Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Δόσεις εμβολίου για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων
Δόσεις εμβολίου για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων

Δόσεις εμβολίου για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων

Προμηθεύεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας

 Στην προμήθεια 80.000 δόσεων εμβολίου για την του ζωικού κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πυρετό στη Θεσσαλία προχωρά η Περιφέρεια.

Ο υπέγραψε τις σχετικές συμβάσεις για την αγορά των εμβολίων που αναμένεται να συμβάλουν στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού όπου απαιτηθεί.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τον καταρροϊκό πυρετό και να δράσουμε άμεσα σε περίπτωση που επανέλθει το νόσημα» δηλώνει ο . «Σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία μας και παρά το αντίξοο δημοσιονομικό πλαίσιο και τις χρονοβόρες διαδικασίες για τη σύναψη των συμβάσεων καταφέραμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο του δυνατού να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες δόσεις εμβολίου για την αντιμετώπιση του νοσήματος» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

 

Οδηγίες προς τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών

Μετά την πρόσφατη ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την εμφάνιση της Γρίπης των πτηνών στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη , στη Γαλλία, στις Κάτω Χώρες και τελευταία στην Ιταλία, Κροατία και Σλοβενία και λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της νόσου και της πιθανότητας της σταδιακής εξάπλωσής της σε άλλες χώρες, ενεργοποιήθηκε η εκτελεστική απόφαση () 2020/1606 για ορισμένα προσωρινά μέτρα προστασίας σχετικά με τη των πτηνών του υποτύπου H5N8.

Μετά από τα παραπάνω και βάση της επιδημιολογίας της νόσου, όπου τα άγρια πτηνά αποτελούν την δεξαμενή του ιού και τη μεταδίδουν στα οικόσιτα ιδίως κατά τη μετανάστευσή τους προς τις νοτιότερες θερμές χώρες, λόγω του αυξημένου κινδύνου, παρακαλούνται οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών να λάβουν μέτρα βιοασφάλειας ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

 1. Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αγρούς, κ.λπ.)

 

 1. Τα ανοίγματα των κοτετσιών καλύπτονται με σήτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή οικόσιτων με άγρια πτηνά.

 

 1. Η από κοινού εκτροφή παπιών και χηνών με άλλα πουλερικά απαγορεύεται. Χήνες και πάπιες πρέπει να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.

 

 1. Συνιστάται στους ιδιοκτήτες των πτηνών, μετά την έξοδο από το κοτέτσι, να αλλάζουν ρούχα και παπούτσια. Ρούχα και υποδήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την είσοδο στο κοτέτσι μένουν εκτός σπιτιού.

 

 1. Μετά από κάθε επαφή με τα πτηνά ακολουθεί καλό πλύσιμο των χεριών με άφθονο νερό και σαπούνι και αν υπάρχει να χρησιμοποιείται και απολυμαντικό χεριών.

 

 1. Καλός καθαρισμός των χώρων γύρω από το κοτέτσι, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι ή άλλα υλικά που να προσελκύουν τα άγρια πτηνά.

 

 1. Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από δεξαμενή νερού εκτεθειμένη στο περιβάλλον και στα άγρια πτηνά.

 

 1. Καλό μαγείρεμα του κρέατος και των αυγών που προέρχονται από οικόσιτα πουλερικά.
 2. Μόνο τα απολύτως απαραίτητα άτομα να μετακινούνται προς το κοτέτσι. Αν είναι δυνατό πάντα το ίδιο άτομο να φροντίζει τα πουλερικά. 
  1. Σε περιπτώσεις που παρατηρηθούν θάνατοι πουλερικών σε ποσοστό μεγαλύτερο από 3% την εβδομάδα να ενημερώνουν την αρμόδια τοπική κτηνιατρική Αρχή.

  Οι λοιπές Υπηρεσίες, οι εμπλεκόμενες με την άγρια , όπως δασικοί υπάλληλοι, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, καθώς επίσης και ιδιωτικοί φορείς όπως κυνηγοί, κέντρα περίθαλψης άγριων πτηνών, παρακαλούνται σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών, ασθενών ή ημιθανών πτηνών, να επικοινωνούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα δείγματα για την έγκαιρη διαπίστωση της νόσου.

Xρ. Τριαντόπουλος: Στις 4 Δεκεμβρίου το σύνολο της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ

στους αγρότες της για τον «Ιανό»

Στο πλαίσιο του συντονισμού των μέτρων στήριξης και αποζημίωσης των περιοχών που επλήγησαν από τον «Ιανό», και σε συνέχεια επικοινωνίας με τον ΕΛΓΑ, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε τα παρακάτω:

«Στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποζημίωσης των περιοχών που επλήγησαν από τον ‘Ιανό’, έχει αναπτυχθεί μία στενή συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και, δη, με τον ΕΛΓΑ, ο οποίος με ιδιαίτερη μεθοδικότητα και ταχύτητα προωθεί την αποζημίωση των αγροτών στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό».

Έτσι, σε συνέχεια της καταβολής των προκαταβολών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις περιοχών με ευρείας έκτασης , δρομολογείται η καταβολή των αποζημιώσεων και στις άλλες περιοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 4 Δεκεμβρίου δρομολογείται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους δικαιούχους αγρότες της που επλήγησαν από τον ‘Ιανό’ και, μάλιστα, θα αφορούν το σύνολο της αποζημίωσης που έχει υπολογιστεί από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Πρόκειται, ειδικότερα, για αποζημιώσεις προς τους αγρότες της Μαγνησίας που θα διαμορφωθούν στο σύνολό τους κοντά στα 2 εκατ. .

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα ακολουθήσουν και οι άλλες περιοχές εντός των χρονικών περιθωρίων που έχουν οριστεί. Και συνεχίζουμε όλοι σε στενή συνεργασία».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

 • Δεύτερη  πανθεσσαλικά και  11η πανελλαδικά η Μαγνησία στους εμβολιασμούς  - https://t.co/47wB6PEwTc… -

 • Τελευταίο κολύμπι για 71χρονο στο Αλωνάκι Ν. Αγχιάλου #τελευταίοκολύμπι - https://t.co/36zUPNjKUI -

 • Φωτιά έκαψε ελαιόδενδρα και αποθήκη στο Κρόκιο #ΚρόκιοΑλμυρού - https://t.co/SyfHnw4ZKu -

"Αλιεύοντας" την είδηση