Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Διήμερο τιμής και μνήμης στον συνεταιριστή της Ζαγοράς
Διήμερο τιμής και μνήμης στον συνεταιριστή της Ζαγοράς

Διήμερο τιμής και μνήμης στον συνεταιριστή της Ζαγοράς

Το 2016 αποτελεί ιδιαίτερη χρονιά για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου εξαιτίας της ολοκλήρωσης 100 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας της Οργάνωσης. Αυτό άλλωστε έχει ήδη αναδειχθεί με πολλαπλές δράσεις που διοργανώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη, με αποκορύφωμα αυτή της έλευσης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ιστορική κωμόπολη της Ζαγοράς ώστε να τιμήσει αυτή την πορεία – πρότυπο όπως χαρακτηρίστηκε και από τον ίδιο.

Μετά και το επετειακό τριήμερο, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, οι δράσεις συνεχίζονται και ήδη καταγράφεται μεγάλη τάση συμμετοχής από σχολεία ολόκληρης της χώρας για τον πανελλήνιο ικό διαγωνισμό με θέμα το μήλο που διοργανώνει ο Συνεταιρισμός και αφορά τους μαθητές Δημοτικού Σχολείου.

Αν το 2016 είναι το έτος των 100 χρόνων, η 27η Οκτωβρίου θεωρείται η γενέθλιος ημέρα της του Συνεταιρισμού. Στις 9 Οκτωβρίου 1916, 100 χρόνια και μερικές μέρες πριν, ο Πατέρας Κωνσταντίνος Σαμαράς , προσωρινός Πρόεδρος της Οργάνωσης τότε, υπέγραψε στο διαβιβαστικό έγγραφο που συνόδευσε τις 199 υπογραφές Ζαγοριανών επί του καταστατικού που εστάλη στην Αθήνα προς έγκριση.

Στις 27 Οκτωβρίου 1916 ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας ενέκρινε το αίτημα των Ζαγοριανών και έτσι προέκυψε η ημερομηνία ως γενέθλιος ημέρα. Στο σημείο αυτό είναι άξιο σχολιασμού από πλευράς ιστορικού συμβολισμού, το γεγονός ότι ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς έχει ιδρυθεί πριν τη σύσταση Υπουργείου Γεωργίας από το ελληνικό .

27 Οκτωβρίου 2016, 100 χρόνια μετά, το Δ.Σ. και τα μέλη του Συνεταιρισμού κρίνουν ότι αυτή η μεγαλειώδης πορεία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους αυτούς που παραμέρισαν ιδεολογίες, πάθη, αντιπαραθέσεις και μέσα στη δίνη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισαν να δώσουν στο χωριό ένα αιώνιο δώρο. Στο όνομά τους και στο όνομα όλων όσων με τη συμμετοχή τους, έστω και παροδικά, συνέβαλαν στην ίδια την ύπαρξη του Συνεταιρισμού αλλά και σε ένδειξη τιμής για τον σημερινό Ζαγοριανό Συνεταιριστή, που στηρίζει με κόπο και θυσίες το μέλλον της Οργάνωσης θα διεξαχθεί διήμερο δράσεων και εκδηλώσεων «μνήμης και τιμής στο Συνεταιριστή» στις 29 και 30 Οκτωβρίου 2016 με αφορμή τη γενέθλιο ημέρα του Συνεταιρισμού.

Το διήμερο αφιερώνεται σε όλους αυτούς που μαζί με την ίδια τη γη που καλλιεργούν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της, είναι ο πυρήνας του Συνεταιρισμού, τους ίδιους τους παραγωγούς.

Στις 29 Οκτωβρίου στις 7:30 μ.μ. θα γίνει η πρώτη επίσημη παρουσίαση του ιστορικού του Αγροτικού Συνεταιρισμού που αναφέρεται στην 100χρονη πορεία του, στο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς. Το σκηνοθετεί ο Γιώργος Λάγδαρης, σε σενάριο του  Ζαγοριανού εκπαιδευτικού και ιστορικού ερευνητή Αλέξανδρου Καπανιάρη. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι από τον Τάσο ικολάου και τη μουσική έχει γράψει ο Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης.

Την επόμενη ημέρα 30 Οκτωβρίου διοργανώνεται στο εργοστάσιο – ψυγείο του Συνεταιρισμού, στο 4ο χιλιόμετρο Ζαγοράς – Χορευτού. Την ημέρα εκείνη η Οργάνωση θα τιμήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της επίσημα τους ιδρυτές της. Στο χώρο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια γλυπτού που φιλοτεχνήθηκε και την καλλιτεχνική επιμέλεια του έχει αναλάβει ο Ζαγοριανός ζωγράφος Κώστας Κομνηνός. Το γλυπτό θα περιλαμβάνει όλα τα ονόματα των Ιδρυτών του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Θα ακολουθήσουν επιπλέον δράσεις ανάδειξης της ιστορικής πορείας, όπως η ομιλία του Διευθυντή Διονύση Βαλασσά. Η μέρα θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακό γλέντι με την Ορχήστρα της Ζαγοριανής Μαρίνας Σαμαρά – Μπαρούτα.

 

 

Ο Ζαγοράς περήφανος για την ιστορία του και αισιόδοξος για το μέλλον του, με το διήμερο αυτό καθιερώνει πλέον στις συνειδήσεις όλων το πόσο σημαντικό γεγονός είναι η γνώση του ιστορικού παρελθόντος ώστε να χρησιμοποιείται ως για ένα, κατά το δυνατόν, εξασφαλισμένο μέλλον.

 

Οι πράξεις των ιδρυτών και όσων έβαλαν αργότερα το «λιθαράκι» τους στην 100χρονη πορεία της Οργάνωσης αποτελούν «φάρο» που καθορίζει την αέναη πορεία προς το λιμάνι όλων των Ζαγοριανών, το Συνεταιρισμό. Άλλωστε οι νέοι Ζαγοριανοί δεν σταματούν να δηλώνουν, σε κάθε ευκαιρία, ότι ο Ζαγοράς είναι το κοινό τους .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση