Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Δυνατότητες αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας της Μαγνησίας
Δυνατότητες αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας της Μαγνησίας

Δυνατότητες αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας της Μαγνησίας

Οι δυνατότητες αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας της Μαγνησίας μέσα από τον ρόλο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναλύθηκαν χθες σε που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο ΞΕΙΑ το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης αναφέρθηκε  στη δημιουργία του αγροτοεπιχειρηματικού τμήματος που επιχειρεί ο φορέας για στην στήριξη του αγροτικού κόσμου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα, τοπικά με προστιθέμενη αξία.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κ. Μπασδάνης,  «η οικονομία βρίσκεται καθηλωμένη στο τούνελ της ύφεσης, με τους παραγωγικούς ιστούς του αγροτικού και του βιομηχανικού τομέα, χρόνο με το χρόνο να αποσυντίθενται και η εγχώρια παραγωγή ολοένα και περισσότερο να συρρικνώνεται.

Βλέποντας τα στοιχεία της διάρθρωσης του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές και της συνολικής απασχόλησης της ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο 1980-2015, συνεπάγονται δύο βασικά συμπεράσματα.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι την περίοδο 1980-2015, το ποσοστό συμμετοχής αμφότερων του αγροτικού και του βιομηχανικού τομέα στην παραγωγή του ΑΕΠ της χώρας από 47% ελαττώθηκε μόλις σε 19,2%. Αυτή η καίριας σημασίας στατιστική παρατήρηση, καταδεικνύει την καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής μας οικονομίας, που με το πέρασμα των χρόνων τείνει να προσλάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι την περίοδο 1980-2015, η συμβολή του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα στη συνολική απασχόληση της ελληνικής οικονομίας από 58% συρρικνώθηκε σε 27,8% το 2015.

Κάτω υπό αυτές τις συγκλονιστικές συνθήκες, το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας είναι αβέβαιο και δυσοίωνο. Οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας είναι διαχρονικές και ενδογενείς.

Παθογένειες που προκαλούν την εντεινόμενη πτωτική πορεία της ανταγωνιστικότητας του οικονομικού μας συστήματος και την αποσάθρωση της εγχώριας παραγωγής».

Από την πλευρά του ο   εώργιος Βλόντζος, αναπληρωτής καθηγητής Π.Θ. στο τμήμα εωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος μίλησε για τις δυνατότητες της αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας της Μαγνησίας και τον ρόλο του Επιμελητηρίου σ' αυτό, υπογραμμίζοντας ότι «είναι αναγκαία η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ φορέων που συγκροτούν αλυσίδες αξίας (value chain). Είναι αναγκαία η συνεργασία αυτή να είναι θεσμοθετημένη. Τα οφέλη από τις σχέσεις αυτές διαχέονται σε όλα τα μέλη της αλυσίδας σχετικά με απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες παραγωγής.

Η δημιουργία καναλιών επικοινωνίας και η στεγανών επικοινωνίας διευκολύνει την προσαρμογή των προϊόντων στις απαιτήσεις στων καταναλωτών και οι τελικοί χρήστες θα μπορούν να αντιληφθούν ιδιαιτερότητες παραγωγής που οδηγούν σε ιδιαίτερα μέσα από συνεργασία στο πλαίσιο κοινών αρχών και αξιών με τοπικό σύμφωνο ποιότητας και συμβολαιακή γεωργία».

Ο Χρήστος Αθανασίου, καθηγητής στο τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Π.Θ. μίλησε  για την προστασία των αγροτικών προϊόντων και την ασφάλεια των τροφίμων.

Συγκεκριμένα, μίλησε για τις βασικές αρχές στην προστασία των αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με χημικές και μη χημικές μεθόδους.

Χαιρετισμό στην απηύθυνε ο  Κώστας Λάμπρου, πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, ενώ τες ήταν και οι υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας της Δ   Γιώργος Καλτσογιάννης.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση