Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Διενέργεια Προγράμματος Πειραματικής Αλιείας
Διενέργεια Προγράμματος Πειραματικής Αλιείας

Διενέργεια Προγράμματος Πειραματικής Αλιείας

Σε συν  Π.Ε.Μ.Σ.-Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Π. Θ.

Την Τρίτη 25 Μαΐου 2021 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση του Προγράμματος Πειραματικής Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε σε συν του της με το τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η αποτελεί ένα σημαντικό και αναπόσπαστο εργαλείο της αλιευτικής έρευνας, καθώς παρέχει τη δυνατότητα ς αξιόπιστων χρονοσειρών αλιευτικών δεδομένων, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει είδη θαλάσσιων οργανισμών, όπως και τις ποσότητες τους, ώστε να γνωστοποιηθεί ως ένα βαθμό αφενός το μέγεθος των αποθεμάτων στην περιοχή αυτή και αφετέρου η οικονομική βιωσιμότητα της εμπορικής τους εκμετάλλευσης.

Το Πρόγραμμα Πειραματικής Αλιείας πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 24-25 Μαΐου εντός του Παγασητικού Κόλπου με τη συνδρομή αδειοδοτημένου αλιευτικού σκάφους τύπου Μηχανότρατα που μίσθωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας συμμετείχε η επιστημονική ομάδας του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και του Τμήματος Αλιείας της και Βορείων Σποράδων, με επικεφαλής τον καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Δημήτριο Βαφείδη και την  Νίκη Ματζαφλέρη, ιχθυολόγο της Περιφερειακής Ενότητας , ενώ συμμετείχαν οι καθηγητές Κλαουδάτος Δημήτρης, Νεοφύτου Νίκος και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Αλέξιος Λόλας.

Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το επιστημονικό πρωτόκολλο αλλά και με όλες τις νόμιμες διατάξεις σε τρεις σταθμούς αλιείας.

Τα ευρήματα μετά τη μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ τα αλιεύματα που δε χρησιμοποιήθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς διανεμήθηκαν αυθημερόν στα Ιδρύματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Σε δηλώσεις της η   Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε σχετικά: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που με τη συμβολή μας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα της Πειραματικής Αλιείας, μετά από παύση επτά ετών, προκειμένου να συλλεχθούν πολύτιμα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των αλιευτικών πεδίων. Συμμετέχοντας ενεργά στη δράση, είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω από κοντά την εφαρμογή και υλοποίηση του Προγράμματος για την έρευνα στον Παγασητικό Κόλπο και τη μελέτη των αλιευτικών δεδομένων, με κύριο γνώμονα τη διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση