Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην Π.Ε. Μαγνησίας 
Δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην Π.Ε. Μαγνησίας 

Δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην Π.Ε. Μαγνησίας 

  Με βάση την αξιολόγηση των ποσοτικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του δακοπληθυσμού, που προέκυψαν από τις πληροφορίες του αναρτημένου δικτύου δακοπαγίδων (αριθμό ακμαίων, αναλογία φύλου και αναπαραγωγική ωριμότητα των θηλυκών ακμαίων) σε συνδυασμό με το στάδιο ανάπτυξης του ελαιόκαρπου και τις επικρατούσες – αναμενόμενες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, σχετική υγρασία και ταχύτητα αέρα περιβάλλοντος) κρίθηκε απαραίτητη η επέμβαση για την προληπτική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και δόθηκε εντολή διενέργειας δολωματικού ψεκασμού στον ανάδοχο εργολάβο.

Ειδικότερα, κατ΄εντολή και υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας  διενεργείται δολωματικός για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς από τον ανάδοχο εργολάβο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Β. Σποράδων», σε εκτέλεση σχετικής σύμβασης παροχής υπηρεσιών για τις παρακάτω περιοχές/ τοποθεσίες και ημερομηνίες εφαρμογής, ήτοι:

  • οι Τ.Κ. Κατηχωρίου, Τ.Κ. Πορταριάς και Τ.Κ. Άλλης Μεριάς θα ψεκαστούν από συνεργείο σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: στις 15/10/2019 θα ψεκαστούν οι τοποθεσίες Πορταριά, Άγιος Κωνσταντίνος, Νέος Οικισμός, Άγιος Δημήτριος και Μούσγιες, στις 16/10/2019 οι τοποθεσίες Άλλη Μεριά, Μεριάς και Περιφερειακός, στις 17/10/2019 οι τοποθεσίες Κατηχώρι, Παναγία Μεγαλογένη και Καστρί, στις 18/10/2019 οι τοποθεσίες Κατηχώρι, Μεγάλη Ράχη και Ασβεσταριές και στις 19/10/2019 οι τοποθεσίες Κατηχώρι, Φυτέματα και Μούχος
  • στην Τ.Κ. Αγίου Βλασίου θα ψεκαστούν στις 15/10/2019 η τοποθεσία , στις 16/10/2019 οι τοποθεσίες Μπαλίνα και Καψάλα, στις 17/10/2019 οι τοποθεσίες Μουρτάκια και Αμαδίστρα, στις 18/10/2019 οι τοποθεσίες Πετράλωνα και Αμαδίστρα, στις 19/10/2019 οι τοποθεσίες Αμαδίστρα και Καρδάρα, στις 20/10/2019 οι τοποθεσίες Καρδάρα, Λαμπογιανέικα και Παλιόκαστρο, στις 21/10/2019 οι τοποθεσίες Άγιος Αχίλλειος και και στις 22/7/2019 οι τοποθεσίες Άγιος (χωριό), Στρόφιλος και .

Ο θα εφαρμοστεί ανά τρία (3) ελαιόδεντρα με προβλεπόμενη συνολική διάρκεια οκτώ (8) ημερών

Σε περίπτωση επικείμενης τοπικής βροχής ή υπέρβασης τοπικά της θερμοκρασίας αέρα άνω των 28ο C ή επικράτησης ανέμου εντάσεως μεγαλύτερης των 5 μποφόρ αναστέλλεται προσωρινά η εφαρμογή του ψεκασμού κατόπιν εντολής της Υπηρεσίας.

Επισημαίνεται ότι στις κατοικημένες περιοχές επιτρέπεται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών  του προγράμματος  δακοκτονίας, μη τηρουμένων των ελαχίστων αποστάσεων από τους χώρους προστασίας  σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 7 περίπτωση 1ε) ββ) της Κ.Υ.Α. 6669/79087/20-8-2015 (ΦΕΚ 1791/Β/2015).

Καλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές να μεριμνήσουν για την προσπελασιμότητα των περιφραγμένων ελαιοκτημάτων τους στα συνεργεία ψεκασμού και την κοπή των ζιζανίων για την αποτελεσματική εφαρμογή του δολωματικού ψεκασμού σε όλα τα ελαιοκτήματα (μη συμπεριλαμβανομένων των ενταγμένων στη βιολογική ).

Επίσης οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να περιορίσουν τα ποίμνια και τα τους μακριά από τις παραπάνω ψεκαζόμενες περιοχές.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παρουσιάζεται το βιβλίο «#Βασιλική» της Λεμονιάς Μουλά #Βασιλική - https://t.co/kBgYuiE1qn -

  • Εκτελούσε παράνομα #εργασίες σε εξωτερικό λουτρό  #εργασίες - https://t.co/RckgBgYdkI -

  • Διακρίσεις και θέσεις στο βάθρο από τους δρομείς του ΣΔΥ Βόλου στο Μέτσοβο Ursa Trail - https://t.co/Fa4FqjOWh6 -

"Αλιεύοντας" την είδηση