Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Απολύτως επιβεβλημένη η συμπερίληψη του κτηνοτροφικού κλάδου στις λίστες των ευεργετικών διατάξεων λόγω κορωναϊού
Απολύτως επιβεβλημένη η συμπερίληψη του κτηνοτροφικού κλάδου στις λίστες των ευεργετικών διατάξεων λόγω κορωναϊού

Απολύτως επιβεβλημένη η συμπερίληψη του κτηνοτροφικού κλάδου στις λίστες των ευεργετικών διατάξεων λόγω κορωναϊού

Κοινοβουλευτική αναφορά κατέθεσε η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής , , ανήμερα της εθνικής επετείου, προς τους αρμόδιους υπουργούς, για τη λήψη ευεργετικών μέτρων για την επιβίωση και του κτηνοτροφικού κλάδου λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωναϊού.

Συγκεκριμένα, ο Κτηνοτροφικός Αλμυρού επισημαίνει την ανάγκη συμπερίληψης του κτηνοτροφικού κλάδου στη λίστα των ευεργετικών ρυθμίσεων καθώς έχει αρχίσει να δημιουργείται τεράστια οικονομική ζημία με την παύση των εξαγωγών, ιδίως, ενόψει του Πάσχα.

Ειδικότερα, ένα μεγάλο μέρος των εγχώριων αμνοεριφίων που θα διατίθεντο, όπως και τις προηγούμενες χρονιές προς εξαγωγή, στην , στην Ισπανία και στη Γερμανία, θα παραμείνει τελικά στην εγχώρια αγορά λόγω των μέτρων που λαμβάνονται παγκοσμίως για την καταπολέμηση των κρουσμάτων του κορωναϊού.

Η δε εγχώρια αγορά, με τη σειρά της, είναι αδύνατο να απορροφήσει τα αμνοερίφια αυτά αφού θα υπάρξει υπερεπάρκεια με αντίστοιχη μείωση της αγοραστικής τους αξίας, σε συνδυασμό δε με την κάθετη της κατανάλωσης λόγω της παύσης λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Εκτός των παραπάνω που οδηγούν σε αποθετική ζημία του κλάδου, προστίθεται και η θετική ζημία του κλάδου καθώς οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να μεριμνήσουν οικονομικά για τη συνέχιση της ύπαρξης της παραγωγής κυρίως με την αγορά ζωωτροφών, άνευ, όμως, αντίστοιχων εσόδων.

Επιτακτική, συνεπώς, αλλά και απολύτως επιβεβλημένη, είναι η εξέταση από τα συναρμόδια υπουργεία των αιτημάτων του κτηνοτροφικού κόσμου για τη συμπερίληψή του στην:
• ευνοϊκή ρύθμιση της καταβολής της, ύψους 800 ευρώ, αποζημίωσης, ειδικού σκοπού,
• άμεση πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης,
• χορήγηση de minimis αποζημίωσης ανά ζώο για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από άλλα έκτακτα γεγονότα, όπως πανδημία,
• άμεση αναστολή των πάσης φύσεως φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και των δανειακών βαρών,
• αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης,
• αναστολή εξόφλησης λογαριασμών , καθώς και στην αναστολή διακοπής των αντίστοιχων παροχών ρεύματος και νερού και, τέλος, στην
• άμεση απεμπλοκή της διαδικασίας έκδοσης και ανανέωσης της Κάρτας του Αγρότη.

Ερώτηση για τους ελαιοπαραγωγούς


Εν τω μεταξύ η κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, για την υποστήριξη διεκδίκησης χρηματοδότησης από την για τις ζημίες που υπέστησαν οι ελαιοκαλλιεργητές του Ν. Μαγνησίας από τα έντονα αλλά και από την έξαρση ασθενειών και εντόμων ως επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να ενημερώσουν, γραπτώς, την κ. Μακρή για τις ενέργειες στις οποίες έχει, προς το , προβεί το Υπουργείο όσον αφορά στο πρώτο της ερώτημα, που ήταν η σύσταση και συγκρότηση ειδικής επιτροπής εξέτασης και καταμέτρησης των ζημιών.

Σημειώνεται ότι το πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή φακέλου διεκδίκησης χρηματοδότησης από την

Πράγματι, με την με αρ. πρωτ.: 728/87345/24-03-2020 (ΑΔΑ: 6ΤΜΥ4653ΠΓ-Ψ1Ν) απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – η οποία και επισυνάπτεται προς ενημέρωσή σας – συστήνεται η εν λόγω επιτροπή, ενώ αναμένονται, σε εύθετο χρόνο, οι απαντήσεις από το υπουργείο στα υπόλοιπα ερωτήματα που έχει θέσει η κ. Μακρή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποσταλέν, κατόπιν εντολής του υπουργού, προσωπικά και μόνο στην κ. Μακρή, έγγραφο είναι το μόνο έγκυρο ολοκληρωμένο, με τις απαιτούμενες υπογραφές και δημοσιευμένο κατά τον νόμο. Επισυνάπτεται αυτούσια η αλληλογραφία του γραφείου του γενικού γραμματέα του Υπουργείου με την κ. Μακρή.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υπογραφή σύμβασης για προώθηση ηλεκτροκίνησης στον Δήμο Νοτίου Πηλίου #ηλεκτροκίνηση - https://t.co/b06UOXwDOy -

  • Συνεργασία Δήμων Σκιάθου-Θεσσαλονίκης #ΔήμοςΘεσσαλονίκης #ΔήμοςΣκιάθου - https://t.co/pdhi5u2D5s -

  • Νέα  αρδευτικά δίκτυα στην Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας   #λίμνηΚάρλα - https://t.co/zoRFQlX82X -

"Αλιεύοντας" την είδηση