Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Δρομολογούνται με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για τους πληγέντες αγρότες της Ν. Αγχιάλου
Δρομολογούνται με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για τους πληγέντες αγρότες της Ν. Αγχιάλου

Δρομολογούνται με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για τους πληγέντες αγρότες της Ν. Αγχιάλου

Την Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021, ο Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών,  Χρήστος Τριαντόπουλος, σε συνέχεια πρόσκλησης από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού έας Αγχιάλου και από αγρότες της περιοχής, βρέθηκε στις αγροτικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής του τέως Δήμου . Αγχιάλου, οι οποίες και επλήγησαν προ ημερών από χαλάζι, καταστρέφοντας σημαντικό μέρος της παραγωγής.

Ειδικότερα, μαζί με τους αγρότες της περιοχής, ο κ. Τριαντόπουλος επισκέφθηκε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ ακολούθησε και ανοικτή συζήτηση κατά την οποία ενημέρωσε τους αγρότες της περιοχής για τις προβλεπόμενες διαδικασίες που δρομολογούνται με ταχείς ρυθμούς από τον ΕΛΑ, αλλά και για την πορεία των αποζημιώσεων και των μέτρων στήριξης που αφορούν τον «Ιανό».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο  Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «[…] δυστυχώς η ευρύτερη περιοχή του τέως Δήμου Νέας Αγχιάλου, περιλαμβάνοντας πέραν από αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Νέας Αγχιάλου και αυτές σε Μικροθήβες και , ενώ σε αυτές προστίθεται άλλες στο , επλήγησαν και φέτος το καλοκαίρι από χαλάζι, όπως και πέρυσι. Ήδη από την πρώτη στιγμή έφτασε στην περιοχή κλιμάκιο του ΕΛΑ για να προσδιορίσει την περίμετρο και την έκταση της ζημιάς από το χαλάζι σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και καλλιέργειες της περιοχής. Άμεσα, από σήμερα, ξεκινά η δηλωτική διαδικασία από τους αγρότες που επλήγησαν μέσω της ανταποκρίτριας του ΕΛΓΑ στην περιοχή, η οποία και θα διαρκέσει δεκαπέντε ημέρες. Και, όπως προβλέπεται, στη συνέχεια τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα επισκεφθούν την πληγείσα περιοχή για να κάνουν τις σχετικές εκτιμήσεις και αξιολογήσεις των ζημιών από το χαλάζι, ώστε να δρομολογηθεί με ταχείς ρυθμούς η προβλεπόμενη διαδικασία αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, όπως πραγματοποιήθηκε και την περασμένη χρονιά που η περιοχή είχε πληγεί πάλι από χαλάζι τον Αύγουστο. Άλλωστε, ο ΕΛΓΑ, υπό την νέα του όλη αυτή τη περίοδο, έχει δείξει πρωτοφανή αντανακλαστικά, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ανταποκρινόμενος στον ρόλο του δίπλα στον Έλληνα αγρότη. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστεί η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμε και θα υπάρχει ανά τακτά διαστήματα η σχετική ενημέρωση […]».

Παράλληλα, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ενημέρωσε τους αγρότες της περιοχής για την πορεία των επιχορηγήσεων επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τη θεομηνία «Ιανός», καθώς προ ημερών εκδόθηκε και η τελευταία κοινή υπουργική απόφαση που αφορά τη χορήγηση προκαταβολής σε επιχειρήσεις και σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ στις επόμενες λίγες ημέρες οι δικαιούχοι θα λάβουν τα ποσά στους λογαριασμούς τους. Συνάμα, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία των προκαταβολών για την περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, θα προχωρήσει άμεσα η επόμενη φάση, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να χορηγηθεί στους επιχειρηματίες και στους αγρότες που επλήγησαν οι εκμεταλλεύσεις τους από τη θεομηνία «Ιανός» το τελικό ποσοστό κάλυψης της ζημιάς, σημειώνοντας ότι σίγουρα θα είναι υψηλότερο από ό,τι χορηγούνταν μέχρι πρότινος, αλλά και πιο γρήγορα, αφού σε πολλές περιπτώσεις η ολοκλήρωση της διαδικασίας επιχορήγησης μετά από θεομηνία είχε ορίζοντα τριών ή και περισσοτέρων ετών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση