκασμού στα ελαιοκτήματά τους,

δ) σε περίπτωση παρατήρησης υψηλού αριθμού δάκων σε ένα ελαιόκτημα ο παραγωγός να εφαρμόζει ο ίδιος συμπληρωματικό δολωματικό ψεκασμό ή άλλα μέσα καταπολέμησης του δάκου ιδίως για την περίπτωση λήψης βρώσιμης ποιοτικής ελιάς.

Η επιμελής τήρηση των παραπάνω συστάσεων προάγει την υπευθυνότητα και την ενεργή στάση των παραγωγών, οι οποίοι καλούνται και οφείλουν να συμβάλλουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου.

Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα πλημμελούς καλλιεργητικής φροντίδας των ελαιοκτημάτων από παραγωγούς και η ελλιπής παρακολούθηση – επέμβαση για την προληπτική ή κατασταλτική αντιμετώπιση των εχθρών της ελιάς επιβαρύνουν ανάλογα την έκβαση της καταπολέμησης του δάκου στα πλαίσια των εφαρμοζόμενων δολωματικών ψεκασμών με μέριμνα και εποπτεία της Υπηρεσίας , όχι μόνο εντός των ελαιοκτημάτων των μη επιμελών παραγωγών, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του τοπικού ελαιώνα, λόγω συμβολής στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εξάπλωση και την ανάπτυξη των δακοπληθυσμών.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Διευθυντή ή στις επόπτριες της Ομάδας Διαχείρισης του προγράμματος Δακοκτονίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και Σποράδων (τηλ. 2421352493 και 2421352444).

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη ατόμων στον Βόλο για διακίνηση ναρκωτικών #διακίνησηναρκωτικών - https://t.co/EBJ5H3V1AE -

  • Εμβολιασμός: Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους 3 μήνες #εμβολιασμόςCovid - https://t.co/NPSQgZQWDC -

  • #φωτιά σε βανάκι στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #φωτιά - https://t.co/amsEm2bbVU -

"Αλιεύοντας" την είδηση