Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Περίπου 1,1 εκατομμύριο ελαιόδεντρα έχει μολύνει ο Xylella fastidiosa
Περίπου 1,1 εκατομμύριο ελαιόδεντρα έχει μολύνει ο Xylella fastidiosa

Περίπου 1,1 εκατομμύριο ελαιόδεντρα έχει μολύνει ο Xylella fastidiosa

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς, εταιρίες διεθνών μεταφορών, ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς, τελωνιακούς κ.α.) για τα νέα δεδομένα σχετικά με την Xylella fastidiosa.

Ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Xylella fastidiosa έχει μολύνει έως σήμερα περίπου 1,1 εκατομμύριο ελαιόδεντρα (10% στου συνόλου) στην περιφέρεια της Απουλίας στην Ιταλία, ενώ στη συνέχεια διαπιστώθηκε και στη Γαλλία. Στην Ελλάδα δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα καταγραφή του συγκεκριμένου παθογόνου, όμως η διαπίστωση της παρουσίας του σε χώρες της Ε.Ε. οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην λήψη προληπτικών μέτρων (Εκτελεστική Απόφαση 2015/789/ΕΕ όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει) για να αποτραπεί ο κίνδυνος της εισαγωγής και εξάπλωσής του.

Με την απόφαση αυτή προβλέπονται μια σειρά αυστηρών μέτρων με εφαρμογή τόσο στη διακίνηση φυτών που μπορεί να είναι ξενιστές του οργανισμού και στην εισαγωγή φυτών ξενιστών από τρίτες χώρες στις οποίες έχει διαπιστωθεί η παρουσία του.

Η Xylella fastidiosa με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελαιοκαλλιέργειας και του αγροτικού οικοσυστήματος της Ελλάδας κατατάσσεται στην κατηγορία των επιβλαβών οργανισμών μέγιστου ρίσκου. Η εγκατάστασή του στη χώρα μας θα έχει δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες και τεράστιες επιπτώσεις στο αγροτικό οικοσύστημα και τον τουρισμό της.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. Γενικά, καθώς το προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων, τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού. Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός φυτών είναι δυνατόν να προσβληθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.

Στην Ιταλία έρευνες έδειξαν ότι τα συμπτωματικά ελαιόδενδρα είχαν προσβληθεί από ένα σύμπλοκο παθογόνων: X. fastidiosa, διάφορα είδη μυκήτων που ανήκουν στα γένη Phaeoacremonium and Phaemoniella, και το λεπιδόπτερο Zeuzera pyrina, και η ασθένεια ονομάστηκε «Σύμπλοκο της ταχείας αποξήρανσης της ελιάς».

Πληροφορίες για τα συμπτώματα καθώς επίσης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνει το έντυπο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου: www.bpi.gr > ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ > Επισκοπήσεις > Κατευθυντήριες Οδηγίες Μακροσκοπικών Ελέγχων> Βακτήρια/Φυτοπλάσματα>ΟΔΗΓΙΕΣ Xylella fastidiosa

Η Υπηρεσία έχει αναρτήσει κατάλογο των φυτών ξενιστών του οργανισμού στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας:
www.thessaly.gov.gr>Ενημέρωση>Γεωργικά Θέματα>2016>ΠΕ Λάρισας>Ενημέρωση> Φυτά ξενιστές ευπαθή στον επιβλαβή οργανισμό Xylella fastidiosa (15/2/2016)

Λόγω της σοβαρότητας του παθογόνου και της σημασίας της καλλιέργειας των φυτών ξενιστών στη χώρα, παρακαλούναι οι υπόχρεοι να ενημερώνουν την Υπηρεσία :

  • Κατά την εισαγωγή φυτών στις φύτευση στη χώρα στις, από χώρες στις οποίες έχει γνωστοποιηθεί η παρουσία του, προκειμένου να διενεργηθούν οι επίσημοι έλεγχοι.
  • Στην περίπτωση που διαπιστώσουν ύποπτα συμπτώματα (σε φυτά προς φύτευση στα φυτώρια και κατά τη διακίνησή τους, καθώς επίσης και στους οπωρώνες) όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.

Υπενθυμίζται ότι οι σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία (Π.Δ. 365/2002- 307Α) υπόχρεοι οφείλουν να γνωστοποιούν στην αρμόδια αρχή (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων ή κάθε άλλη ανωμαλία που αφορά στα φυτά.

Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (τηλέφωνα: 2413 511110, 511119, 511181).

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση