Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας
Ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας

Ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας

Απαραίτητες κρίνονται οι ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Διαπιστώσεις – Συστάσεις – Καλλιεργητικές πρακτικές

Την εποχή αυτή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στις περισσότερες περιοχές στο τέλος της ανθοφορίας και καρπόδεσης των 60%-80% των ανθέων, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνεται η 2η γενεά του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.

Με βάση τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) και όπου διαπιστώθηκε ήταν κάτω από το όριο επέμβασης για το πράσινο σκουλήκι ενώ για το ρόδινο παρατηρήθηκαν κατά τόπους υψηλές συλλήψεις.

Ειδικότερα στις όψιμες φυτείες (όπου η καρπόδεση βρίσκεται περίπου στο 50%) όσον αφορά στο πράσινο σκουλήκι συνιστάται η συνέχιση της τακτικής παρακολούθησης της βαμβακοφυτείας καθώς στο προσεχές διάστημα αναμένεται η έναρξη της 3ης γενεάς του πράσινου σκουληκιού. Εφόσον διαπιστωθεί η ύπαρξη τουλάχιστον 5 προνυμφών στα 100 φυτά τότε μόνο να γίνεται χημική επέμβαση.

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι παρατηρείται αυξημένος αριθμός συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) στο εγκατεστημένο δίκτυο φερομονικών παγίδων στα Κ.Δ. , Χάλκη, έο Περιβόλι, Μελία και ίκαια. Με βάση τις παρατηρήσεις από τους επιτόπιους ελέγχους διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρόδινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης σε τοποθεσίες των Κ.Δ. , Νέο Περιβόλι και Χάλκη.

Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και σε βαμβακοφυτείες που βρίσκονται στο στάδιο της πλήρης καρποφορίας συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να πραγματοποιούν τακτικές δειγματοληψίες 100 καρυδιών (μεσαίου μεγέθους και όχι περισσότερα από 1-2 από κάθε φυτό) ανά 2-3 ημέρες.

Εφόσον διαπιστωθεί κατά το άνοιγμά τους προσβολή στο 5% τότε και μόνο να γίνεται χημική επέμβαση. Η εξέταση των καρυδιών πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή καθώς η νεαρή προνύμφη όταν εκολλαφθεί έχει μήκος 1-1,5 χιλιοστό και είναι λευκού χρώματος με μαύρο κεφάλι.

Επισημαίνεται ότι όπου γίνει ή έχει γίνει επέμβαση με πυρεθροειδή για την αντιμετώπιση του ρόδινου σκουληκιού εφόσον διαπιστωθεί πάλι προσβολή να γίνει επανάληψη του ψεκασμού με χρονικό διάστημα μεταξύ των ψεκασμών τις 7 με 10 μέρες.

Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Να αποφεύγονται ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά και όπου κρίνεται αναγκαίο η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως μετά τη δύση του ηλίου.

Οι βαμβακοπαραγωγοί να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.

Επίσης, οι Γεωπόνοι (Καταστήματα Γεωργικών Φαρμάκων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας έτσι ώστε, σε μαζί τους, να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή και επιπλέον να μελετηθεί η πιθανή ανθεκτικότητα που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς που θα χρησιμοποιήσουν σκευάσματα στην τρέχουσα περίοδο, ότι εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα ασφαλούς διαχείρισης κενών συσκευασίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε με την Π.Ε. Λάρισας, τον ΕΣΥΦ, το ΓΕΩ Κεντρικής Ελλάδος, το Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας, το Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων του νομού Λάρισας και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Προτείνεται στους παραγωγούς να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση